• Odliczanie do raportu Autor: ~Jaroslaw [89.69.115.*]
    Zerknąłem na raporty spólki i taka ciekawostka.
    3/2021 mówi o inwestycjach w sektor budowlano - developerski na kwotę do 5mln w 2021r.
    Kolejne 8 i 11 raport w sumie daję 3.7+4,1mln
    7,8mln. To pokazuje że xirma przyspiesza reinwestowanie wypracowanej gotówki.
    Wyniki mogą nas zaskoczyć
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [5.173.159.*]
    Ja się spodziewam wyników porównywalnych do poprzednich dwóch kwartałów.
    Natomiast jeżeli BPX rozwiąże rezerwy, w których ukrywa zyski wypracowane w 2020 roku to rzeczywiście może to być zaskoczenie dla niektórych inwestorów.
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~PewniakNa100 [85.221.149.*]
    mogą te rezerwy rozwiązać w III kwartale, ale równie dobrze w IV kwartale. Nie zmienia to faktu ,że w jednym z nich będzie OGIEŃ w wynikach. Jeśli dopiero w IV , to może odroczyć wystrzał na kursie do 2022.Tak poważnie wyniki najbliższych 12 miesięcy powinny być wyśmienite.
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Jaroslaw [89.69.115.*]
    Rozwiązania w tym roku nie będzie.
    Zauważcie że zawiązane jest na ewentualny spór sądowy a to w naszych realiach daje im czas na kilka lat. Ja liczę na to że ten spór wygaśnie lub że wręcz jest to jakiś plan inwestycyjny dwuch największych akcjonariuszy.
    Nie zmienia to faktu że spółka mi się podoba i czekam na wyniki kolejnych Q
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~PewniakNa100 [31.0.50.*]
    Rozwiązanie rezerw będzie być może z pominięciem kwoty na spór.To i tak duża sumka pyknie na wynik.
    Dnia 2021-10-23 o godz. 11:19 ~PewniakNa100 napisał(a):
    > Rozwiązanie rezerw będzie być może z pominięciem kwoty na spór.To i tak duża sumka pyknie na wynik.

My tu mamy tak dobrze, bo spółka zacznie się robić popularna coraz bardziej po kolejnych kwartałach , a my sobie spokojnie czekamy na spicie obfitej pianki, która się zacznie pojawiać w obfitości. Inni zaczną się dopiero interesować i gonić pociąg po coraz lepszych wynikach.
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [5.173.159.*]
    Rezerwy krótkoterminowe muszą zostać rozwiązane do 12 miesięcy od dnia ich związania w przypadku braku materializacji ryzyka, na które zostały zawiązane. Takie są przepisy księgowe.
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Jaroslaw [5.173.114.*]
    No tu się z tobą nie zgodzę.
    Bo rezerwa to nie aktywa i nie ma podziału na dlugo czy krótko terminowe.
    Rozwiązanie rezerwy może nastąpić tylko w momencie zmaterializowania się zagrożenia ( wyrok, faktura itp).
    lub gdy ryzyko na które zostałý ustanowione ustało.
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [5.173.158.*]
    Rezerwy na zobowiązania zaliczane są do kapitałów obcych jednostki i ujmowane w bilansie po stronie pasywów w grupie B. Wykazuje się je w pozycji jako „Pozostałe rezerwy” w podziale na długoterminowe i krótkoterminowe.
    3. Pozostałe Rezerwy 10 841 896,98

- Długoterminowe 0,00 0,00

- Krótkoterminowe 10 841 896,98

• Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Jaroslaw [87.204.238.*]
    2 ksìęgowych 3 opinie jak z prawnikami.
    Ale pies to ....
    Zawiązania było w lutm 2021 wię do lutego 2022 mamy czas. Nie sądzę że uruchomią w tym roku bo i po co płacic podatek.
    Zgadza się.
    Już niedługo zobaczymy jak będzie.

• Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [5.173.31.*]
    W lutym 2021 pojawił się komunikat o zawiązaniu rezerw w 2020r. Co miało negatywny wpływ na wyniki w 4Q20. Niestety podatek od tej kwoty trzeba kiedyś zapłacić.
    Tak sobie myślę że mogą go rozwiązać w 4Q bo od 2022 wchodzi ten ujowy ład.
    Dnia 2021-10-30 o godz. 08:00 ~Jaroslaw napisał(a):
    > Tak sobie myślę że mogą go rozwiązać w 4Q bo od 2022 wchodzi ten ujowy ład.

