• CDN OPTIMA Autor: jimmijones [83.24.234.*]
    Witam, czy ktoś z Was używa programu CDN OPTIMA w swojej firmie? Może macie jakieś opinie o tym programie, czy sie sprawdza czy raczej sie nie nadaje.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~hej [85.221.139.*]
    jestem informatykiem i znam ten program niejako "os środka", bo mialem z nim kiedys do czynienia. musze powiedziec ze jest dosc solidny, sa wydawane aktualizacje, jest podzielony na moduly, moim zdaniem dla malej firmy moze byc. jest to ubozsza wersja wiekszego systemu cdn xl tej samej firmy.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~AG [62.111.179.*]
    Ja też go znam jako informatyk, ale obok mam osoby, które posługują się tym programem i ja ich szkolę i pomagam im w tym. Myślę, że jest naprawdę b.funkcjonalny i łatwy w obsłudze, trzeba tylko zapoznać się z zasadą jego funkcjonowania, ale to chyba zawsze tak jest. Znam ten program już jakiś czas i widzę jak się rozwija, zgodnie z sugestiami klientów a ponadto są natychmiastowe aktualizacje przy każdej zmianie przepisów lub układu druków do urzędów.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: jimmijones [83.6.23.*]
    A porównując do WF-MAG?
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~hej [213.17.224.*]
    maga tez znam, osobiscie wybralbym optime, ale to zalezy od konkretnej firmy, np. w optimie lepiej rozwiazany jest system obslugi rabatow, w magu za to w bardzo przyjemny sposob podzielone sa na faktory rozliczone i nierozliczone, po prostu wybiera sie grupe dokumentow w drzewku po lewej stronie, nie pamietam jak z tym jest w opimie, mag rozwija sie podobnie jak optima, rownez wydawane sa aktualizacje, choc nie wiem czy tak czesto jak w optimie. producent maga to firma ktora jest od dawna na polskim rynku i ma bogate doswiadczenia przy tworzeniu systemow FK
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~OLA [89.230.11.*]
    Witajcie.
    Nie wiem czy to jest odpowiednie forum aby zadać Wam pytanie, ale widze, że jesteście obeznani w temacie. Mianowicie mam tali problem: 2 miesiace temu kupiłam CDN OPTIMA i zainstalowałam go na komputerze jednak mineło 60 dni i koniec program nie działa. Przy zakupie dostałam dyskietkę (chyba z kluczem), ale nie potrafie tego zainstalować. Ciągle pojawia mi sie komunikat, że klucz jest nie podłączony. Czy może mi ktoś udzielić informacji jak to zrobić krok po kroku?
    Z góry dziękuje.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Darek [79.186.234.*]
    Olu piszesz o dyskietce, czyli masz pakiet Start, zabezpieczony programowo ( nie kluczem sprzętowym ). Na dyskietce masz 2 pliki, które musisz wgrać do katalogu w którym zainstalowałaś Optimę. Z pakietem powinnaś dostać instrukcję instalacji. Z jakiego jesteś miasta ?
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~OLA [89.230.9.*]
    Dnia 2008-01-17 o godz. 00:55 ~Darek napisał(a):
    > Olu piszesz o dyskietce, czyli masz pakiet Start,
    > zabezpieczony programowo ( nie kluczem sprzętowym ). Na
    > dyskietce masz 2 pliki, które musisz wgrać do katalogu w
    > którym zainstalowałaś Optimę. Z pakietem powinnaś dostać
    > instrukcję instalacji. Z jakiego jesteś miasta ?
    Witaj Darek. Jestem z Biłgoraja. Te dwa pliki z dyskietki zostały wgrane. Instrukcje instalacji owszem mam i czytałam ją ale chyba nie potrafię czytać ze zrozumieniem bo wcale nie jest mi ona pomocna:).
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Konsultant OPT!MA [217.74.68.*]
    Dnia 2008-01-28 o godz. 11:55 ~OLA napisał(a):
    > Dnia 2008-01-17 o godz. 00:55 ~Darek napisał(a):
    >
    > Olu piszesz o dyskietce, czyli masz pakiet Start,
    >
    > zabezpieczony programowo ( nie kluczem sprzętowym ). Na
    > > dyskietce masz 2 pliki, które musisz wgrać do
    > katalogu w
    > którym zainstalowałaś Optimę. Z
    > pakietem powinnaś dostać
    > instrukcję instalacji. Z
    > jakiego jesteś miasta ?

