Peter Gyllenhammar AB ma trzy główne obszary działalności Duroc AB(własność 80%) jest spółką giełdową, zorientowaną na przejęcia, z głównym naciskiem na tworzenie długoterminowej wartości dla akcjonariuszy. Inwestycje finansowe inwestuje w akcje i obligacje notowane oraz nienotowane na giełdzie. Najczęściej dąży do zajęcia pozycji największego właściciela w każdej firmie i generalnie odgrywa aktywną rolę inwestora. Inwestycje to przede wszystkim działalność przemysłowa, zwykle długofalowa i z udziałem w pracach nad strategicznym rozwojem każdej firmy. Rozwój i zarządzanie nieruchomościami
A jak ma się stać tym największym akcjonariuszem? Prezes mu odsprzeda? (bo mi nic z tego nie przybędzie), z rynku skupi? (ile niby w wolnym obrocie jest), będzie dla niego emisja? (bo też mnie to nie interesuje jakoś). Rynek jk widać zbyt optymistycznie tego info nie przyjął, a tu inwestujemypl jak zwykle szerzy super optymistyczne info - przypadku Krakchemii nie znając chyba
Gala nie napisałem nic od siebie nie możesz mijać się z prawdą . Gdybym ja jakikolwiek swój kometarz dodał można byłoby tak napisać , ale jeśli Przepisałem jota w jote tekst ze strony Peter Gyllenhammar AB czym sie firma zajmuje nie można pisać że ja szerze optymistyczne info Teraz mogę dodać swój komentarz do Twojej wypowiedzi . Po piersze dązyć a stać sie to jest różnica .jednak w Krakchemi mieli 20 % wiec dążą do stania sie wiekszosciowym . PO drugie po ostatnim skupie w kwietniu prezesowi Cegielskiemu zostało 20 % wiec bycie wiekszościowym wcale nie jest nie trudne.w tej firmie Po trzecie PGAB nic nie ryzykuje bo w kasie jest weicej pieniedzy niz wartośc rynkowa Narazie było kilku chetnych którzy z matematyką byli na bakier i sprzedawali ponizej pieniedzy w kasie jest nim Quercus który miał ponad 10 % . Po czwarte akcji na rynku jest duzo zobacz wykres i obroty od ponad pól roku bycmoże nie sa jedynymiktórzy skupują . https://www.bankier.pl/forum/temat_jak-wykorzystac-podstawiony-wor-na-akcje,49885575.html
Po piąte wiadomo że Quercus który sprzedaje po 3,6 nabył je po 5,8 ale inne fundusze jak PZU kupowały po 5,8 i moga mu odsprzedać po pieciu latach również ale po 8 zł wiec moze stac sie wiekszosciowym . Po szóste jeśli nie bedzie miał kto sprzedwać a ktoś chce kupić aby byc wiekszosciowym to na giełdzie rządzi prawo popytu i podazy jak czegoś nie ma to po jakimś czasie cena idzie w górę . Tyle i tylko tylle z mojej strony .
Tak, jak nie skumałeś leasingu, tak i tu nie skumasz :) Podajesz teksty, które mają nastawić optymistycznie do spółki, a potem tłumaczysz, że tylko kopiujesz to, co inni napisali - żenada. To utożsamiasz się z tymi tekstami czy nie? Jak podawałeś ile to niby Prezes powiedział o posiadanych na własny rachunek ciągników i cystern, to zgadzasz się z tym, czy nie? Bo kalkulacje środków pieniężnych jakoś przeczyły temu, że kupili (chyba, że ciągniki siodłowe i cysterny baaaaardzo mocno staniały ostatnio:) ) W Krakchemii dążą do bycia większościowym? Wiesz coś na ten temat? Trwają rozmowy z Mazgajem? Jak nie, to dla mnie jest to zakup znacznego pakietu i tyle. Są znaczącym akcjonariuszem. Tu też ledwie przekroczyli 5%, a Ty kopiujesz jakiś marketingowy bełkot z ich materiałów. Jak taka dobra inwestycja i tyle poniżej wartości księgowej, to dlaczego dzisiaj nie ma wideł i tylko trochę ponad 90 tys. obrotu? Dla mnie jest różnica między podawaniem informacji a nagonką i niestety to, co Ty robisz zaczyna bardziej przypominać już to drugie. I na przyszłość nie używaj takich zwrotów w dyskusji jak "tyle ode mnie i tylko tyle" bo wyglądasz na zadufanego bubka, który jest najmądrzejszy i będzie decydować o tym, kiedy kończyć dyskusję na publicznym forum.
gala !!!!!!!! jesteś ograniczonym człowiekiem czy czegoś nie rozumiesz ????????????????????? jak cytuje to nie podaje własnych przemyśleń tylko słowa które są w przestrzeni publicznej ale nie każdy potrafi je znależć .Jeżeli nie widzisz ,że dzisijak jakby ktoś chciał spółkę całą kupić to musi zapłacić minimum za pieniądze które leżą w kasie a to jest 4,5 zł na akcję ale po tej cenie też ludzie nie oddadzą a na pewno nie główni akcjonariusze
Ja po prostu staram się być obiektywny. Nie mam żadnych blogów, nie mam żadnych klientów, nie mam wyznawców. Inwestujemypl przytaczał w innym wątku wypowiedzi Prezesa i mimo, że w sprawozdaniu nie było odpowiednich danych, to nie tylko nie zastanowił się nad tym, ale chciał moich danych i zgłosić to do prokuratury :)
Jak przytacza taki tekst o inwestorze, że lubi być większościowym, to po co? Jak nie ma w tym samym poście krytycznego spojrzenia, to chyba się z tym zgadza i chce podzielić się z innymi dobrym newsem? Tyle, że inwestycje w inne spółki nie potwierdzają tego, że stali się gdzieś większościowi, a ten fragment, to zwykły marketing.
