Technicznie wygląda dobrze, dopóki nie zejdzie poniżej 3,30 - to ważne wsparcie. Ale tak naprawdę liczą się fundamenty, jeśli po targach w Chinach będzie info o dużych kontraktach (jak ten w Indonezji), to kurs poleci do 4,60. Jeśli zamknięcie będzie powyżej 4,60 to otwarta droga na 4,20. Ale ja patrzę raczej na fundamenty, a tu wiadomo: kryzys energetyczny, niedobory węgla. Kopalnie muszą inwestować, nie tylko w Polsce. Wiadomo jak to wygląda w Indiach i w Chinach. Jeśli Famur wejdzie na tamte rynki, to te 10 zł rzeczywiście jest realne na wiosnę. Poza tym, zarząd szykuje jakąś niespodziankę: mają sporo gotówki na koncie, wypuszczają obligacje. Na pewno kroi się jakaś inwestycja. Ostatni wzrost od 2,20 uwzględnił tylko część potencjalnych zysków z fotowoltaiki. Jak to przełoży się na twarde wyniki finansowe (najwieksze w Q1 2022, a później jeszce trochę w Q2 i Q3), plus znaczący wzrost rentowności w tradycyjnej części Fumaru (a przy niewątpliwych potrzebach inwestycyjnych kopalń to nieuniknione) .... to te 10 pln nie będzie szczytem. Na ogół nie wkładam wszystkich jajek do jednego kosza, ale w tej chwili 60% środków mam w Famurze. Sprzedałem wszystkie udziały w funduszach papierów dłużnych, przy rosnących stopach procentowych, nie ma co tam trzymać kasy. 60% dorobku życia mam w Famurze i chyba jeszcze nigdy nie byłem tak spokojny o swoje pieniądze.
Jeśli chodzi o mnie (mówię tu o technice) to pierwszy problem, to pokonanie ostatniego potwierdzonego dołka, czyli 3,16 zł ( na close) . Na Sqaberze poziom oporu to 3,1-3,00 zł. A negacja pozytywnego scenariusza ,to zamkniecie poniżej 2,9 zł. Podsumowywując, z tym co mamy teraz do czynienia, to szum. Ciekawe co z tym expo w Chinach? I mam jeszcze jedno pytanie, jeśli emitujemy obligacje ( dziś) to mamy do czynienia z dwoma scenariuszami ,albo negatywnym ,albo pozytywny. Albo brakuje nam kasy i pokrywamy to obligacjami, albo mamy większe projekty na inwestycje .W ciągu miesiąca się o tym dowiemy....pozdrawiam i tez wierze w tą spółkę ,jak nie teraz ,to kiedy ?
Pieniędzy w skarbcu mnóstwo. Wskaźnik płynności bieżącej na niezwykle wysokim poziomie. Wręcz mogliby zwiększyć lewar - co dla dobrej, rozwijającej się i wzrostowej spółki jest wręcz zalecane. I tu pojawiają się obligacje i nowe inwestycje. Mam nadzieję, że niebawem zaczną raportować szczegóły.
Kolega chyba pisał od drugiej strony - z perspektywy kogoś kto by grał na spadki. Bo 3,165 jest rzeczywiście pierwszym wsparciem dla byków (dół nie do końca idealnej gwiazdy porannej ale zbiegającej się ze szczytem z 04.10, więc akceptowalnej) - rynek robi teraz test, co w sumie jest o tyle dobre, że test umacnia wsparcie.
Zresztą z tego retestu przed chwilą skorzystałem. Trochę tego zebrałem. Ostatnio mi odjechało powyżej 3,3 w trakcie akumulowania. A to dobre miejsce, bo sporo tych wsparć i 50% zniesienia.
Chyba ta analiza była prosta, czy się mylę? Pokazałem tylko ,że mamy rynek byka i wskazałem pierwsze miejsca gdzie mogą sie pojawić problemy i tyle....
Kasy Famurowi na pewno nie brakuje :-). Sporo im zostało ze środków przeznaczonych na skup. Każdego roku jest większy lub mniejszy zysk. Więc wiadomo, że obligacje są na inwestycję. A rynek lubi inwestycje.