Witaj Darek. Jestem z Biłgoraja. Te
    > dwa pliki z dyskietki zostały wgrane. Instrukcje instalacji
    > owszem mam i czytałam ją ale chyba nie potrafię czytać ze
    > zrozumieniem bo wcale nie jest mi ona pomocna:).

Witam
    Wszelkie problemy Użytkowników programu związane z instalacją, uruchomieniem i jego użytkowaniem można przekazywać pod adres email: optima[at]comarch.pl. Asysta techniczna udzieli fachowej pomocy z danym problemem.
  • CDN OPTIMA kadry i płace Autor: ~NB [83.14.166.*]
    Z całego serca odradzam CDN OPTIMA kadry i płace jeśli chcecie uniknąć poważnych problemów. Jest to zdecydowanie najgorszy program kadrowo-płacowy z jakim miałam do czynienia. Wszystko co robi trzeba sprawdzić, np są często błędy w liście płac, bo źle liczy składki ZUS - u jednego pracownika liczy ZUS od wynagr. urlopowego a u innego nie, itp. Zaświadczenia o zarobkach też trzeba sprawdzać ręcznie bo raz program podaje wynagr. dobre a za drugim razem zupełnie inne kwoty. Przypadkiem wykryłam, że z zamkniętej wypłaconej listy z przed 3 miesięcy zniknęło kilka pozycji. Takich błędów jest wiele. Do dzisiaj nikt nie wyjaśnił jakim cudem takie błędy się zdarzyły. Comarch za każdym razem odpowiada mi, ze to niemożliwe i na tym kończy się temat. Firma wdrażająca za każdym razem wystawia faktury na kilkaset złotych za to, że przyjrzała się tej sprawie po czym zostawia ją bez wyjaśnienia.
  • Re: CDN OPTIMA kadry i płace Autor: ~Aga [188.117.142.*]
    Witam,
    CDN- kadry i płace to bardzo dobry program i polecam go każdemu!! Pracuje już na nim 2 lata i nigdy nie miałam z nim problemów. Jak jakieś się pojawiły to tylko i wyłącznie z mojej niewiedzy czyli źle coś uzupełniłam. Nigdy nie zdarzyło mi się żeby coś zniknęło samo z siebie albo coś się źle liczyło. Sporządzam płacę dla około siedemdziesięciu firm i mogę z całą pewnością zaprzeczyć słowom mojej poprzedniczki że jest to najgorszy program. Wystarczy przejrzeć dokładnie wszystkie dostępne opcje i uważać na to co się klika bo samemu można przez przypadek coś usunąć.

• Re: CDN OPTIMA kadry i płace Autor: ~przemyslaw80 [212.109.152.*]
    A ja używam Pakiet Przedsiębiorcy Kadry i Płace. Dla niewielkiej firmy o niewyspecjalizowanym profilu jest rewelacyjny ze względu na prostotę i wygodę obsługi. Polecam!

http://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/kadry-i-place
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~romanesca [83.15.10.*]
    a mi mógłbyś pomóc? nie potrafi euruchmoić e-sklepu. proszę o wiadomość na maila esklep@pomed.com.pl
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Ewelina [79.186.78.*]
    Witaj, czy mógłyś mi udzielić pewnej porady w związku z optymalnym wykorzystaniem tego programu? Mój problem jest w zasadzie dość błahy, jednakże sprawia sporo problemu...CZy mógłbyś mi pokrótce wyjaśnic w jaki sposób wykonać kompensatę wzajemnych należności i zobowiazań?Byłabym ogromnie wdzięczna za pomoc w tej sprawie. Pozdrawiam!!
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~wiwi [195.116.22.*]
    ZDECYDOWANIE NIE POLECAM TEGO PROGRAMU A WRĘCZ ODRADZAM !
    UŻYTKOWANIE TEGO PROGRAMU TO CIĄGŁE AWARIE I WOŻENIE KOMPUTERA Z PROGRAMEM DO BIURA RACHUNKOWEGO DO NAPRAWY, Z KTÓRE FIRMA JEST OBCIĄŻANA !

