Wycena obecna jest taka jaki jest kurs na giełdzie. Gdyby ktoś miał kupić w Hortico pakiet większościowy to cena musiałaby być wyższa. Neutralna cena dla spółki spokojnie rosnącej to moim zdaniem C/Z 10. Obecnie Hortico ma wycenę na poziomie 5,65 C/Z. Dla mnie ta wycena jest niska. Zwłaszcza, że spółka rośnie całkiem fajnie. Ma bonus w postaci planowanego zastrzyku kasy za sprzedanie nieruchomości. Udowodniła, że potrafi w dobrej cenie przejmować firmy i wykorzystywać ich potencjał. teraz mogą skorzystać na brakach i wzroście sen nawozów. To może być fajny powód do tego aby spółka została zauważona dzięki skokowej poprawie rentowności. Nie ma co ukrywać 60 mln kapitalizacji to nie jest wiele i większe fundusze czy nawet pojedynczy inwestorzy takich spółek niezauważają. Liczę na kolejne przejęcia, rozwój biznesu i poprawianie rentowności. A największym plusem jest prezes i największy akcjonariusz. W spółce od samego początku, zaczynali od sprzedaży w garażu. Ludzie, którzy poświęcili prawie całe swoje zawodowe życie jednemu projektowi na pewno tego nie będą chcieli zmarnować.
Reasumując - dla mnie dziś już Hortico jest warte spokojnie 8 zł za akcję. Za 10 lat spokojnie ponad 20 zł. I to nie licząc inflacji a zakładając wzrost 10% rocznie tylko.
Na dzis C/Z jest 5.80, srednia dla sektora to 10.63 a dla GPW 11.02. Wiec pod wzgledem C/Z HORTICO powinno podrozec o okolo 100%, pod wzgledem innych wskaznikow jest podobnie - wycena w porownaniu do srednich rynkowych wychodzi okolo 100% wieksza od obecnej ceny (srednio dla 7 wskaznikow wychodzi nieco ponad 100%) i tyle powinno kosztowac HORTICO gdyby mialo podobne perspektywy jak przecietna spolka. Ale perspektywy HORTICO sa znacznie lepsze - jej rynek rosnie gwaltownie (ogrodnictwo, dzialkownictwo, handel nawozami), ona sama rozwija sie i przejmuje podmioty komplementarne, poprawia wyniki, wiec wycena powinna byc lepsza niz sredniej spolki. Z reszta spodziewam sie ze po jutrzejszym raporcie wskazniki jeszcze sie poprawia. Wiec ja bym powiedzial ze na dzisiaj przed wynikami HOR powinno kosztowac ponad 11pln (a uwzgledniajac sprzedaz dzialki w 2022 - ponad 12pln).
Dobrze by było gdyby wynik za 3 kwartał był choć minimalnie na plusie, ale mój typ to minus 0,2-0,3 mln. Jeśli będzie plus to brawo za szybką realizację celu utrzymania wyniku na plusie także po sezonie.
każdy wynik lepszy niż rok temu będzie pozytywny bo poprawia i tak skandalicznie niskie c/z. Nie napalajcie się na wynik około "0" bo to mało realne, będzie strata i raczej nie minimalna. Ja typuje w 0,8 - 1,0 mln i z takiego wyniku będę zadowolony.
Widzę, że sporo osób nowych na spółce i oczekują zbyt wiele za III kwartał. Oj, chyba łatwo będzie kilku niecierpliwych jutro wywłaszczyć z akcji jak zobaczą minus w rzis.
ds, faktycznie może być bliżej -1 mln , choć ceny nawozów i Ogrofol mogą się zadziałać na plus. Jak zawiedzeni fantaści będą po wynikach sprzedawać, to będzie kupowane :)