Nie było mnie parę dni. Wybaczcie. Widzę to tak, 25go prawidłowe odreagowanie, wczoraj drobnica oddała - patrzcie na VOL. SMA15 utrzymała, dziś nadal wysyp odpadków. Popatrzcie na poziomy i vol z dni 30.09, 01.10, 04.10. 12.10 brała już ulica pod rekomendacje i za tłumem, a teraz ta sama ulica oddaje. Niepokojąco wygląda natomast zarysowany RGR i być może nim bedą nas straszyć. Z drugiej kanał wzrostowy jest wyraźny a każdy dzień przesówa szczyt TP o około 3gr, zatem dziś już mowa o 4,50 to z perspektywą na 4,80. Po mojemu czekać.
Mamy pierwszy test 3,16 byki mogą powalczyć o długi cień, ale tak jak mówiłem wcześniej, powoli realizuje się negatywny scenariusz, ale strona popytowa i tak ma większą szansę. Gdzie kolejne wsparcia? Już pisałem o tym dłużej
Chyba trend wzrostowy się zakończył, a napewno się skończy jutro lub pojutrze jeśli nic nie pchnął do przodu. Siła relatywna bardzo osłabła, nie wygląda to moim zdaniem dobrze.
Ta spółka potrzebuje jakiegoś infa aby ruszyć.
RGR zrealizowany czyli popyt nie ma już siły pchać kurs do wyższych poziomów. To sygnał ostrzegawczy dla inwestorów wskazujący że trend może się zmienić na spadkowy
To lokalny RGR, nie ma wg mnie siły zmiany trendu. To rezultat przegrzania i spadającej gwiazdy.. Po mojemu RGR oczyścił drogę, ale nie mam patentu na jasnowidzenie, ale ta fala wzrostowa nie została zakończona, bo mamy 4 fale, 2 wzrostowe i 2 korekcyjne. Powinna teraz być 5 fala, 3 cyklu.
Siła relatywna spadła do 22% a na wzrostach było 38%, fakt od 20% można mówić o trendzie wzrostowym, więc trend podtrzymany ale jeśli jutro coś się zgrzeje to z niego wylecimy,a wolałbym te 4zl z przodu zobaczyć. No nic jutro i piątek kluczowe chyba
Wrzucisz linka do szkicu tego RGRa z narysowaną jakąś sensowną w miarę poziomą linią szyi? Bo patrzę i nie widzę. A z innej strony, wsparcie na dnie gwiazdy porannej (3,16) stało się dzisiejszym zamknięciem. Wygląda to wszystko bardzo ciekawie.
Ja sprzedałem. Czy dobrze czy nie to się okaże, ale miałem ze średnią 2.60. Wskoczę ponownie jak sytuacja będzie dla mnie bardziej jasna. Ale cały czas kibicuję. Kermit, dobry człowiek z Ciebie. Pozdrawiam.
Dzięki! Choć do mnie ten RGR nie przemawia. Ale nie da się ukryć, że dwie tak silne podażowe świecie dają do myślenia. Tyle dobrego, że ten dzisiejszy cień dołem na istotnym wsparciu. Jestem bardzo ciekaw co jutro.
Niestety, spadająca gwiazda i RGR zrobiły swoje. Rynek nie uwierzył w spółkę na tyle by przezwyciężyć te formacje. Dlatego nie lubię takiego grzania jak było do spadającej gwiazdy. Co dalej? Kurs jest na dolnym ograniczeniu kanału wzrostowego i wazy się czy pójdzie głębiej czy odbije. Mamy głęboką korektę - cel 4,50 obecnie nadal jest w grze więc ponad złotówka do zarobienia - SL zaś na 3 zł - zatem ryzyko do zysku jest zdecydowanie na korzyść byków. Czekamy na wtorek.
Niestety krótkoterminowo nie wygląda to dobrze. Kontrakty na węgiel dziś zanurkowały. Co przełoży się pewnie na negatywny sentyment w branży górniczej na jutrzejszej sesji.
„Cel emisji obligacji serii C został określony w ten sposób, że emitent zobowiązuje się przeznaczyć wpływy z emisji obligacji Serii C na bezpośrednie i pośrednie finansowanie lub refinansowanie rozwoju, zakupu, budowy i eksploatacji zielonych projektów (…)” , 3 listopada jest dzień emisji.
Tak, to nadal lokalny RGR i właśnie się zakończył. Od jutra będzie już spokojnie w górę. Dolna belka trendu wzrostowego obroniona i obrona potwierdzona...
Jeśli dzisiaj zamknie sie na plusie to technicznie lepiej i jaśniej być nie mogło. 4 zł pęknie jeszcze w listopadzie, żeby tylko wyniki za Q3 nie były poniżej konsensusu.