Witam Wszystkich, i znowu początek tygodnia na poziomach "neutralnych" bazowe. Ciekawi mnie siła banana, kilka miesiący temu pisałem (były też inne podobne głosy), że może być taka sytuacja jak jest dzisiaj, że banan wtedy słaby do bazowych , może w kolejnych miesiącach rosnąć w siłę. Wprawdzie nie bardzo w to wierzyłem ,ale jak widać komuś na tym zależy.... Być może jest to spekulacja, a raczej na pewno, ale mamy powyżej 2400 zamknięcie tygodnia i może być ciekawie...Dalej twierdzę ,że 19.. prędzej niż 26.., ale szansa jest , trzeba tylko ją wykorzystać .. Powodzenia Wszystkim:)
Też witam wszystkich. Tydzień może być ciekawy. Parę dni na opanowanie sytuacji i może wrócę do normalności i intensywnej gry oraz czasem coś napiszę. Na bazowych też ciekawe miejsce i główne pytanie czy to już po korekcie na bazowych. Wydaje mi się że jeszcze nie.
Hm.. tak sobie na wyrost wyżej zlecenie S postawiłem a już je wzięli. Trochę mnie zaskoczyli ale taki numer i skok w górę to raczej ostatnio nie ten ostateczny kierunek.
oo Ravcio , super,że jesteś , bez Ciebie mało sie dzieje an forum :) od poniedziałku raczej będą chcieli podbijać, bo nie wiadomo co przyniesie reszta tygodnia:)
Kicha banan znów mocny. Ale do czasu.... Zaczyna mnie to wnerwiać bo źle TP stawiam podniosłem z 2400 na 2403 i znów punkt za nisko. Ostatnio sięgnęli mojego TP i całego zlecenia nie wzięli a zawrócili a wcześniej 2 pukt brakło i zawrócili a zamykać potem z ręki to już ileś pkt w plecy.
Według mnie iść teraz wyżej to za szybko chyba że komuś się śpieszy by z czymś zdążyć inaczej należało by się na wyższej półce zadomowić i przetestować 2400 kilka razy i pobujać w przedziale np. 2400 i poranne 2430. Pod to chwilowo gram.
Większy więcej może takie życie. Jak już Ski wymęczą i wszyscy uwierzą że tylko L to kierunek zmienią i nagle wyjdzie że większy w międzyczasie otworzył S.
To nie FW20 ale proszę Was o opinię dot. reko. PKN ORLEN z dnia dzisiejszego
DM BOŚ podniósł cenę docelową akcji PKN Orlen do 100 zł, rekomenduje ich kupno 11/10/2110:02:52(PAP/NEWS) W dniu wydania raportu kurs akcji PKN Orlen wyniósł 81,32 zł. Analitycy DM BOŚ wskazują, że PKN Orlen jest obecnie ich faworytem wśród trzech podmiotów (PKN, Lotos, PGNiG), które czeka fuzja.
Erste rekomenduje "sprzedaj" PKN Orlen, cena docelowa 47,7 zł 11/10/2108:57:34(PAP/NEWS)
Dnia 2021-10-11 o godz. 10:15 toposs napisał(a): > To nie FW20 ale proszę Was o opinię dot. reko. PKN ORLEN z dnia dzisiejszego > Fundamentalnie Orlen jest mocno niedoszacowany. 4 mld zysku netto tylko za pierwsze półrocze w zestawieniu z obecną kapitalizacją mówi wszystko. To co ciąży Orlenowi to niepewność z fuzją z pgnig i lotos (nieznane warunki). Bez tego już powinien latać grubo powyżej 100. Jak spojrzysz na technikę to Orlen właśnie się wybija. Imo rozpoczyna się ruch w po ath. Rekomendacje erste nie wypada komentować, nie zasługuje na to.
Sprytnie brutalnie dla S i książkowo to rozgrywają. Jeśli nie zawrócą u nas z tych poziomów dziś a na bazowych jednak nie wrócą do korekty to chyba uwierzę w 2600 u nas.
Dobry strateg nie rozwala przeciwnika jednym ciosem jeśli wie że jest silniejszy i zrobi swoje. Filmów nie oglądasz jak siłacz walczy ze słabszym i się walką bawi ? Kto by stawiał kasę na słabszego gdyby padł po jednym ciosie ? Widzów trzeba podpuścić wciągnąć innych do obstawiania. Choć dalej nie wiem kto kogo podpuszcza bo ciągle mi coś nie gra i w dłuższym terminie nie składa mi się to co mamy. Ciągle myślę że brutalnie potem schłodzą głowy młodych byczków. A technicy według mnie już są po stronie byczka po misiowej stronie raczej zostali łapacze górek jak ja ;-)
Dnia 2021-10-11 o godz. 10:15 toposs napisał(a): > To nie FW20 ale proszę Was o opinię dot. reko. PKN ORLEN z dnia dzisiejszego > > DM BOŚ podniósł cenę docelową akcji PKN Orlen do 100 zł, rekomenduje ich kupno
Pojawiła się też rekomendacja obniżająca cenę docelową KGHM. I co ? Dzisiaj KGHM rośnie jak na drożdżach. Rekomendacje są albo spóźnione albo fałszywe.
Po 12-tej pójdą w dół bo już ci co muszą zamkną długie pozycje. To się nazywa siła kapitału ! Kupuja akcje na wieloletnich maksach za setki milinów żeby prywatnie zarobić kilkadziesiąt tysięcy.. Ciekawe kto to robi. Zaczynają od rana więc to raczej nasi mistrzowie dealingu.
po prostu inflacja kupuje suwak przez ppk zneutralizowany na dobre oby tylko nie okazało sie że gapliński kupuje aby poprawić bilans npb bo gpw lepsze niż złoto ! :)
książkowo to powinno rosnąc aż inflacja nie wymusi podwyżek stóp % które zgaszą popyt tylko kto w dzisiejszych czasach odważy się podnieść stopy na tyle by rewolucja na ulicach nastała ? nie ma odwrotu od drukowania :)
Zaqczyna się cykl podwyżek stóp procentowych u nas ale także w innych krajach. Bliski jest "tapering" w USA (ograniczenie skupu obligacji z rynku). Afera Evergrande pokazuje wyraźnie, że budownictwo jest napompowane i czeka je stagnacja albo nawet recesja. Drogie surowce powodują wiele problemów. Wzrosty teraz to czysta spekulacja i zakończy się solidną zwałką.
Ojojo, a tak miało spadać, a tu znowu wzrosty na GPW ... :) I znowu przykro mi Zosi, ledwo co pisała, że przy 40 zł będzie 100% zysku na shortach na PKO, a chyba bliżej 50 zł i -100% depozytu :-(
A najlepsze, że te wzrosty pchane bez CDR i ALLEGRO, które mocno zdołowane względem szczytów. Takze grubi jak sie uprą i w końcu odpuszcza banki itp. to mają kolejne konie zaprzęgowe do pchania wig20 w górę, coś czuję wywóz nad 3000 niedługo. Tak jak przy spadkach nikt nie wierzył, że zleci do 1500 tak teraz nikt, że urośnie do 3000 :)