W I półroczu 2021 roku w ramach segmentu stolarki otworowej rozpoznano przychody w kwocie 10,5 mln zł oraz koszt wytworzenia w kwocie 9,9 mln zł. Uzyskane przychody były niższe niż w roku poprzednim. Kluczowym czynnikiem wpływającym na taki stan była realizacja przede wszystkim kontraktów inwestycyjnych, które generują przychód dopiero w momencie faktycznego zamontowania stolarki i podpisania protokołu odbioru przez Inwestora. Należy podkreślić iż systematycznie wzrasta liczba zapytań ofertowych i projektów zawieranych oraz znajdujących się obecnie w fazie negocjacji. Wskazać należy, że w porównaniu do I półrocza 2020 roku istotnie, bo aż o ponad 85% wzrosła sprzedaż do kluczowego dla Grupy partnera w Stanach Zjednoczonych. Jest to spowodowane przede wszystkim rozszerzeniem dotychczasowej współpracy o drzwi wewnętrzne i okna typu HS.
W ramach segmentu usług budowlanych przychody zrealizowane przez Grupę wyniosły 79,5 mln zł, a koszty ich wytworzenia 54,9 mln złotych. Najistotniejsza część przychodów w ramach tego segmentu została wygenerowana w bieżącym okresie w ramach projektu pod nazwą „Budowa infrastruktury systemu ERTMS/GSM-R na liniach kolejowych PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. w ramach NPW ERTMS” Część 1 - Wdrożenie systemu GSM-R. Grupa wykonuje część prac związanych z kontraktem. Przychody zrealizowane przez Grupę w I półroczu 2021 roku wyniosły około 68 mln zł, w tym przychody zafakturowane 31 mln złotych. Realizowany kontrakt pozwala Emitentowi na osiąganie w kolejnych okresach istotnych przychodów w ramach segmentu usług budowlanych. Zarząd Jednostki dominującej zakłada uczestnictwo w kolejnych postępowaniach przetargowych, zwiększając tym samym backlog Grupy w segmencie budowlanym.
Przecież to nie stolarka będzie driverem wzrostu tej firmy. Tutaj gra idzie o kontakt budowlany, bliźniaczy przetarg światłowodowy, rynek kolejowy oraz OZE. Stolarka to kwestia wyciśnięcia dodatkowego wyniku na starym biznesie. Jeżeli docelowo zarobią na tym 5 mln zł rocznie będę zadowolony.
Jest bardzo przyzwoicie. Nie ma dużego hurraoptymizmu, ale jest ok. I powiedzenie "jest ok" pasuje tutaj najbardziej.
Jedyne co urośnie to obecnie wskaźnik na pewno C/Z (spadek zysku netto z 14 mln na 8 mln). Ja śledzę obecnie sytuację z boku, bo nie ma mnie w akcjonariacie i bacznie się przyglądam. Spółka coraz lepiej wyceniona - nie jest to już co prawda taka okazja jak była przy kapitalizacji 90 mln zł, ale 230 mln zł to i tak bardzo godziwa cena jak na obecną sytuację. W końcu ponad 200% stopy zwrotu w ciągu roku to nadal świetny wynik.
Chociaż ATH cały czas w zasięgu, lecz dla mnie współczynnik subiektywny zysk/ryzyko jest mało atrakcyjny już m.in. ze względu na zwlekające przetargi i rozliczenie kontraktu z Nokią (wtedy się dopiero okaże czy spółka zarobiła, czy nie - obecnie to tylko dane z budżetu w sprawozdaniach). Na magazyny energii i porozumienie - trochę za mało informacji, liczyłem szczerze powiedziawszy na liczby, pierwsze gwarancje bankowe i rozpoczęcie prac.
......Na magazyny energii i porozumienie - trochę za mało informacji, liczyłem szczerze powiedziawszy na liczby, pierwsze gwarancje bankowe i rozpoczęcie prac.
Te informacje będą się pewnie sukcesywnie pojawiać najpierw musza wybrać miejsce na lokalizację tej fabryki w której będą produkować na wszystko jak sadze przyjdzie czas :)
mogli podać więcej szczegółów np o fabryce baterii, o ewentualnym terminie przekazania przez PKP wagonów, o bieżących etapach w przygotowaniu do budowy farm FV ( i ewentualnych przewidywanych terminach rozpoczęcie budowy, o ilości stolarki nierozliczonej jeszcze w ramach ttych inwestycji gdzie nie ma jeszcze odbioru zamontowanych drzwi ( i czy to chodzi o polskę czy zagranicę), no i informację co kiedy i za ile zrobią z nieruchomościami które będa sprzedawać. Segment deweloperski całkowicie zmarginalizowany - widać że raczej chcą sie wycofać - bo Strzeszyn zacisze budowali chyba zbyt ambitnie (dobrze, dobrych materiałów) i zysk wyszedł kiepski Ale ogólnie wyniki takie jaki można było się spodziewać, no i górnych widełek jutro nie będzie (no chyba że otworzy się na -7 i zakończy na + 4 :)
> Jedyne co urośnie to obecnie wskaźnik na pewno C/Z (spadek zysku netto z 14 mln na 8 mln).
