• reguły incoterms Autor: ~Optymista [46.204.2.*]
    Dla niewtajemniczonych i na przekór spadziom. Dodam również że duży gracz jakim jest AIRBOSS zapewne dyktuje warunki i nie bierze on odpowiedzialności za towar w czasie transportu tylko zapewne każe dostarczyć go we wskazane miejsce na terenie US, a w takim wypadku obowiązki podatkowe zachodzą dopiero w momencie dostarczenia towaru pod wskazany adres. Miłej lektury...

Czym są reguły Incoterms?
    Tytułem wstępu i przypomnienia – reguły Incoterms (z ang. International Commercial Terms) to zbiór zasad stworzonych przez Międzynarodową Izbę Handlu, regulujących warunki sprzedaży pomiędzy stronami (sprzedającym i kupującym). Są powszechnie stosowane w handlu międzynarodowym, zyskują na popularności także w obrocie krajowym, choć korzystanie z nich jest dobrowolne. W sumie istnieje 11 reguł, które dzielą się na cztery grupy (C, D, E oraz F) i które w łatwy sposób umożliwiają ustalenie odpowiedzialności stron transakcji za konkretne czynności związane z poszczególnymi etapami jej realizacji, tj. organizacją transportu, podziałem kosztów, ryzyka, kwestiami celnymi etc.
    Aby reguły były dostosowane do wciąż ewoluującego handlu, podlegają one aktualizacji co 10 lat – obecnie posługujemy się Incoterms 2020, choć zmiany wdrożone względem Incoterms 2010 mają raczej charakter techniczny (doprecyzowane zostały kwestie związane z np. podziałem obowiązków w niektórych regułach).
    Podział reguł Incoterms 2020 według grup
    • Grupa CSprzedawca jest odpowiedzialny za zorganizowanie transportu (oraz ponosi jego koszty), a także za odprawę eksportową. Przeniesienie ryzyka na nabywcę ma miejsce w momencie nadania towaru. Do grupy C należą następujące reguły: CFR, CIF, CPT i CIP.
    • Grupa DObowiązkiem sprzedawcy jest do dostarczenie towaru w określone miejsce lub do portu przeznaczenia. Do grupy D należą takie reguły jak DAP, DPU i DDP.
    • Grupa ESprzedawca ma obowiązek udostępnić towar do dyspozycji nabywcy we wskazanym przez sprzedawcę punkcie wydania. Sprzedawca nie jest odpowiedzialny ani za odprawę celno-eksportową, jak również nie ponosi ryzyka i kosztów załadunku. W grupie E znajduje się jedynie reguła EXW.
    • Grupa F
    • Po stronie sprzedawcy leży obowiązek odprawy celno-eksportowej, natomiast nie ponosi on kosztów transportu ani ubezpieczenia. Do grupy F należą FCA, FAS i FOB.
    W jaki sposób reguły Incoterms mogą być stosowane w księgowości?
    Choć reguły Incoterms zostały stworzone głównie w celu usprawnienia procesu zawierania umów handlowych, mają niebagatelne znaczenie przy ustalaniu momentu dokonania dostawy, a co za tym idzie – są istotne także dla ustalenia momentu powstania obowiązku podatkowego na gruncie przepisów ustawy o podatku od towarów i usług (dalej „ustawa o VAT”).
    Zgodnie bowiem z przepisem art. 19a ust. 1 ww. ustawy, co do zasady obowiązek podatkowy powstaje z chwilą dokonania dostawy towarów lub wykonania usługi. Z kolei przez dostawę towarów, w myśl przepisu art. 7 ust. 1 ustawy o VAT, rozumie się przeniesienie prawa do rozporządzania towarami jak właściciel. Co jednak warte jest podkreślenia – użyte w tym przepisie pojęcie „przeniesienie prawa do rozporządzania rzeczą jak właściciel” nie jest jednoznaczne z przeniesieniem własności w rozumieniu prawa cywilnego (z uwagi na fakt, iż można sprawować kontrolę ekonomiczną nad rzeczą w szerokim zakresie tego słowa i dysponować nią jak właściciel, pomimo że nie doszło do przejścia własności na nabywcę w sensie prawnym). Upraszczając: na gruncie podatkowym nie trzeba wejść w posiadanie nabytego przedmiotu, aby zaistniały podatkowe skutki transakcji tożsame dla sprzedaży (dostawy) tego przedmiotu.
    Natomiast na podstawie przepisu art. 22 ust. 1 pkt 1 ustawy o VAT za miejsce dostawy towarów, w przypadku towarów wysyłanych lub transportowanych przez dokonującego ich dostawy, ich nabywcę lub przez osobę trzecią – uznaje się miejsce, w którym towary znajdują się w momencie rozpoczęcia wysyłki lub transportu do nabywcy.
    Zgodnie z powyższym, reguły Incoterms mają duże znaczenie w księgowości, a szczególnie w kwestii VAT, mogą bowiem istotnie wpłynąć na sposób rozliczenia danej transakcji.
    Sprawne poruszanie się w obszarze tych zasad i rzetelna analiza, na jakich warunkach został zakupiony i przetransportowany towar, mogą pomóc prawidłowo rozpoznać moment powstania obowiązku podatkowego w podatku VAT – a co za tym idzie, stanowić praktyczne narzędzie do stosowania w prowadzeniu ksiąg i rozliczeń podatkowych.
    Incoterms a moment dostawy towarów i powstania obowiązku podatkowego w VAT
    Opierając transakcję o reguły CPT/CIP oraz FCA za dostawę (a tym samym za datę powstania obowiązku podatkowego) należy uznać moment, w którym towary zostały załadowane na podstawiony środek transportu.

