przyspieszają raport, to dobra wiadomość można być optymistą co do wyników za 3 kwartał https://www.bankier.pl/wiadomosc/Platige-Image-Zmiana-terminu-publikacji-raportu-za-III-kwartal-2021-roku-8203591.html zazwyczaj opóźnienie świadczy o kłopotach, natomiast przyspieszenie można antycypować pozytywnie ps> moim zdaniem będzie rekordowy
O widzisz, ostatnio do kogoś się przypieprzałeś o totalny brak wiedzy na temat spółki. Skoro ty jesteś taki mądry i znasz spółkę jak własną kieszeń to odważ się i napisz ile szacujesz przychodu i zysku netto. Tak żebyśmy mogli cię po wynikach zweryfikować ;)
@Zbyszek To nie jest takie proste! Nikt nie wie poza poza zarządem PLI jak zaksięgują projekty i te raportowane powyżej 5% przychodu i te dużo mniejsze o których nawet nie wiemy no chyba ( cinematici, reklamy itd). Można strzelać, ale ze strzelaniem różnie bywa....
1 mln zysku tak jak w 2019 + 1 mln z tego co się przesunęło z 2 kwartału- 0.5 mln dewelopment filmów, animacji. Szacuję więc 1.5 mln zysku.
Do tego projekt z Juggler Games po słabej premierze Amaizing American circus chyba do odpisu, bo Juggler nie będzie miał kasy na finansowanie nowego projektu. Na pewno nie chciałbym w PLI widzieć takiej karcianki (tematyka nie jest atrakcyjna, nie oceniam gry). A jeśli PLI wejdzie większym kapitałem w projekt to pewnie z zysku na początek poleci z 0,5 mln.
Ostatnio Sugi wypowiadał się odnośnie Image Games że to będzie czarny koń i warto na niego stawiać. Kto wie może po wyjściu TFI Rockbridge z Bloobera zaangażują się tutaj na większy % bo oficjalnie na te 19k akcji to szkoda strzępić języka.
Fanpli te przyśpieszenie to może i wynika z cudów, ale nie tych w raporcie. 11 to czwartek, więc kto może idzie na długi weekend i nie będzie pewnie komu tego raportu puścić w eter.
“ powinni zaksięgować koniec ok 5 projektów w kwco może przełożyć się na rekordowy wynik!skonsultuję z łebskim kolegą i policzymy ile circa about” - powiedział Fanpi
A ja mówię,że przyspieszają raport bo wykręcili sztucznie ebitda ukrywając koszty bierzące jako „inwestycje” zanim ogłoszą informacje o wejściu na GPW i zabrakło tlenu (sukcesów). Za chwile ukryte koszty w inwestycjach wyskoczą na jaw zanim miasto kupi ściemniony sukces. Tak to ja widzę. Zobaczymy kto lepiej „prorokuje” …
Btw. Spółka nie poczyniła zmian które dawałby jakieś sensowne wyjście z problemów z lokalizacją i eksodusem 40 osób kluczowych. Nie ma też sposobu ochrony przed konkurencją z Glasgow która na HomeOffice.
Ale co ja tam wiem… przyspieszają…
@huehue ''Ja strategie odbieram bardzo źle.'' a co ty odbierasz bardzo dobrze? w życiu nie widziałem gościa, który siedziałby na forum i analizował spółkę jak napisał qwerty - bez podstawowej wiedzy z rachunkowości cyt ''Koszty jako inwestycje zwiększajac ebitde - o stary jakie ty podręczniki do sprawozdawczości czytasz.'' do tego w kółko to samo - spółka be, zarząd be, biznes be.... krytykujesz, wyciągasz nieuprawnione wnioski do tego te twoje insynuacje ech, skąd ty się wziąłeś? co spółka ci zrobiła? hehe, byłeś odźwiernym i cię zwolnili? bo na inwestora nie wyglądasz, przynajmniej poprzez pryzmat swoich wpisów - nie podoba się to w tył zwrot masz kilkaset spółek i coś sobie znajdziesz dla wybujałego i egocentrycznego ego bo siedzieć na wątku platige - nie mieć akcji to jest ok, ale nie mieć akcji i krytykować i nie zamierzać nigdy ich mieć? to absurd, przyznaj się lepiej, jaką krzywdę w życiu osobistym pli ci zrobiło? aha, kiedyś jak forumowy rejtan apelowałeś o powrót pli do ip filmowego, a jak wracają to nagle nabrałeś wody w usta...też się nie podoba? ''ale, co ja tam wiem'' - napisałeś hehe - lepiej faktycznie na tym poziomie niewiedzy pozostań ps> moim skromnym zdaniem to nowa strategia jest bardzo interesująca i lepiej późno niż później.....
Fanpi :) kocham twój temperament i poziom, jak zwykle .