PROGRAM SIE CIĄGLE PSUJE, ZAWIESZA I UNIEMOŻLIWIA PRACE NA NIM !
    PRACA Z NIM TO STRATA CZASU I CIAGŁE NERWY BO ZAZWYCZAJ NIE DZIAŁA

NIE POLECAM
    JA REZYGNUJE
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Darek [79.186.234.*]
    Zerknij na któryś z portali z programami np. dobreprogramy. Można tam ściągnąć 60 dniową w pełni funkcjonalną wersję Optimy. W Helpie znajdziesz praktycznie wszystkie informacje. A program polecam.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [84.201.219.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~ulla [213.251.189.*]
    Witam wszystkich,
    Jeśli chodzi o Optime, to opłaca się trochę na początku pomęczyć przy nauce programu. Potem praca staje się naprawdę prosta i przyjemna. Z programów, które przetestowaliśmy w naszej firmie, ten sprawdził się zdecydowanie najlepiej i nie zamierzamy go wymieniać.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Grisza Master [83.3.16.*]
    Potrzebuję pomocy !
    Potrzebuję zaawansowanych informacji na temat genrap (ale nie podręcznik, bo niewiele tam jest opisane),
    najlepiej żeby były jakieś przykłady.

poza tym czy ktoś wie gdzie można znaleźć strukturę bazy danych bo comarch nie chce mi tego udostępnić (tylko dla partnerów)

z góry dzięki
    Grisza Master
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~pilach [95.48.26.*]
    zapraszam na forum CDN OPTIMA

Forum CDN OPTIMA
  • Re: CDN OPTIMA - zapomnialem Autor: ~pilach [95.48.26.*]
    http://forum.cdn-optima.eu/
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~WATER [87.105.212.*]
    DO OPTIMY POTRZEBA MOCNYCH NERWÓW. MA SPORO ZALET I MOZLIWOŚCI ALE WYSKAKUJE SPORO BŁĘDÓW CO NAJBARDZIEJ ZNIECHĘCA.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Darek [83.11.129.*]
    Gdzie konkretnie wyskakują Ci te błędy ? Jaką masz wersję?
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Kasiarz [83.4.217.*]
    Jaki sklep - jaka branża, ile stanowisk kasowych, czy należy do jakieś sieci handlowej, jaki program księgowy? To tylko niewielki ułamek pytań jakie zadaję klientowi zanim zaproponuje mu program do sklepu. Generalnie do sklepu spożywczego polecamy PC-MARKET 7.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Mi2 [89.75.151.*]
    Witam,
    nie wiem czy wiecie ale od 15 kwietnia są dostępne dwa nowe rozwiązania do obsługi sprzedaży detalicznej:
    1. Proste i funkcjonalne rozwiązanie połączone z systemem CDN OPTIMA - rozwiązanie to nazywa się CDN Optima Detal (nie mylić z dotychczasowym Detalem, który będzie stopniowo wycofywany)
    2. CDN Retail - system dedykowany do współpracy z sieciami detalicznymi i współpracuje z CDN XL oraz Altum.

W zalęzności co potrzeba - naprawdę fajnie to się spisuje.

PS A teraz odrobina autopromocji - zainteresowanych zapraszam do kontaktu www.mi2.com.pl
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Konsultant Comarch [217.74.68.*]
    Wraz z początkiem września, na stronach internetowych poświęconych programowi Comarch OPT!MA, oddano innowacyjny obszar. Został on stworzony z myślą o użytkownikach programu, a dotyczy instalacji i pierwszych kroków z programem.