Przy stosowaniu reguły DAP sprzedający musi dostarczyć towary do określonego miejsca. Jeśli strony uzgodniły, że sprzedawca ma przetransportować towary do magazynu nabywcy, wówczas dostawa towarów (a także data powstania obowiązku podatkowego) będzie miała miejsce w chwili ich dostarczenia do wskazanego miejsca.

Natomiast przy warunkach dostawy EXW momentem dostawy towarów (i powstania obowiązku w podatku VAT) jest pozostawienie ich przez sprzedawcę do dyspozycji nabywcy we wskazanym uprzednio miejscu (np. magazynie) w ustalonym czasie.
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Chuj [37.47.90.*]
    To koszty transportu mercator tez bierze na siebie wtedy i z każdego kontenera oddaje 10k ?
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Optymista [46.204.2.*]
    Tak tylko na marginesie dodam że 4 statki:

MSC DANIELA
    MSC AURIGA
    MSC ALIYA
    MSC IVANA

na pokładzie których są rękawiczki dla AIRBOSS są dalej nierozładowane w porcie w LA ;)

a wszystko możecie sobie sprawdzić na vesselfinder.com - https://www.vesselfinder.com/pl/?imo=9399002 
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Celny [81.18.207.*]
    Incoterms to jedno, ale fv muszą do spraw celnych wystawić przed wysyłką, więc fv za wrzesień wystawione
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Juu [37.47.90.*]
    Celny. Incoterms mowi kiedy możesz ja zaksięgować. Jeśli maja DAP tocmoga dopiero jak dostarcza klientowi.
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Celny [81.18.207.*]
    To jak chcesz na dapie odprawić w eksporcie beż fv?
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Juju [37.47.90.*]
    Wystawić fakturę, a zaliczyć ja do przychodów to dwie inne rzeczy. Poczytaj o ifrs9
  • Re: reguły incoterms Autor: ~mmwk [37.47.119.*]
    niestety raczej masz rację? tylko jedli tak czemu zysk taki mały, zobaczymy, na razie strata ale wirtualna, powodzenia
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Edzio [5.173.114.*]
    Optymista skończ siać ferment. Szukasz wytlumaczenia niskiego zysku nie tam gdzie trzeba.
    Wysmyslasz jakieś historie o statkach, kontenerach, bo po prostu boisz sie spadków w poniedziałek
  • Re: reguły incoterms Autor: ~JG [37.8.230.*]
    Ja tylko czekam na te spadki bo chce jeszcze dokupić a nie przypuszczałem ze będzie jeszcze okazja kupić poniżej 150. Wiec czekam ile zabijecie bo chętnie kupię i to najlepiej jak najtaniej. Kapitał jest wiec czekam na promocje JG. Wy trole idźcie na Orlen gdzie państwo subsydiuje kierowców i oddaje marże na paliwie czy balonie LPP ccc czy CD-R o mabionie nie wspomnę. Wytrwałości prawdziwi akcjonariusze. Kupujemy w poniedziałek na dołku.
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Danny [5.173.139.*]
    Edzio rozwaliłes swoją wypowiedzią to co napisał Optymista. Nie masz nic mądrego do napisania to zamilcz. Optymista przedstawił fakty a ty negujesz to w najbardziej prymitywny sposób, nie przedstawiasz żadnych argumentów. Umowa z Airboss jest faktem, zatory w portach są faktem. To, że Mercator zarabia i nie ma długów jest faktem. Dlaczego to ma dalej spadać? Proszę o argumenty.
  • Re: reguły incoterms Autor: ~SukcesRodziSiewBolu [83.27.155.*]
    Edzio Edzio no takie hieny wyszły cała farma trolli ma chęć na tanie zakupy,
    Postawmy sobie zasadniczecze pytanie czy będziemy chcieli sprzedać swoje akcje bo wyniki są na plus. Skąd ten lament i ten historyczny placz.
  • Re: reguły incoterms Autor: ~edzio [193.239.145.*]
    Przedstaw mi tu prosze nazwy kontenerowców na których jest towar mercatora? Potwierdz to jakoś, bo bzdury wyssane z palca mnie nie interesują.
    Edzio przecież nic innego nie robię od rana tylko wklejam ich nazwy. Mało tego podałem nawet ich dokładne lokalizacje. Co byś jeszcze chciał? Numery kontenerów?? :)

