Policzmy jeśli zdarzy się , że razem z subwencją zarobią w drugim półroczu około 10 baniek , to może być 4 PLN na akcje za jeden rok działalności . Oczywiście zdaję sobie sprawę że wyniki są raczej nie do powtórzenia , ale nie zmienia to faktu , że wartość księgowa tej spółki może oscylować wokół 14 PLN majątku na jedną akcję pod koniec tego roku . Oczywiście wszystko co napisałem to tylko moje zdanie i nie należy się kierować tym wpisem podejmując decyzję inwestycyjne . Autor tego postu ma akcje dlatego może go cechować subiektywna ocena . :) Pozdrawiam .
Spółka typowo zależna od koniunktury. Wszyscy spodziewali się dużego spadku stali a tutaj zonk cena wróciła. Teraz pytanie na jak długo. I jakie ceny będą w przykrym roku. Jeśli dalej będzie brakowało stali i inflacja to spółka wystrzeli. Jeśli spandnie inflacja oraz zasypią rynek stalą to ceny zaczną spadać. Według mnie spółka dalej w konsolidacji.
Ceny stali nie powinny spadać.
Trzeba pamiętać że marża jest od sprzedaży, A stał jest droga x2 vs. 3 kwartał 2020
Dlaczego stal nie będzie spadac:
- droga energia
- drogi wegiel
- koszty pracy nie będą spadac
- ruda żelaza po rajdzie w dół- cena się ustabilizowala i bardziej prawdopodobny jest wariant jej stabilizacji ewentualnie wzrostu