I gdzie jakiś efekt tej informacji o inwestorze? Jest jakiś popyt? Duży wzrost kursu? Ktoś się zorientował, że jest taka tania spółka? Jakoś tego nie widzę, więc staram się trzymać na ziemi i nie naganiać, ale inwestujemypl ma swój interes w tym.
jaki jest twój interes żeby oczerniać każdego kto dobrze pisze o spółce ,,,,,jak ją mam to znaczy że zaznajomiłem się z sytuacją spółki i wiem w co inwestuję , a ty co ?????? masz akcje i plujesz to jesteś po prostu draniem , nie napiszę gorzej bo wykasują , ale wyobraż sobie co pod słowem drań ująłem ,,,wszystko co najgorsze
Gala gdzie Twój obiektywizm jak piszesz to mijasz się z prawdą nie jestem zadufany przpraszam Akuratnie kazdy kto był ze mną na innym forum wie że pisze że chciabym byc beczką pełną mądrosci ale nic z tej madrosci nie mam bo jestem tylko pustym dziurawym wiadrem które zostało wyciagnie ze studni niestety z powodu tak wielu dziur nie została ani jedna kropla daltego piszę to mój bład ja jak zwykle żle narysowałem wykres jak zwykle sie pomyliłem Ale to ze żesie mylę nie znaczy że nie szukam prawdy bo właśnie staram się pisac prawdę .Myslę ze Cię nie obraziłem żadnym słowem. Jęsli tak jeszcze raz przepraszam Pisżąc że kąłmiesz być może Cię obrażam dlatego dzisiaj pisze że mijasz sie z prawdą ale jesli Ty jawnie zmieniasz rzeczywistość że firma nic nie kupiła za emisje akcji to tak jak pisał kolega jedż do firmy i sprawdż ile mają nowych ciągników i naczep od 2017 roku To jak nic nie kupili jak twierdzisz to widocznie dostali od mikoąłja 200 nowych ciągników z naczepami . . Jesli Ci przeszkadzają moje wpisy oparte o fakty czy dane z firmy to poprostu nie czytaj bo najprawdopodobnie nie były przeznaczone dla Ciebie Teraz naganianie . Napisze zeby było jasne
Jesli ktokolwiek uważa że spólka jest droga lub sądzi ze spadnie niech nie kupuje wrecz zachęcam do sprzedaży jest okazja jest chetny . Myślisz że moje wpisy lub twoje ma jakoś wpyw na kurs akcje żadnen Szwedzi nadstawili wora i jak nie chcesz mieć akcji to tak samo sprzedaj Za co Cie jeszce przeprosic że napisałem tyle i aż tylle Tak napisałem bo tylko tyle i aż tyle miałem do powiedznia w tej kwesti jeśli Cie to obraziło przepraszam
Nie przejmuj się galą. Zawsze na każdej spółce jest taki, który przyjmuje rolę "trola" aby szkalować spółkę. Tutaj długo nie było takiej postaci, aż się w końcu pojawiła. Najczęściej taką osobą staje się ktoś kto chce zarobić natychmiast "tu i teraz" a przedłużający się czas, w którym kurs nie idzie do góry powoduje frustrację u tej osoby. A później te frystracje są wylewane na spółkę i na osoby które wskazują na pozytywne aspekty tej inwestycji. I w sytuacji gdy akurat kurs - nawet niewiele pójdzie w dół, od razu wyskakują ze swoimi mądrościami typu "a nie mówiłem". Potem jak kurs ruszy do góry ta osoba jest cicho, aż do momentu gdy kurs znowu stanie w miejscu albo zacznie się korekta...
Dnia 2021-10-01 o godz. 17:19 inwestujemypl napisał(a):
> > Jesli ktokolwiek uważa że spólka jest droga lub sądzi ze spadnie niech nie kupuje wrecz zachęcam do sprzedaży jest okazja jest chetny . Myślisz że moje wpisy lub twoje ma jakoś wpyw na kurs akcje żadnen Szwedzi nadstawili wora i jak nie chcesz mieć akcji to tak samo sprzedaj Za co Cie jeszce przeprosic że napisałem tyle i aż tylle Tak napisałem bo tylko tyle i aż tyle miałem do powiedznia w tej kwesti jeśli Cie to obraziło przepraszam
I to jest sedno sprawy. Jak pewnie widzicie - batony na 3,6 cały czas są. Jeżeli schodzą - dokładany jest następny. Każdy, komu się spółka nie podoba albo przestała podobać - jest chętny na skup - jak widać każdej ilości.
Dnia 2021-10-06 o godz. 09:28 ~Gonzo napisał(a): > trafiłeś w punkt. ale obawiam się, że druga taka okazja im się nie przytrafi. rynek już im nie zrzuci takiej ilości akcji poniżej 3,6 zł.
ten baton na kupno za3,6 jest już kilka dni. Przesuneli go nawet na 3,62, ale jak widac nikt im nie zrzuca.
Dnia 2021-10-06 o godz. 13:04 ~tofi napisał(a): > jak widac oddają nawet po 3,56 ale szybko wraca na właściwe tory więc zdjęli baton bo już wszyscy wiedzą i nie mogli dokupić i zastosowali nową metodę
która zadziałała. postawili ten sam baton - tym razem na 3,65 :)