• Wartośc MCI Capital Autor: lukashp [83.24.2.*]
    Ja wam tak tylko tu podrzucę:
    MCI ma teraz kapitalizację ok 1.25 mld

Same udziały w IAI mogą być warte więcej (https://www.pb.pl/mci-ma-w-stajni-potencjalnego-jednorozca-1131679)

Dodatkowo, MCI może wyjść z inwestycji w morele oraz Ficus Telecom (https://crn.pl/aktualnosci/mci-bedzie-sprzedawal-morele/)

Plus - spółka ma w tej chwili wskażnik ceny do zysku ok 2.5

Nie widzę za bardzo możliwości jak to może nie urosnąc :)
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~Marek [62.133.150.*]
    Jutro co najmniej 1 raz widły górne https://www.pb.pl/intel-pierwszy-raz-przejmuje-w-polsce-1132799
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~IT [91.236.72.*]
    nie sądzę
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~qwe [94.240.8.*]
    No i zjazd do bazy...

• Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~zawiedz [83.24.124.*]
    Tylko że baza jest coraz wyżej, prawda?
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~qwe [94.240.8.*]
    Nie, nie ma sie co oszukiwać, to jest szulernia ta spółka powinna juz kosztować 100 zł minimum za akcje, a że dziad cały czas stoi w mijescu to juz jest jakiś cyrk, że on nawet 26 zł nie może przebić....
    ja sie zmywam
    Powodzenia zyczę!
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~Maq [165.225.207.*]
    Na tej spółce każde dobre info wykorzystywane jest do pozbycia się akcji :)
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~DC [31.182.244.*]
    Oczywiście. Masz rację "że do pozbywania się akcji" ... i tym sposobem główny akcjonariusz i jednocześnie prezes spółki tak pozbywa się ich, że zwiększył swój udział z 35% do 80%.
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~AGE [89.64.40.*]
    Fatalnie wygląda dzisiejsza świeczka. Jutro można się spodziewać spadku.
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~sezonnaleszcza [83.24.124.*]
    Jednoświeczkowy inwestor...
    Dnia 2021-11-09 o godz. 20:49 ~AGE napisał(a):
    > Fatalnie wygląda dzisiejsza świeczka. Jutro można się spodziewać spadku.

To nie Twój wpis?

Re: MCI psy szczekają a karawana jedzie dalej Autor: ~AGE [89.64.38.*]2021-10-12 19:57 Dla długo terminowych graczy to bez znaczenia kiedy przebije 26zł. Liczy się trend, jaki jest każdy widzi. Po co się kopać z koniem. To już moja druga hossa na poprzedniej MCI kupiłem MCI po 1 zł. Jak wszyscy wywalali i na forach było jeszcze więcej hejtu, negatywnych komentarzy, Opluwania Czechowicza bo muł nie chciał rosnąc, a wszędzie hossa. Można sobie sprawdzić historię forum Parkietu. Choć na początku zaliczyłem wtopę aż 20% wytrzymałem psychicznie i sprzedałem w okolicach 20 zł. Jak się potem okazało mogłem sprzedać dużo drożej nawet po 38zł. Taka hossa jak ostatnia nie jest wykluczona więc póki jest tanio dobieram na korektach. Gram też na krótko różnymi walorami pod AT ale muszę przyznać, że z gorszymi wynikami niż trzymając solidne spółki w portfelu. Do tej spółki mam szczególny sentyment dała mi sporo zarobić więc mogę nie być obiektywny.
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: bialoczerwony1972 [91.202.175.*]
    Chyba każdy średnioogarniety inwestor wie, że mamy już za sobą jedną i to mocna podwyżkę stóp. Druga już tez zapowiedziana. Hossa wiecznie trwać nie będzie. W bessie i 0,3NAV może być.
    Kto kupił bo liczył, że zaraz zarobi łatwe 30-40% bo przecież spółka notowana z dyskontem może nie trzymać ciśnienia i powoli sprzedawać. Może Cezary sprzedaje? Cholera wie!
    @białoczerwony Z tego co czytałem Ty tu jesteś od baaardzo dawna (co szczerze podziwiam). Czy na prawdę widzisz powody, żeby się teraz cashować?
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~abc [213.199.196.*]
    ja czekam na 100+
    Dla mnie nie ma takich powodów. Kupiłem po 4,5zł w 2012. Sprzedałem po 18,5-19zł.bo kupowałem apartament Wróciłem bo mi zostało trochę cashu poprzez PEM (niesprzedana końcówka akcji kupiona po 9zł) i trochę dobrałem.po 18zł bo MCI już było powyżej 19zł.. Na dywidendę się załapałem. Wiem czego się spodziewać po core biznesie i po zawiadowcy!
    To co mam będę trzymał do exitu z IAI. Natomiast dziesiątki tych co wzięli papier bo spółka tania i szybko da zarobić bo ma unicorna mogą tracić cierpliwość gdy dyskonto będzie się powiększało. Wielu tu takich się przewinęło od 2012r. bo tu od IPO PEM P/NAV prawie zawsze było okazyjne https://stooq.pl/q/?s=mci_pb&c=10y&t=l&a=lg&b=0 . Nawet teraz jest, a przecież mamy hossę, mamy rekomendacje i naprawdę dobre perspektywy dla e-commere. Można sprawdzić jak są notowane inne fundusze LP w Europie w trakcie hossy. A co będzie w bessie? Spółki oprócz ( Answear ) wycenione metoda porównawczą. Zaś jak rynek wycenia Answear pomimo rekomendacji to też widać i czuć.

