• Zadłużenie firmy maleje Autor: ~literat [51.174.81.*]
    Pisałem kiedyś o wysokim zadłużeniu Wikany . Obecnie firma cały czas wychodzi z zadłużenia zmniejszając jego poziom .
  • Re: Zadłużenie firmy maleje Autor: cmpunk [37.47.21.*]
    Czyli nie jest źle, dobrze, że porzadkują zaległe kwestie finansowe.
  • Re: Zadłużenie firmy maleje Autor: ~literat [51.174.81.*]
    https://www.stockwatch.pl/gpw/wikana,notowania,wskazniki.aspx
  • Re: Zadłużenie firmy maleje Autor: ~literat [51.174.81.*]
    Wskażnik Altmana ma związek z zadlużeniem . Poniżej 3,6 bodajże to sytuacja jest niezbyt dobra. Tutaj jest 5,77.
  • Re: Zadłużenie firmy maleje Autor: cmpunk [37.47.15.*]
    Dnia 2021-10-15 o godz. 09:20 ~literat napisał(a):
    > Wskażnik Altmana ma związek z zadlużeniem . Poniżej 3,6 bodajże to sytuacja jest niezbyt dobra. Tutaj jest 5,77.

Czyli sytuacja się poprawia. Ciekawe, jaki będzie III kwartał, ale obstawiam, że ponad 10 baniek. Wydaje mi się, że Buchaj chce po tylu latach poprawić wizerunek swoich firm i nadarza się ku temu okazja. Choć mógłby robić to bardziej przebojowo, bo zasięgi są dość słabe i mało mówi się o spółkach z jego portfela.
  • Re: Zadłużenie firmy maleje Autor: ~Obywatel-M [37.47.19.*]
    Można założyć, że zysk wyniesie około 0,70 zł/akcję, więc wartość sp. wzrośnie do 4,44 zł za walor, natomiast 4q może być lepszy , to wtedy znacznie przekroczymy 5 zł za akcję. Myślę, że rynek to zweryfikuje in plus.
  • Re: Zadłużenie firmy maleje Autor: ~obywatel-M [37.47.15.*]
    Przypuszczam, że wyniki za ten rok będą wyjątkowo dobre, dlatego spodziewam się wysokiej dywidendy ( min 1 zł./akcję ), ponieważ pan B. zamierza odcinać kupony od swojej wielkiej inwestycji pod nazwą Wikana, po połączeniu z Mastersem. Widać duże zmiany w zarządzaniu spółką, w tym wykorzystanie przez spółkę dobrej koniunktury na rynku nieruchomości, co przełożyło się na dobre wyniki za Q1, a to z kolei daje możliwość panu B. przeforsowania wypłaty większej dywidendy. Myślę, że większa gra będzie pod dywidendę, ponieważ spółka chce pokazać, iż warto trzymać akcje i odcinać kupony, a ostatnio prezes zapewniał, iż w przyszłości akcjonariusze mogą liczyć na dobre wyniki w kolejnych kwartałach, więc fundusze będą dobierać akcje tych spółek, które przynoszą realny zysk w postaci wypłaty dywidendy. Wikana ma potencjał na wypracowanie solidnego zysku, którym zamierza się podzielić z akcjonariuszami.
  • Re: Zadłużenie firmy maleje Autor: cmpunk [37.47.20.*]
    Dnia 2021-10-16 o godz. 20:18 ~obywatel-M napisał(a):
    > Przypuszczam, że wyniki za ten rok będą wyjątkowo dobre, dlatego spodziewam się wysokiej dywidendy ( min 1 zł./akcję ), ponieważ pan B. zamierza odcinać kupony od swojej wielkiej inwestycji pod nazwą Wikana, po połączeniu z Mastersem. Widać duże zmiany w zarządzaniu spółką, w tym wykorzystanie przez spółkę dobrej koniunktury na rynku nieruchomości, co przełożyło się na dobre wyniki za Q1, a to z kolei daje możliwość panu B. przeforsowania wypłaty większej dywidendy. Myślę, że większa gra będzie pod dywidendę, ponieważ spółka chce pokazać, iż warto trzymać akcje i odcinać kupony, a ostatnio prezes zapewniał, iż w przyszłości akcjonariusze mogą liczyć na dobre wyniki w kolejnych kwartałach, więc fundusze będą dobierać akcje tych spółek, które przynoszą realny zysk w postaci wypłaty dywidendy. Wikana ma potencjał na wypracowanie solidnego zysku, którym zamierza się podzielić z akcjonariuszami.

To i Sanwil na tym zarobi. Bo chyba też podejście do tej spółki się zmieniło, wyniki najlepsze w historii, choć przykre jest to, że kurs (na razie) tego nie odzwierciedla. No i Herkules jeszcze został, ale tam też jest coraz lepiej. Warto trzymać kciuki za te 3 spółki.
[x]
WIKANA 0,00% 6,90 2025-12-19 16:36:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.