• Mam dość Autor: ~Toja [88.156.134.*]
    Wytłumacze to raz konkretnie a więc cena nominalna to nie cena emisyjna !

Cena nominalna nie jest oferowana - to taka jednostka kapitału zakładowego, która pokazuje jaki udział w spółce stanowi dana akcja. W przypadku 0,10 zł akcje są bardziej płynne, a wysokość kwoty przenoszonej na kapitał zapasowy będzie zawsze taka sama.

Upraszczając jeśli wartość spółki to 100 mln zł, a kapitał zakładowy wynosi 100.000 zł, to:
    - możemy mieć 1 mln akcji po 0,10 zł, z ceną akcji 100 zł,
    - możemy mieć 100.000 akcji po 1 zł, z ceną akcji 1.000 zł,
    - możemy mieć 10.000 akcji po 10 zł, z ceną akcji 10.000 zł.

Nie dawajcie się oskubac z akcji pozdrawiam
  • Re: Mam dość Autor: ~bomberman [178.36.126.*]
    Co ty gadasz chłopie... Ta cena 0,50 zł to jest wartość po jakiej ZARZĄD emituje akcje DLA SIEBIE. To oznacza tyle, że jeśli Zarząd będzie chciał sprzedać akcje na wolnym rynku po cenie rynkowej (która po wycenie spółki będzie wynosić 5,5 zł za akcję) to będzie miał 5 zł zysku z jednej akcji. Natomiast dla Nas to jest zupełnie nie istotne, bo akcje mamy raczej kupione (z nielicznymi pewnie wyjątkami) w średniej cenie powyżej tych 5,5 zł.
    Więc Zarząd oczywiście zyska - nawet jeśli po roku akcja będzie kosztowała 1 zł to i tak będą mieć 100% zysku przy odsprzedarzy :) Natomiast my drobni jak zwykle zostaniemy wyleszczeni. Tyle w temacie.
  • Re: Mam dość Autor: ~Kamil [89.64.36.*]
    Trolu mózg ci wyparował
[x]
SAULETECH 0,00% 1,35 2025-06-03 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.