Celem prowadzonych w ramach projektu badań jest wytwarzanie szeregu preparatów zawierających organiczne połączenia mikroelementów, witamin oraz egzogennych aminokwasów, na bazie biomasy uzyskanej ze szczepu drożdży YL A-101. Preparaty te będą suplementami diety, w postaci proszku, tabletek i kapsułek doustnych. Będą one zawierać wybrane substancje czynny w ściśle określonych ilościach, występujące pojedynczo lub w zestawach, pokrywające całkowicie lub w znacznym stopniu ich dzienne zapotrzebowanie przez organizm dorosłego człowieka, m.in. L-karnitynę, witaminy (z grupy B-B1,B6, biotyna, kwas foliowy i B12) i mikroelementy (Zn, Se,Mg,K,Ca,Cr,Fe,Cu). Opracowane preparaty, w porównaniu z preparatami referencyjnymi dostępnymi na rynku, posiadać będą istotne przewagi konkurencyjne polegające na wyższej zawartości oraz lepszej przyswajalności czynnych składników (pochodzących z połączeń organicznych), co przekłada się na ich lepsze właściwości prozdrowotne. Wypracowane suplementy diety będą w bardzo szerokim zakresie miały korzystny wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu i istotne znaczenie w zapobieganiu wielu chorobom.
Działania podjęte zostały w celu wdrożenia wyników projektu "Nowa generacja suplementów diety bazujących na drożdżach Yarrowia lipolytica" dofinansowanego w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka (działanie 1.4), o którym Spółka informowała ostatnio w raporcie bieżącym nr 12/2019 z dnia 15 kwietnia 2019 r. Uzyskane zezwolenia pozwalają Spółce na wprowadzenie na rynek nowych, unikalnych w skali światowej produktów będących suplementami diety, żywnością wzbogaconą oraz żywnością specjalnego przeznaczenia medycznego, przybliżając Spółkę do sfinalizowania prac niezbędnych do wdrożenia projektu i wypełnienia warunków określonych w umowie o dofinansowanie. Obecnie uzgodniony z Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości termin na wdrożenie wyników projektu upływa z dniem 30 listopada 2021 r.