Bajki że tu znowu będzie kilka razy NAV to dla małych dzieci można na dobranoc opowiadać. Spółek coraz mniej, kasy coraz więcej. Już raz byłem świadkiem g-curve przy nowych inwestycjach a i próby przejęcie PNI tez doświadczyłem choć jeszcze nie miałem wtedy akcji.

Dnia 2021-11-10 o godz. 18:50 bialoczerwony1972 napisał(a):
    > Dla mnie nie ma takich powodów. Kupiłem po 4,5zł w 2012. Sprzedałem po 18,5-19zł.bo kupowałem apartament Wróciłem bo mi zostało trochę cashu poprzez PEM (niesprzedana końcówka akcji kupiona po 9zł) i trochę dobrałem.po 18zł bo MCI już było powyżej 19zł.. Na dywidendę się załapałem. Wiem czego się spodziewać po core biznesie i po zawiadowcy!
    > To co mam będę trzymał do exitu z IAI. Natomiast dziesiątki tych co wzięli papier bo spółka tania i szybko da zarobić bo ma unicorna mogą tracić cierpliwość gdy dyskonto będzie się powiększało. Wielu tu takich się przewinęło od 2012r. bo tu od IPO PEM P/NAV prawie zawsze było okazyjne https://stooq.pl/q/?s=mci_pb&c=10y&t=l&a=lg&b=0 . Nawet teraz jest, a przecież mamy hossę, mamy rekomendacje i naprawdę dobre perspektywy dla e-commere. Można sprawdzić jak są notowane inne fundusze LP w Europie w trakcie hossy. A co będzie w bessie? Spółki oprócz ( Answear ) wycenione metoda porównawczą. Zaś jak rynek wycenia Answear pomimo rekomendacji to też widać i czuć.
    >
    > Bajki że tu znowu będzie kilka razy NAV to dla małych dzieci można na dobranoc opowiadać. Spółek coraz mniej, kasy coraz więcej. Już raz byłem świadkiem g-curve przy nowych inwestycjach a i próby przejęcie PNI tez doświadczyłem choć jeszcze nie miałem wtedy akcji.
    >

@Białoczerwony

1. Dzięki za obszerną wypowiedź.

2. Widzę, że czujesz spółkę. Tak na szybko wrzuciłem sobie troszkę innych zakres wykresu i zobacz co wyszło i gdzie obecnie się znajdujemy:
    https://stooq.pl/q/?s=mci_pb&c=20y&t=l&a=lg&b=0