Podstawowym zadaniem nowo powstałego obszaru jest ułatwienie zainteresowanym osobom startu z programem. W tym celu stworzone zostały odpowiednie zakładki, na których dostępne są bazy szkoleniowe, skrócona dokumentacja „Pierwsze kroki z programem” oraz filmy instruktażowe mające za zadanie przedstawienie jak w łatwy sposób zainstalować program, założyć lub odtworzyć bazę danych. Wszystkie materiały dostępne są w menu po lewej stronie, na zakładce DEMO Comarch OPT!MA. (http://www.comarch.pl/erp/oferta/produkty/comarch_optima/demo_comarch_optima)

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom obecnych Użytkowników Comarch OPT!MA, na Indywidualnych Stronach dla Klientów udostępniono specjalną zakładkę „Szybki start z programem”. Stworzony obszar to miejsce, w którym każdy zainteresowany może znaleźć dokumentację, ćwiczenia oraz ulotki dotyczące najnowszej wersji programu. Co więcej powstały też filmy instruktażowe, pokazujące jak zainstalować program, a także prezentujące podstawowe funkcjonalności Comarch OPT!MA.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~CWI [85.222.86.*]
    www.cwinf.pl, zapraszamy
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~agapl_547 [83.20.17.*]
    Witam! Pracuję od początku na tym programie. Jest świetny pod warunkiem, że się pozna go dobrze. Pozdrawiam
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~ksiegowy [83.5.229.*]
    Nigdy CDN. Same problemy. W największe bagno się wjeb***łem i chcę z nim skończyć.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Obserwatorek [79.184.56.*]
    Jak chcesz za wszystko płacić począwszy od "wdrożenia", przez konfigurację i przystosowanie do Twoich potrzeb a skończywszy a usuwaniu błędów działania tego programu to program jest super ;)
    Oczywiście czeka Ciebie zakup po kolei każdego modułu programu bo zawsze czegoś tam nie ma.
    Po pierwszym potknięciu programu o czym się dotkliwie przekonasz na własnej d... okaże się, że to co się stało było niemożliwe ( wg. producenta ) i widocznie to Twoja i tylko Twoja wina.
    No bo też i czyja miałaby być skoro chcesz pakować się w "KOSZMARCH" na własne życzenie.
    To czy się uda coś odkręcić w tym wypadku będzie zależało tylko od zasobności Twojego portfela.

Miałem nieprzyjemność pracować na wersji XL ( ogólnie porażka ) a z dalszych prób z tym programem wyleczył mnie kontakt telefoniczny z przedstawicielem producenta.
    Ci którzy ten program chwalą dzielą się na :
    - konsultantów i wdrożeniowców - czyli tych, którzy z niego żyją
    - firmowych informatyków - którzy, muszą z niego żyć
    - słabo zaznajomionych użytkowników - którzy, są jeszcze pod wrażeniem rozbudowanego menu a nie wiedzą do czego to się może przydać i jeszcze sobie nie nagrzebali.

Pozostali raczej są "po przejściach" i mają do CDN`a dystans.

Dobór właściwego programu nie jest rzeczą łatwą tym bardziej, że w wersjach demo w krótkim czasie nie ma możliwości przetestowania wszystkich opcji programu.
    Może gdybyś troszkę uściślił co masz zamiar robić byłoby łatwiej coś dobrać.

Pozdrawiam

• Re: CDN OPTIMA Autor: ~sabkom [90.156.42.*]
    proponuję SAP BUSINESS ONE więcej informacji odnośnie tego systemu na stronie www.sabkom.pl
    lub biuro@sabkom.pl chętnie odpowiemy na Państwa pytania
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Konsultant OPT!MA [217.74.68.*]
    Wersja demo programu ComarchOPT!MA ma wszystkie funkcjonalności, które posiada program kupiony przez Klienta. Wersja demo umożliwia wypróbowanie wszystkich jego funkcjonalności pod warunkiem, że zakres dat wprowadzonych dokumentów nie przekroczy 60 dni. Pozwala to na kompletne rozeznanie, które z modułów programu będą potrzebne firmie, w terminie znacznie dłuższym niż standardowe wersje demo programów. Na stronie internetowej www.comarch.pl/erp/oferta/produkty/comarch_optima/referencje - znajduje się wiele opini o programie wystawionych przez jego Użytkowników, które warto przejrzeć, jeśli ktoś poszukuje takich informacji.