Niepoważny jesteś. Wiesz, co się będzie działo jutro na kursie? Także C/Z na pewno tak nie urośnie.
Ale co tam zysk... w spółce za dużo jest w tej chwili ryzyk, a za mało konkretów. Pierwsza lepsza wpadka z realizacją kontraktu, brak przyznania kontraktu czy brak zapłaty za kontrakt i pozew sądowy (a to lubi robić PKP i każda spółka państwowa, jak nie ma z czego płacić) i lecimy w dół.
Myślalem że mamy madrzejszych akcjonariuszy na Pozbudzie. Po swietnym wyniku taka sorzedaż no coż. dla tych co nie pottafia liczyć 15 mln zl za piewsze połrocze = 30 mln za rok 2021 czyli Zysk netto jaki Pozbud miał osiagnąć wg prognozy mBanku dopiero w 2023 r.
Uwierz mi, ale nie... Mamy groszołapów co jak podrośnie im troszkę to od razu wywalają. A jak spadek 5% to już mają mokro.... Ojej koniec świata! Wywalam pkc!!! Ja dokupiłem za 4.70 solidnie. Średnia 3.29!!!
B921 tobie tez nie podoba się roczny zysk netto na poziomie 30 mln zł ? Przypominam że w 2020 nie było takiego awe pomimo otrzymanych kilku mln z Tarcz Finansowych. Ludzie sa jednak dziwni ciekawe czego sie tu spodziewali. Firma dobrze zarabia na starym biznesie 30 mln rocznie przy wartości księgowej ok 230 mln zł to naprawdę świetny wynik. A do tego wchodzi w nowe branże OZE i remonty wagonów.
No ale ok zobaczymy coż tu jeszcze wymyślą ci nasi "akcjonariusze".
A tak się starałem nie powiększać już udziału Pozbudu w Portfelu :)) Wartość księgowa Pozbudu na akcję to 5,28 po I półroczu to przy obecnym kursie 4,62 C/WK = 0,875 WOW !!
Tak, nie podoba mi się ten wynik. Zakar, spójrz na to, że jak kupowałem akcje to wszyscy wiedzieli o tym zysku, tylko kurs wtedy był na poziomie 2 zł i perspektywy też były znane.
Obecnie kurs doszedł do max. 5.4 zł a zysk nie wzrósł, dodatkowo perspektywy cały czas takie same - nic się nie wydarzyło nowego. Dlatego rozumiesz teraz moje wyjście z akcjonariatu na poziomach 5.14 - 5.18?
A mnie się ten zysk podoba bo pamietam jak Pozbud kwartalnie potrafił wyronić 4mln zysky netto i to byly wtedy dobre wyniki max a teraz mamy 8 mln jesli to utrzyma w 3kw a w 4tym zarobi choć 7 mln bo wiadomo zima a on generuje z budowlanki zyski to mamy świetny wynik 30 mln rocznie bez żadnych nowych branż. Jak dojda do tego w końcu wagony i OZE to cena akcji za poziomie 5 zł wydaje się być śmieszna. Ale Cie rozumiem sprzedaleś i chcesz jak najtaniej odkupić wiec marudzisz :)
Tylko że taki zysk spółka miała przy cenie 2zl za akcje a teraz zysk spadł a kurs akcji wzrósł o 300procent tak że to jest już w cenie stąd realizacja zysków ,taka jest prawda
Dnia 2021-10-01 o godz. 12:25 ~Zz napisał(a): > Tylko że taki zysk spółka miała przy cenie 2zl za akcje a teraz zysk spadł a kurs akcji wzrósł o 300procent tak że to jest już w cenie stąd realizacja zysków ,taka jest prawda
III kw. 2019 zysk netto 2,4 mln zł III kw. 2020 zysk netto 3,9 mln zł III kw. 2021 będzie ok 8 mln zł podobnie jak w II kw 2021 lub wiecej
Macie racje racje spółka źle zarabia buhahah 30 mln zysku netto przy wartości księgowej firmy ok 236 mln zł to śmiesznie mało inne firmy na GPW penie mają więcej sprzedajcie szybko akcje po co być akcjonariuszem firmy z której nie jesteście zadowoleni tu są chętni ludzie co kupią :))