Dnia 2021-10-26 o godz. 15:12 ~Srt napisał(a): > Może będzie druga jak na Novita - zyski są , nic nie wiadomo o nowych inwestycjach kasa leży
Skąd ty się wziąłeś? kupiłeś pcc rokite bo rosnie? bo soda rośnie???? Nie będzie drugiej na to daj 99%, zarząd potrafi radzić sobie z nadmiarem gotów, przykład był rok temu... i dwa są inwestycje, wystarczy wejść w komunikaty....sprzed miesiąca...
a potem się dziwią ze ich z kasy grabią na wydmuszkach typu dla mas....i gpw to bananowa....sami ją tworzycie
wg. mnie rokita to jedna z najlepszych spółek na gpw, a zarzut taki, że piszesz coś nie znając spółki...tyle, a wystarczy przeczytać pare ostatnich komunikatów...tutaj naganianie mija się z celem, bo za mały ff...a rokita zawsze broni się sama...co nie zmienia faktu, że komunikaty trzeba czytać
To samo możemy przeczytać o Novita - że broni się sama i dwa razy dywidendy wciągu roku . To nie jest żaden argument . Kiedyś szympans wytypował trafniej spółki niż analitycy - miał 47 % zwrotu w ciągu roku . Analitycy 12 %
Dnia 2021-10-27 o godz. 08:38 ~Srt napisał(a): > To samo możemy przeczytać o Novita - że broni się sama i dwa razy dywidendy wciągu roku . To nie jest żaden argument . Kiedyś szympans wytypował trafniej spółki niż analitycy - miał 47 % zwrotu w ciągu roku . Analitycy 12 %
Chyba musisz przeczytać ze zrozumieniem co napisałem Poza tym ja nie zachęcam cię w ogóle do kupowania rokity i nikogo nie zachęcam do tego bez lektury raportów, twoja sprawa jak i twoja kasa, to ty naganiasz, czyż nie? Wiec nie odwracaj kota ogonem bo bzdury piszesz, nie znając w ogóle spółki!
a co do szympansa....cóż jakich mamy analityków, lekarzy, nauczycieli, polityków, informatyków(choć ci nawet lepsi niż przeciętna) itd itp.....każdy widzi...masy dla mas, wiele od szympansa nie odstają...a prawdziwych ekspertów jak na lekarstwo, stąd ja sam sobie oceniam co kupić i co sprzedać i nie korzystam z usług "analityków"
Ostatnio taką blondi obracałem ...skończyła szkołę średnią i żadnej wyższej uczelni i wyobraź sobie była doradcą do spraw zakupu akcji, a nawet doszła ponoć do dyrektora w noblu(stąd pewnie tak cięzko im teraz bank naprawić)..prawie z krzesła spadłem :)
Naganiam na wzrosty . Raportow nie czytam ,bo tam kazdy sobie wyczytuje co mu pasuje . Podpinam sie pod trend , obserwuje obroty i to wystarczy . Trend to trend - jak jest wzrostowy to rośnie jak spadkowy to spada . Dobrze na tym wychodze
I bardzo dobrze, gratuluje Ci, bo o to też chodzi w zabawie giełdowej, tylko nie pisz bzdur, o braku inwestycji i drugiej dywidendzie, bo mc było wiele komunikatów o nowej inwestycji i jej finansowaniu...
Tylko tego się czepiam, ja zawsze stawiam na żetelność:)
Fakt przyznam, że trend jest ważny:) z nim nie wygrasz.
Dnia 2021-10-25 o godz. 23:27 ~MW napisał(a): > Jeśli uwzględnimy planowany zysk netto, payout ratio (takie samo w trzech ostatnich latach) to dywidenda wychodzi 9,05 zł.
9 to przy założeniu, że 3 i 4 kwartał nie będę tak dobre jak 1 i 2....to już dawno pisaliśmy, kiedy soda była 3 razy tańsza. W raporcie ostatnio pisali, że 3 będzie słabszy(okres wakacyjny), a potem soda wystrzelił....więc 9 to bardzo ostrożna wartość wg mnie, Ja tu liczę na 10-11, ale to dowiemy się za dwa tygodnie.