• Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Zakar [37.47.106.*]
    Warszawa, 27.09.2021 (ISBnews) - Ministerstwo Klimatu i Środowiska (MKiŚ) planuje przekazanie do konsultacji publicznych i uzgodnień międzyresortowych projektu nowelizacji ustawy o odnawialnych źródłach energii (OZE) w IV kwartale br., podał resort. Celem noweli jest zwiększanie udziału OZE w krajowym zużyciu energii.
    "Celem nowych rozwiązań jest przede wszystkim zwiększenie udziału odnawialnych źródeł energii (OZE) w krajowym zużyciu energii. Mają za zadanie także dalszy wpływ na rozwój sektora energii zgodny z ambicjami redukcji emisyjności gospodarki i spełniania zobowiązań międzynarodowych" - czytamy w komunikacie.
    "Nowe przepisy skierowane będą na rozwój i wzmocnienie nowych rozwiązań i technologii sektora OZE. W szczególności dotyczyć będą takich obszarów jak:

- biometan (m.in. definicja i zakres prowadzenia działalności),

- klastry energii (m.in. czytelne zasady tworzenia i zakres funkcjonowania),

- hybrydowe instalacje OZE, czy instalacje modernizowane,

- zwiększanie udziału OZE w ciepłownictwie i chłodnictwie" - czytamy dalej.
    "Przygotowane przez Ministerstwo Klimatu i Środowiska przepisy wpłyną pozytywnie na rozwój sektora OZE w naszym kraju. Będą także wsparciem dla nowych inwestorów i ich projektów. Jest to kolejny etap transformacji polskiego rynku energii elektrycznej, która jest niezbędna by zapewnić konsumentom i aktywnym odbiorcom ważną rolę w zapewnianiu elastyczności systemu elektroenergetycznego" - podsumowano.
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Ciekawe że do ceny 5,30 na sprzedaży jest "aż" 7938 szt. akcji :)
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Ponton [89.72.29.*]
    Dnia 2021-09-27 o godz. 13:03 ~Kr napisał(a):
    > Ciekawe że do ceny 5,30 na sprzedaży jest "aż" 7938 szt. akcji :)

Kr widzisz tyle ile chcż zebys widział, ale faktycznie ruch dzisaj u nas mizerny
    pozytywne to ze 15k po 5,12 nie stalo długo szybko kupili:)
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Widzę tyle ile było teraz jest sprzedaż pojawiła się w cenie 5,14 tradycyjne już ukryte zlecenie 1234 :))
    Wszyscy to widzimy przecież ale wcześniej tego nie było ot pojawia się to zlecenie i znika.
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Zakar [37.47.106.*]
    tak samo rano bylo ukryte zlecenie kupna po 5,12 na kilkanascie tys akcj ktore rano zostało obslużone
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Ponton [89.72.29.*]
    na 5,12 chyba nie bylo widzialem wieksze na 5,14 albo 5,12 na 15k i poszlo szybko
    Na 5,12 było ukryte zlecenie zakupu chyba ok 18-19k sprzedano najpierw 3k a potem 14k i potem resztę
    Dnia 2021-09-27 o godz. 16:31 ~Kr napisał(a):
    > Na 5,12 było ukryte zlecenie zakupu chyba ok 18-19k sprzedano najpierw 3k a potem 14k i potem resztę

ale jak ja te 15k widziałem na sprzedazy wiecjak mialo byc ukryte kupno ? niewazne widzialem 15k na s po 5,12 i szybko zostalo kupione i dobrze, teraz konsola i dalej w górę jak bedzi edobrze na rynkach
    Dnia 2021-09-27 o godz. 17:58 ~Ponton napisał(a):
    > Dnia 2021-09-27 o godz. 16:31 ~Kr napisał(a):
    > > Na 5,12 było ukryte zlecenie zakupu chyba ok 18-19k sprzedano najpierw 3k a potem 14k i potem resztę
    >
    > ale jak ja te 15k widziałem na sprzedazy wiecjak mialo byc ukryte kupno ? niewazne widzialem 15k na s po 5,12 i szybko zostalo kupione i dobrze, teraz konsola i dalej w górę jak bedzi edobrze na rynkach