Pamiętaj ,ze Kaczor ma nas i również głównych właścicieli naszej perełki za cwaniaków i przestępców, a ujowy ład ma służyć proletariuszom mającym dochody nie większe niż pensja minimalna i wszystkim bez kwalifikacji+ (ewentualnie sektorowi siłowemu, któremu władza schlebia i rozdaje profity z naszych podatków) Przypominam w nowym ładzie Żółdactwa ma być 300 tysięcy i ktoś na tych ubranych w mundury musi zapracować, zarobić. Ten fakt jak piszesz może wymusić rozwiązanie tych rezerw jeszcze do końca roku przez BPX. Od 2022 roku PiS będzie szukał co by tu jeszcze złupić i opodatkować lub dodrukować pustych pieniędzy z Glapą do spółki.
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [5.173.29.*]
    Kwota rezerw na ewentualne roszczenia akcjonariusza to 3,2 mln. Całkowita kwota rezerw pozostałych, krótkoterminowych to 10,8 mln. Według mnie powinni rozwiązać przynajmniej część w 3Q.
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Jaroslaw [5.173.123.*]
    Rezerw jest z pewnością niższa o 4mln
    Bo rozliczyli zakup
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [5.173.30.*]
    Wydaje mi się że część rezerw została zawiązana na ryzyka związane z pandemią.
    Ale nieważne.
    Tak jak kiedyś pisałem ten rok będzie najlepszy w historii spółki i innych firm z branży IT.
    Wystarczy popatrzeć jaki jest trend na WIG-INFO.
    Przyszły rok też zapowiada się dobrze.
    Warto zostać z akcjami na dłużej.
    Mnie osobiście nigdzie się nie śpieszy chociaż żałuję że nie zdązyłem dobrać poniżej 4zł i teraz muszę stać w kolejce jak za komuny
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [5.173.29.*]
    Akcji poniżej 5 też jest niewiele. Za tydzień dowiemy się dlaczego.
    Ja juz wiem dlaczego.
    Wystarczy przejżeć wyniki spółek z branż które są lub będą naszymi czyli BPX klientami.
    Same maxy
    Przy takiej tendencji trudno oczekiwać negatywnej niespodzianki
    Dnia 2021-11-06 o godz. 08:50 ~Jaroslaw napisał(a):
    > Ja juz wiem dlaczego.
    > > Wystarczy przejżeć wyniki spółek z branż które są lub będą naszymi czyli BPX klientami.
    > > Same maxy
    > > Przy takiej tendencji trudno oczekiwać negatywnej niespodzianki

Akcje BPX powinny być na poziomie wyceny dwucyfrowej, ale jak na razie cały czas trzeba czekać cierpliwe na doszacowanie do poziomów wartości godziwej.
    Hehe. W dniu publikacji wyników 3Q przekroczymy dumnie 100mln kapitalizajcji a potem to już z górki do 100mln usd
    Bo niby po co mamy oddział w
    https://maps.app.goo.gl/yYCrcLCLHgqEoufk8
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [94.254.175.*]
    BPX to bardzo mocna fundamentalne spółka. W kolejnych kwartałach będzie osiągać około 30 mln przychodów przy wysokiej marży około 16%. Na pewno zostanie zauważona przez nowych inwestorów. Podział zysków za 2020r powinien nas pozytywnie zaskoczyć.
    Ja stawiam, ze spółkę od przyszłego roku będzie stać na dywidendy w wysokości 50 groszy na akcje z zachowaniem odpowiedniego zaplecza finansowego na dalszy rozwój. To powinna być norma.
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [5.173.30.*]
    50 gr na akcje spółka zarobiła już w pierwszym półroczu. Według moich ostrożnych prognoz w drugim półroczu zysk na akcje powinien wynieść 0,7 - 0,8. 4Q będzie najlepszy.
    Dnia 2021-11-13 o godz. 11:36 ~Analityk napisał(a):
    > 50 gr na akcje spółka zarobiła już w pierwszym półroczu. Według moich ostrożnych prognoz w drugim półroczu zysk na akcje powinien wynieść 0,7 - 0,8. 4Q będzie najlepszy.

ok, ja piszę , tylko że 50 groszy na akcję dywidend będą płacić ponieważ uważam to za pułap idealny obecnie, reszta kasy z zysku starczy na rozwój w nowe obszary działalności i zwiększenie kapitałów własnych.
    W 50gr nie wierzę - może 20-30.
    Viekawe jaki jest pomysł na akcje własne.
    Najlepiej zamiast dywidendy umożyć ten pakiet.
  • Re: Odliczanie do raportu Autor: ~Analityk [5.173.156.*]
    Umorzenie akcji własnych nie wyklucza wypłaty dywidendy.
[x]
BPX 0,00% 0,00 1970-01-01 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.