Nie zliczę już ile razy moje zainteresowanie wartością spółki, jako ludźmi jest interpretowane jako rzekome związane z moim zawodowym współpracą ze spółką. Jakbyś uważnie przyjrzały się stylowo wypowiedzi, to pewnie znalazł byś mnie na forach innych spółek. Wracając do meritum, bo nie wyciągniesz mnie w swój poziom pyskowania.
Tak. Bardzo ucieszyłem się gdy mój lobbing zadziałał i przebiło się myślenie o własnym IP.
Problem polega na tym, że Żbikowski powie wszystko to, co rynek co usłyszeć, a mnie interesują konkretne, finansowe, kadrowe decyzje.
Jaki jest budżet własne projektowanych filmów? Jaki jest fundusz projektowy na development? Kto robi ten Development filmowy?, wewnętrzni „inżynierowie obrazów 3D” którzy do tej pory robili krótkie, banalne historyjki potrzeby Cinematików,czy zawodowi pisarze, prozy oraz profesjonalni producenci znający i realia produkcji filmowych na rynku.
Jeśli będziemy tutaj mówić odpowiednio długo o fantastycznej okazji produkcji telewizorów, to Żbikowski wpiszę taką potrzebę rozwoju spółki byleby tylko kurde drgnął do góry. Swoją drogą Znamienne jest to, że spółka nie posiada własnych kanałów informacyjnych od lat..
Firma mu się przejść transformację w kierunku konsolidacji swoich ruchów na rynek filmowy, a nie obiecywać wszystkiego jak przed kampanią Wyborczą.
Nie da się robić wszystkiego na raz: gier filmów,reklam telewizji i w entów wynajmujący ludzi z miasta i udając że to Platige image.
Są ludzie, którzy Rozumieją realia rynku, i konieczność specjalizacji, i tacy, którzy na rynku kreatywnym nie pracowali i uważają, że to wspaniała strategia.
Gdyby Żbikowski powiedział „robimy filmy”, choćby tak niszowe jak halny, jednocześnie konsolidując siły na cinematicki I reklamę (co oznacza zamknięcie wszystkich innych działów generujących koszty), to byłbym takim samym fanem pi jak Ty. To byłaby naturalna progresja w kierunku studia produkcji filmów.
Tymczasem jesteśmy w trakcie kampanii wyborczej pt. GPW. Kiełbasa wyborcza jakiegoś tworu mediowego, który robi drobne usługi.
Na krótko można wejść w pi dzisiaj bo miasto kupi ten bajer do pewnego stopnia.
Zobaczymy ten cudowny kwartał. Zapewne zły nie będzie, co nie zmienia sytuacji gdzie Platige nadal jest usługodawcą i nie wyprodukował nic własnego
Ale co im dadzą te dwa dni przyspieszenia w ukrywaniu kosztów ?
A z tymi etatami to widać na stronie platige że rekrutacja jest spora co potwierdza że możesz mieć dobre info. No szkoda w takim razie że odeszła taka grupa. Co by tu ich mogło zatrzymać? może jakieś ciekawe własne IP?
Rotacja ludzi jest wszędzie - taki urok - może odeszli, może zwiększają zatrudnienie. Co do wyników ca. 30 mln przychodów. Ebitda 3 - 4 mln. Za która pójdzie podobny cash flow. Ale najważniejszy jest przychód i pytanie czy powtórzą go w 4q - co wydaje się prawdopodobne.
Nie wiem na ile to jest jasne, jak dla inwestycji w spółkę Kreatywą jest istotna ciągłość zatrudnienia, ale nie trzeba mieć zbyt dużo oleju w głowie, żeby wiedzieć co, a raczej kto, jest wartością takich spółek.
To nie jest byle warzywniak, gdzie ludzie przychodzą i odchodzą z pracy.
Pomijając już fakt że wiedza wyszły razem z małym tłumem ludzi do konkurencji, oraz to że pozostali nadal pracują na home Office z konkurencją, to największym problemem PLI będzie pozyskanie specjalistów na rozgrzanym rynku pracy przez gaming.
W skrócie, Grafik 3D woli robić gry za dwa razy większą kasę, niż gówniane reklamy na rynek paramedyków.
Jeśli chodzi EBITDA,
to ukrywanie kosztów operacyjnych w inwestycjach, żeby lepiej wyglądał wskaźnik tuż przed emisją akcji, nie jest jakimś wielkim odkryciem, wśród nie uczciwych spółek. Nawet nie chcę się zastanawiać jak jest tutaj.
Ja strategie odbieram bardzo źle. Czekam na zmianę w zarządzie. Ta tzw „Strategi” to nie plan, tylko kiełbasa wyborcza.
Brak refleksji nad nierentownymi kierunkami rozwoju, robimy wszystko.
Zatrudnieni widzą to, stad eksodus o dlatego kurs stoi.