3. Ja MCI za bardzo nie czuję. Przez wiele lat nie potrafiłem tego tknąć. Zacząłem obserwować w okolicach 15 PLN ale byłem związany w innych "tematach". Teraz jestem kapkę "spóźniony" i po tym co ostatnio pisałeś zdziwiłem się, że zwracasz w swoim poście (tym, na który Ci odpisałem) uwagę na zagrożenia, sypacza itd. Ja jestem typem wizjonera. Kilka razy ładnie strzeliłem, ale zabrakło konsekwencji (WAWEL po 9, VISTULA po 7, MPY po 0,12). Tak do mnie dzisiaj dotarło, że można na MCI spojrzeć jak na Berkshire Hathaway, że jeszcze niejednokrotnie może nas pozytywnie zaskoczyć. Ja kupiłem i tym razem postaram się głęboko zakopać. Pozdrawiam,

• Re: Wartośc MCI Capital Autor: bialoczerwony1972 [31.0.41.*]
    Tomek nieraz na webcastach porównywał MCI do wehikułu Buffeta. O core biznes MCI jestem spokojny historyczny IRR ma bardzo dobry i ten w najbliższej przyszłości będzie równie piękny, e-commerce ma przyszłość. Zagrożeniem jest on sam, Warren nigdy nie robił takich brzydkich rzeczy akcjonariuszom. Co do sypaczy to powtórzę: chodziło mi o tych co weszli na szybkiego zarobku. No i Czarek też w końcu zacznie sypać, a może już sypie....
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~zawiedz [83.24.124.*]
    A dla czego Czarka nie ma uwidocznionego w akcjonariacie?

https://stooq.pl/q/h/?s=mci
    I jeżeli faktycznie jest tak jak tu jeden kolega/koleżanka napisał/napisałą:

Oczywiście. Masz rację "że do pozbywania się akcji" ... i tym sposobem główny akcjonariusz i jednocześnie prezes spółki tak pozbywa się ich, że zwiększył swój udział z 35% do 80%.

to spodziewałbym się próby zdjęcia MCI z giełdy, co w kontekście mojego optymistycznego "wieszczenia" potencjału spółki byłoby dla nas niestety złym obrotem spraw. Pozdrawiam,
    Nie musi raportować swoich udziałów w przeciwieństwie do OFE i TFI.
    Rośniemy dziś o 2 % a tu tak cicho? Może i to dobrze pieniądze lubią ciszę. Myślę, że dobrze, że odpoczywamy i utrzymujemy się przy szczytach. W tym tygodniu mamy wzrost o 4,5% na kiepskim rynku. Obyśmy go utrzymali. Rajd świętego Mikołaja coraz bliżej i trzeba pamiętać, że będzie nagonka na otwieranie kont IKE/IKZE.
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~Maq [37.30.100.*]
    Dwa procent w momencie gdy o MCI traktuje artykuł dnia na pb.pl to dość słaby wynik.
    Po takim artykule to każda inna spółka zaliczyłaby widły.

Ale najwidoczniej postać Cz. ilustrująca artykuł dostatecznie zniechęca inwestorów.
    Dzisiaj piątek to słabiutko z handlem na całym rynku. Po silnych spadkach na giełdzie trudno oczekiwać mega wzrostów.
    Powolutku do przodu, ale 2 czy 3NAV to to na bank nie będzie. Pierwsza mocna podwyżka stóp za nami. Kolejne w drodze. Niby TFI tu dużo nie ma, ale jak ludzie zaczną kasę przenosić za kilka miechów na lokaty to MCI się tez nie obroni. Może okazać się, że nawet 1 NAV nie zobaczymy na kursie :(
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~mc [46.169.83.*]
    poczekajmy co zobaczymy 17-tego!!
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~dell [94.240.8.*]
    za duze batony... chyba ze połowa giełdy sie zleci i wykupi
  • Re: Wartośc MCI Capital Autor: ~mc [46.169.83.*]
    dobrze miec teraz akcje mci i czekac na dzisiejsze otwarcie !!!
[x]
MCI 0,36% 28,10 2026-05-25 16:40:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.