Miewam podobne przemyslenia. Tyle ze z tą kupą wegla to jest tak ze czasem mozna nie wyczuc kiedy z niej zejsc. A tam jak sie zawisnie. To juz na zawsze. Drugiej takiej jazdy nie bedzie
z tym "nigdy" to bylbym ostrozny. jak dla mnie perspektywa do wiosny przyszlego roku wyglada ok. co bedzie dalej zobaczymy. oczywiscie mam tu na ysli sytuacje spolki, a nie kurs. kurs do prognoz pewnie jeszcze spadnie z 2-3 zl.
Nie posiadam dostępu do bieżących danych nt marży benchmarkowej ale wydaje mi się że musi ona znacząco wzrosnąć. A to z powodu wzrostu cen paliw energetycznych koniecznych do przetopu złomu. Szkoda że sama spółka nie zabiera głosu w obliczu takich zawirowań. Aspiruje do grona poważnych przedsiębiorstw w różnych rankingach a standardy informacyjne jak dla spółki giełdowej jednak są do znacznej poprawy. Prawidłowa wycena nie zależy tylko od podawania danych finansowych. pzdr
Litości ! Ten biznes nie polega na tym ile wynosi cena aluminium. To jest istotne ale nie najważniejsze. Zyskowność w głównej mierze zależy od marży benchmarkowej. Cena skupu złomu jest kluczowa na dzień dzisiejszy bo gwałtownie jest zaburzony koszt energii / pokrywany przez spółkę właśnie z marży /. Koszt hutniczy na dzień dzisiejszy jest pod dużą presją podczas gdy skupy złomu nie mają takich kosztów energii gdy skupują lub odsprzedają surowiec dla spółki. Stąd moje podejrzenie że aktualnie marża benchmarkowa wzrasta. pzdr
czyli wedlug Ciebie koszty energii do przetopu aluminium nie dotycza alumentalu bo ... skupy sprzedaja spolce aluminium od razu w gaskach albo w drucie nawinietym na szpule? :))