Program jest systematycznie aktualizowany, w pierwszej kolejności względem zminiających się przepisów prawa. Sugestie Użytkowników programu, co do potrzebnych funkcjonalności i zmian w sposobie jego działania, są bardzo ważnym czynnikiem w rozwijaniu aplikacji.

Każdy program wymaga nauki jego obsługi. Materiały szkoleniowe jak i same szkolenia oferowane przy zakupie programu pozwalają na bezproblemowe użytkowwanie, po wcześniejszym zapoznaniu się z nimi. Nie można zakładać, że program po zainstalowaniu sam będzie wszystko prawidłowo obsługiwał - należy go najpierw poprawnie skonfigurować, a następnie nauczyć jego obsługi i z pewnością nie będzie żadnych problemów przy pracy z nim.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Obserwatorek [79.184.56.*]
    sabkom - stronę warto poczytać ale nic to skoro nie wiadomo co planuje Autor tematu.
    Skoro to ma być wielooddziałowa Firma to ERP jak najbardziej ( jak nie wiadomo co to ERP -> patrz choćby w Wiki ) ale jak coś mniejszego to postrzelamy z armaty do komarów za kilkadziesiąt tysięcy złotych.
    Szkoda, że na w/w stronie nie ma jakiegoś orientacyjnego ogólnego cennika.

Pozdrawiam
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~bb [83.145.159.*]
    Dnia 2007-12-16 o godz. 19:46 jimmijones napisał(a):
    > Witam, czy ktoś z Was używa programu CDN OPTIMA w swojej
    > firmie? Może macie jakieś opinie o tym programie, czy sie
    > sprawdza czy raczej sie nie nadaje.

Ja mam CDN OPTIME wydawał sie super, ale jak masz jakiś błąd to się kurwa nie dowiesz o co chodzi, bo mam takie zjebane info ze mnie kurwica bierze.
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Anna K [83.17.159.*]
    Od kilka lat korzystam z tego programu. Jestem bardzo zadowolona. Jeśli nie jesteś przekonany/na, to proponuje pobrać DEMO. cti.org.pl
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~Temisto [46.175.237.*]
    Dnia 2007-12-16 o godz. 19:46 jimmijones napisał(a):
    > Witam, czy ktoś z Was używa programu CDN OPTIMA w swojej
    > firmie? Może macie jakieś opinie o tym programie, czy sie
    > sprawdza czy raczej sie nie nadaje.

Witam

Od długiego czasu używam tego programu, uważam że się sprawdza i to bardzo, w razie wątpliwości proszę o kontakt http://www.temistofinanse.pl/
    Pozdrawiam

• Re: CDN OPTIMA Autor: ~ks [95.48.153.*]
    najgorszy program ksiegowy na jakim pracowałam, trudny, zagmatwany,czasochłonny, nie polecam zdecydowanie!!! dla starszych ksiegowych tym bardziej nieporozumienie!
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~mon-nom [194.63.135.*]
    Także poszukuje opinii o Optimie. Pracowałam na kilku programach księgowych ale z Optimą nie miałam okazji zapoznać się dokładnie.
    Ponieważ planuję zmianę oprogramowania a widzę, że sporo osób źle wypowiada się o Optimie, prosiłabym o opisanie konkretnych problemów- będę mogła porównać ze znanymi mi programami.
    Czy błędy/problemy dotyczą samego księgowania, definiowania schematów, wykonywania kompensat, sporządzania deklaracji VAT-7,, amortyzacji, fiskalizacji??
    Proszę o konkrety.
    Z góry dzięki :)
  • Re: CDN OPTIMA Autor: ~majka [178.37.163.*]
    człowieku nie kupuj tego programu ponieważ na terenie woj. lubuskiego jest firma o nazwie Kudelski , który ci nic nie pomoże