Ja za dywidendę dokupiłem sobie dziś trochę akcji, tylko nie Alty bo tych akcji mam dużo za dużo. Dlaczego akurat w salonie peugeot mamy się widzieć? Pytam bo jakbyś wiedział, że jeżdżę 508. Fajne auto ale już czas na zmianę na coś innego. Ile dostałem to ci nie powiem ale na auto na pewno nie starczy.
Dnia 2021-10-20 o godz. 18:02 ~TUP napisał(a): > Ja za dywidendę dokupiłem sobie dziś trochę akcji, tylko nie Alty bo tych akcji mam dużo za dużo. Dlaczego akurat w salonie peugeot mamy się widzieć? Pytam bo jakbyś wiedział, że jeżdżę 508. Fajne auto ale już czas na zmianę na coś innego. Ile dostałem to ci nie powiem ale na auto na pewno nie starczy.
W tym roku z żadnej innej spółki nie dostałem takiej dywidendy co z Alty.. Nie wiem jak Ty, ale ja jestem zadowolony.
TUP nadal widzę się udzielasz na Alcie :)) Ja nie miałem do niej siły i jestem gdzie indziej pozdrawiam. Ps a ja dywidendę dostałem z Marvipolu.... 95 gr brutto na akcje ponad 10%
Co ci z tej dywidendy jak i tak jesteś dużo poniżej tego co było przed. Ja mam Alte tylko dlatego, że nie potrzebuje tych pieniędzy co w niej mam i jest tania. Dla dywidendy to miałem PZU. Nie dość, że fajna stopa dywidendy była to jeszcze sprzedałem drożej niż kupiłem tuż przed. Teraz moje first w portfelu to JSW, narazie mam 50% założonego posiadania bo biorę pod uwagę jeszcze spadek. Jak nie spadnie to i tak mi starczy to co mam bo brałem duuużoo niżej. Pozdro.
Dnia 2021-10-23 o godz. 19:40 ~TUP napisał(a): > Co ci z tej dywidendy jak i tak jesteś dużo poniżej tego co było przed. Ja mam Alte tylko dlatego, że nie potrzebuje tych pieniędzy co w niej mam i jest tania. Dla dywidendy to miałem PZU. Nie dość, że fajna stopa dywidendy była to jeszcze sprzedałem drożej niż kupiłem tuż przed. Teraz moje first w portfelu to JSW, narazie mam 50% założonego posiadania bo biorę pod uwagę jeszcze spadek. Jak nie spadnie to i tak mi starczy to co mam bo brałem duuużoo niżej. Pozdro.
Coś mi się nie zgadza... piszesz, że kupiłeś PZU przed tuż przed dywidendą, a sprzedałeś zaraz po i to z zyskiem? A co z odcięciem dywidendy od wartości akcji...?
Znajdź mój post, bo o tym pisałem, kiedy kupowałem jak ktoś tu naganiał na kupno Alty pod dywidendę. Kupiłem PZU po 39 jakieś 3 tygodnie przed dywidendą. Odcięcie było przy 41,7 potem spadek do 36 i powrót na 40,5. Ja sprzedałem po 39,5. Żadna filozofia tylko normalna spółka.
Dnia 2021-10-23 o godz. 23:10 ~TUP napisał(a): > Oczywiście nikogo nie namawiam, żeby sprzedawac Altę, jak również na to żeby kupować JSW.
Tup ja kupowałem po Alcie Marvipol po 5 zł sprzedałem po 10,05 a w miedzyczasie zgarnąłem dyvidendę 95 gr na akcje. Teraz mam Pozbud. JSW jak juz tu kiedys pisałem sie boję bo to państwowa spółka... i nie wiadomo co jakiś minister wymysli...
Super, gratuluję. Alta jest według mnie wyceniana jak jest, bo przez to jak działa zarząd i kto ile ma akcji, rynek wycenia to, że jak niektórzy nie zarobią 5 razy tyle co reszta to inni nie zarobią nic. Stąd taka wycena. Wszystko to sprawia, że należałoby się zastanowić nad tym czy polskie prawo powinno pozwalać na to by jeden akcjonariusz mógł mieć taki pakiet akcji i nie musiałby dążyć do tego by skupić resztę z rynku. Ja zrobiłbym tak, że jak ktoś ma np. ponad 60% to co 2,3 lata musiałby skupować np. 5% lub pozbywać się takiego pakietu. Wyeliminowałoby to taką sytuację jak mamy na Alcie.