Kolega widzę zainteresowany kupnem i zbiciem ceny. Cena ropy ze względu na zabezpieczenie hedgingiem nie gra roli zwłaszczaw krotkim terminie czyli perspektywie paru miesiecy, cyzli wyników za Q3.
Zachęcam do zapoznania się z prezentacją. Strona 29. https://www.unimot.pl/wp-content/uploads/materialy_informacyjne/2020-03-25_prezentacja_wyniki-finansowe-za-2019fy-1.pdf
Też uważam że autor wątku jest w błędzie. Marża jest podobna ale przy wyższych cenach daje więcej gotówki, więc sądzę że obecna cena ropy jest korzystna dla spółek paliwowych. Liczę że wzrosty spółki i ich zyski zrewanżują mi straty związane z przepłacaniem za paliwo (mam flotę aut). Póki co działa, siedzę od kwietnia 2020 (wtedy niemało stresu kosztowało nie kupno akcji ale okazało się ze dobrze zrobiłem).
Z tego co pamiętam, jak słuchałem wypowiedzi prezesa, to mówił, że wysokie ceny ropy, i trend wzrostowy nie są dla nich korzystne z tytułu presji marżowych. Najlepsze są dynamiczne wahania kursowe w okolicy 5%. Także, nie nastawiajcie się na mega zyski.
Z drugiej strony nie ma co podchodzić negatywnie, swoje zarobią. Mnie też ręka świerzbi do realizacji zysków, jednak jak całościowo patrzę na firmę, w szczególności na jakość prezesa i jego rzetelność, to nie mam zamiaru opuszczać pokładu : ) Na chwilę obecną może okolice 60plus stanowiłyby refleksję do transferu kapitału na inny walor.
Dla mnie to bzdura,pewnie dostają rabat o państwowych spółek bo PiS nie chce by przed wyborami ktoś im wypominał że ropa droższa niż za PO, osobiście mając stacje nie sprzedawanym ponizej kosztów bo jako to ma sens? A zyski nie będą mega, ale jak ropa Acznie wreszcie spadać to przy rosnących wolumenach Unimot zarobi duzo więcej, papier zafoliowac, zbudować, będzie wiele lat sluzyl
Unimot zarabia na hurcie więc co robią male stacje detaliczne mało nas obchodzą. Wczoraj płaciłem 6.3 na stacji za on - i nie było pusto przy dystrubutorach
ja dzisiaj widziałem benzynę po 5,98 ON był po 5,99. oczywiście po 6,06 i 6,09 też widziałem nie wiem gdzie ty lałeś za 6,30. podaj adres i nazwę stacji bo nie wierzę że to prawda.
Bp autostrada a2 w kierunku na poznan. Nie wydaje mi się żeby prywatnym firmom chciało się dokładać do paliwa Kowalskiemu żeby politycy się cieszyli lub smucili
Nie trzeba jechać autostradą żeby taką cenę mieć. BP w mojej okolice, diesem 6,11pln, Ultimate 6,37 pln. Dokładać to sobie może orlen z państwowych pieniędzy a nie prywatne biznesy.