Od Otwarcia do godziny 10:14 było ukryte kupno po 5,12 o 10:13-10:14 zostało ostatecznie zasypane zleceniem na 14k sztuk
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Idolek [178.235.181.*]
    Troszeczkę i ja brałem ;)
    Chyba nigdy wcześniej nie miałem takiej ilości akcji Pozbud. I fajnie ;)
    Spoko Idolek za chwilę będziesz miał mniej :)
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Idolek [178.235.181.*]
    Akcji? Możliwe. ;)

raczej pewne:)
    Zobaczymy ile będzie trzeba czekać na kolejny ruch w górę :)
    Kurde ale co to za różnica czy Pozbud kosztuje 5,40 czy 5,10 zauważyliście ze na każdej korekcie nie oddala się za bardzo od szczytu potem do niego powoli podchodzi i idzie w górę. Teraz znów jak poprzednimi razy Pozbud powolutku robi kolejna półeczkę taką mini bazę z które prędzej niż później pójdzie w górę tak to się odbywa już od dawna popatrzcie sobie na wykres roczny !
    POzbud ma ledwo C/WK = 1 sadzicie ze jak na taka rozwijającą się firmę to wystarczający współczynnik ?
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~ghja [37.47.136.*]
    prawda c/wk fajna - zadłużenie niestety duże
    prawda nie ma za dużych korekt - ale akcje były juz po 5,48 teraz 5,14 (ponad 6% różnicy) - zawsze 6 tysięcy zł extra przy 100tys zaangażowania.
    prawda ciagle ładnie rośnie ale były tylko dobre informacje - dobre wyniki - dobre plany - dobre wszystko-> przyjdzie taki czas że raport finansowy będzie taki średni
    Ja nie jestem pesymistą tylko realistą - to już nie jest tak bezpieczna inwestycja jak przy 1,7 zł, co nie znaczy że nie widzę tu 20 zł za 3 lata jeśli wszystko bedzie ok.

Nie wiem ile ta spółka będzie warta nawet na koniec roku ze nie wspomnę o 3 latach. Po prostu widzę ze przy ich obecnych kontaktach Kolejowy Remont wagonów Export okien i drzwi do USA już powinien być droższy.
    NIE wspomnę o planach na przyszłość z tego OZE 460 MW najbliżej realizacji. Prędzej czy później wejdą tez w deweloperkę jak rozliczą poprzednie mieszkania które już sprzedali. Fabryka Akumulatorów trochę dalej jeszcze dalej kontrakt z Nokią/Nexerą na światłowody... itd itp...
    Po prostu firma się ładnie rozwija to po co się zastanawiać ile teraz kosztuje 5,10 czy 5,40 ? Ja nie mam zamiaru jej teraz sprzedawać :))
    A wyniki finansowe .... jeszcze się zdziwimy bo musza przyspieszać z kontraktem GSM dla PKP i coraz większy przerób realizować.
    Wygląda na to ze przyspieszają tez ze sprzedażą stolarki otworowej gdzieś widziałem ze uruchamiają drugą zmianę.
    Już w IV kw. mogą się pojawić przychody z remontu wagonów... itd itp....

• Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Qbq [83.8.169.*]
    A skąd wziąłeś ten kontrakt dla nexery? To życzenia są Twoje i już chyba w nie uwierzyłeś …
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Zakar [37.47.106.*]
    Nexera oglasi przetarg jak to zwykła czynić mylisz ze Pozbud w nim nie wystartuje skoro w tej chwili pracuja tazem z Nokią dla PKP PLK ? Nikt to nigdy nie twierdził ze Pozbud go wygra wszyscy piszą tylko ze Nexera ma finansowanie na światlowody za 3 mld zł
    https://crn.pl/aktualnosci/1-mld-zl-dofinansowania-dla-operatora-telekomunikacyjnego/
    Nasz minister "niebawem" cos oglosi zniwu ??

Warszawa, 28.09.2021 (ISBnews) - PKP Intercity po dokonaniu inwestycji taborowych osiągnie potencjał, który pozwoli myśleć o wyjściu przewoźnika za granicę, ocenił minister infrastruktury Andrzej Adamczyk.

"Czwarty pakiet kolejowy to także wyzwanie dla krajów sąsiednich. Jak przewoźnik jest dobrze przygotowany w Polsce to potencjał, jakim będzie dysponował po inwestycjach taborowych do 2030 r., pozwoli również myśleć o wykorzystaniu możliwości w krajach sąsiednich, stworzyć taką sieć połączeń, aby dawać zyski Intercity" - powiedział Adamczyk dziennikarzom.

Plan PKP Intercity zakłada 19 mld zł inwestycji w tabor do 2030 r.

"Wspieramy przewoźnika narodowego olbrzymimi kwotami, aby budować tabor. Jestem przekonany, że to pozwoli również rozwijać się na zewnątrz. Dlaczego nasze Pendolino nie mogą wjechać na tory czeskie, niemieckie, Litwy (Rail Baltica)? Chodzi o skorzystanie z dużego taboru, który powstanie po inwestycjach. Jestem w stanie to sobie wyobrazić, ale to nie strategia dzisiaj, raczej myślenie o przyszłości" - dodał minister.

PKP Intercity to największy w Polsce kolejowy przewoźnik dalekobieżny. W 2019 r. spółka miała blisko 49 mln pasażerów wobec ponad 46 mln pasażerów rok wcześniej. W 2020 r. PKP IC przewiozło ok. 27 mln osób.
    korekta sie rozija bedzie mozna taniej kupic
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~księgowy [31.0.67.*]
    Nic bardziej mylnego, dziś wstępne wyniki.
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Qbq [178.37.170.*]
    lub jutro te wstępne też mogą być ...
    Wyniki 30.09
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Qbq [83.8.169.*]
    Nie pisaliśmy o wynikach tylko o wstępnych/szacunkowych wynikach
  • Re: Projekt nowelizacji ustawy o OZE trafi do konsultacji w IV kw. Autor: ~Qbq [178.37.170.*]
    Ale ja czytam kolegę Kr z wiadomości przed moją wcześniejszą odpowiedzią i domniemuje z tego potoku pozytywów że Nexera jest Pozbudu ;)
    Dlatego ostudziłem nieco, bo to "że może być", a "że będzie lub właściwie jest" to dwie różne sprawy
    Qubek nie chodziło mi o to ze Pozbud ma pewny kontrakt na światłowód Nexery/Nokii na wykonanie sieci swiatłowodów za 3 mld
    Chodziło mi tylko o to ze to jest potencjalny przetarg w którym raczej Pozbud wystartuje przecież w jego ofercie SPC-2 Pozbudu tym właśnie się zajmuje i raczej wystartuje w tym przetargu bo niby czemu nie:

SPC-2 jest członkiem konsorcjum firm skupionych wokół Nokia Solutions and Networks Sp. z o.o., celem realizacji kontraktu budowy infrastruktury systemu ERTMS/GSM-R na liniach kolejowych PKP PLK S.A. Członkowie konsorcjum podzieleni są zadaniami tematycznymi i obszarami, ale wspólnie dążą do zapewnienia pokrycia systemem GSM-R wymaganego obszaru kraju. Nokia jest liderem konsorcjum i odpowiada za koordynację działań, uruchomienie sieci GSM-R wraz z częścią teletransmisyjną. Spółki SPC-1 oraz SPC-2 odpowiadają za zaprojektowanie i budowę sieci pasywnej, czyli linii światłowodowych położonych wzdłuż torów kolejowych.
    SPC-2
    Światłowody

Przedmiotem naszej działalności jest projektowanie i budowa linii światłowodowych na terenach kolejowych. Obszar naszego działania stanowi ponad połowa kraju. W przeciągu najbliższych lat mamy do wybudowania kilka tysięcy kilometrów światłowodów, ulokowanych wzdłuż większości linii kolejowych w Polsce.
    Raczej wystartuje, może wygra, ma duże szanse … najpierw niech zgłosi sam siebie ze startuje i potem nich wygra.
    Na razie to przekonujecie wszystkich ze pozbud wygrał przetargi od wiosny.
    A życie życiem i za chwile zima będzie.
    O tej nexerze to chyba od maja już jest wypisywane i co?
    W międzyczasie b291 główny krzykacz zdążył z POZ zrezygnować :)
    Wiec ze spokojem posumowujmy fakty, snujmy prognozy, ale nie mieszajmy jednego z drugim :)
    Dnia 2021-09-29 o godz. 08:57 ~Qbq napisał(a):
    > Raczej wystartuje, może wygra, ma duże szanse … najpierw niech zgłosi sam siebie ze startuje i potem nich wygra.
    > > Na razie to przekonujecie wszystkich ze pozbud wygrał przetargi od wiosny.
    > > A życie życiem i za chwile zima będzie.
    > > O tej nexerze to chyba od maja już jest wypisywane i co?
    > > W międzyczasie b291 główny krzykacz zdążył z POZ zrezygnować :)
    > > Wiec ze spokojem posumowujmy fakty, snujmy prognozy, ale nie mieszajmy jednego z drugim :)

Qubek nieprawda to nie o ten przetarg chodzi od wiosny to Pozbud wygrywa przetargi na remont wagonów i w 3 z nich złożył najlepsze oferty jedna umowę już podpisał dwie nadal czekają.

O tym że Nexera spółka Nokii domknęła finansowanie 3mld zł na sieć światłowodów wiadomo od niecałego miesiąca i wszyscy piszą ze to potencjalnie dobra umowa była by dla Pozbudu bo zanim to się rozkręci to Pozbud będzie kończył z Nokią Wasko i Herkulesem ten duży kontrakt dla PKP i to była by fajna kontynuacja
    Kr(zaku) - wiem że to są różne przetargi.
    Zrobiłem skrót myślowy.
    Od wiosny czekamy na wagony ... i nic, póki co jeden drobny przetarg ostatnio.
    A o nexerze pisałeś już w maju ...
    Niech ten przetarg rozpiszą i niech wygra POZ
    Tylko mi chodzi o to, że to nawet nie ma co rozważać, że jest/będzie bo:
    1. sam napisałeś, że dopiero rozpiszą przetarg
    2. nie musi wygrać POZ
    3. a jak wygra - kiedy to się rozstrzygnie, za pół roku najszybciej - to się będziemy WTEDY cieszyć

A teraz to rozumiem spekulujesz że może być dla POZ, ale nie pisz tego jako fakt dokonany jakby to POZ już miał, bo do tego długa droga - patrz wagony, niby już witamy się od wiosny z gąską, a tu wciąż nam ucieka.

Choć ogólnie też jestem zdania ze będzie dobrze, tylko czasu trochę potrzeba.
    W tym roku to oby były wyniki coraz lepsze i może jakaś info o dywidendzie.
    A wagony pewnie ruszą ale od 2022 - oby rząd RP czegoś nie rozp...ił dodatkowo w UE, bo wtedy może być rzeczywiście z tymi wagonami klops
    https://www.youtube.com/watch?v=-QQLdrYutUA

W tym wywiadzie który tu wkleił "Ja" prezes Fojt mówi o wagonach że oczekują na podpisanie dwóch kolejnych umów na wagony reszta

09.08.2021 była informacja że Nexera dostała 1mld finansowania do łącznego projektu na 3 mld nikt nie mógł wcześniej nic o tym pisać... tu najpierw napisał o tym potencjalnym kontrakcie Zakar wcześniej u nikogo tego nie widziałem:

https://www.bankier.pl/forum/temat_potencjalnie-to-kontrakt-dla-konsorcjum-pozbud-na-3-mld,48736329.html 
[x]
COMPREMUM -4,48% 0,81 2025-10-02 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.