chyba musie wejśc swieży kapitał .Cena wydaje sie byc atrakcyjna. Przy trzeciej podwyzce gazu biogazownie bedą zajmowały coraz wazniejsze miejsce na rynku .Jakoś ich niedoceniałem w aspekcie wiatraków i foto w MDi a ten sektor zaczyna wypływać na wiodącą pozycję. Prócz biogazu kopalnie masowo instalują odmetanowanie szybów za ich brak płaca kary. Idealnie by było gdyby MDI wchodziła w udział w takiej biogazowni jako firma techniczna i serwisująca miałby stałe kapiace zródełka .
"kopalnie masowo instalują odmetanowanie szybów za ich brak płaca kary" Nie żebym była złośliwa, ale każdy mający choćby niewielkie pojęcie o górnictwie węglowym w Polsce, z uwzględnieniem sposobów zwalczania zagrożenia metanowego uśmiechnie się na twoją tezę z politowaniem.
Pani Paulino widziałem Pani zainteresowanie JSW proszę przejrzeć co zainstalowała kopalnia w ostatnich 3 latach , kopalnia Budryk i kilka innych gdzie osobiscie dostarczam komponenty do kontenerowych stacji pradowo cieplnych opartych na spalaniu gazu przez zainstalowane silniki Deutza i Jenbahera. Wiecej pokory i doczytania tematu .Nie ma innego wyjscia PL musi iść we wszystkie inne zródła gazu odmienne od rosyjskij rurki. Te ,które dadza profity z redukcji CO2 beda najbardziej poszukiwane. Zyczę powodzenia w inwestowaniu o politowaniu prosze mówić w momencie dogłębnego zapoznania się z faktami.
Moja uwaga dotyczyła wytłuszczonej tezy. Nie ma czegoś takiego jak odmetanowywanie szybów. Jest odmetanowywanie złoża, górotworu. Polega pokrótce na tym, ze w partii pokładu węglowego o odpowiedniej metanowości bezwzględnej wykonuje się tzw. dreny (otwory) którymi ujmuje się wydzielający się metan. I jeśli jest go odpowiednio dużo(min 30% w mieszaninie)), to odprowadza się go rurociągami do stacji odmetanowywania o których ty piszesz. Jeśli jest go mniej, to z powietrzem luzem wychodzi na powierzchnię.