proszę bardzo:

BEAU4254422
    BEAU5842328
    BMOU4088413
    BMOU4578914
    BMOU4676546
    CAAU5085205
    CAIU8282582
    CARU9632341
    FCIU8266960
    FFAU2997656
    FSCU7193153
    GESU6118696
    GESU6242670
    GLDU7439254
    GLDU7690887
    MEDU7896118
    MEDU8528240
    MEDU8615004
    MEDU8821514
    MSCU5245595
    MSCU5255654
    MSMU7236308
    MSMU7877045
    MSMU8152120
    MSMU8362363
    ....

ale ty dalej będziesz tylko narzekał i narzekał ;)
    a teraz spadzie wujek Google i szukać gdzie podane przeze mnie kontenery się znajdują. a na koniec daję talon na balon temu kto pierwszy zgadnie co jest na ich pokładzie. Dla ułatwienia dodam że jest tego po 3500 sztuk...

inwestory to nie jest jakaś wiedza tajemna żeby to wszystko znaleźć, stąd taki przeraźliwy kwik spadziów od rana ;D
    Prosiłem już wcześniej kilka razy. Daj screena z importkey jak masz wykupione i sprawa wyjaśniona
    ja tez moge napisać ze na kontenerze Olaf, Kris, Sam jest towar mercatora. Bez potwierdzenia screenem z importkey te informacje to bujda.
    29.99$ kosztuje miesięczna subskrypcja, nie załamuj mnie inwestorze ;)
    czyli tak jak mówiłem. bujdy na resorach
    Wujek google mówi ze w kontenerze MSCU5245595 są meble z ikei
    https://imgur.com/a/ZBIgWRt
    Edzio utwierdziłeś mnie właśnie w przekonaniu że twoja głupota jest jeszcze większa niż narzekactwo i że szkoda więcej marnować czas i odpisywać :DDD

wszystko co chciałem to przekazałem, resztę sami możecie wyszukać.

p.s
    no 18 lipca 2020 roku to może rzeczywiście były tam meble IKEI, teraz mamy 16 października 2021...

patrzecie jaki inteligent, a prostego print screena nie potrafi zrobić
    takich inteligentnych optymistów to tutaj już było setki.
    obrazić, zgrywać mentorów, a później uciec z podkulonym ogonem.
    i tak moderator usuwa twoje posty żeby nikt sie nie dowiedział o tych kontenerach - 12 lat masz maksymalnie
  • Re: reguły incoterms Autor: ~prezes [83.28.234.*]
    edzio zawsze siedzisz na forum spółki której akcji nie chcesz kupić czy tylko tutaj ?? w czwartek oglądałem w dzienniku francuskim że tylko przed los angeles czeka 90 statków cargo na rozładunek
  • Re: reguły incoterms Autor: ~prezes [83.28.234.*]
    podbijam
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Lol [38.64.138.*]
  • Re: reguły incoterms Autor: ~Drobnyyy [94.254.167.*]
    Up
  • Re: reguły incoterms Autor: ~donwit [93.190.93.*]
    Uppp
[x]
MERCATOR 0,00% 52,70 2026-04-13 17:03:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe