Dnia 2021-09-24 o godz. 15:20 ~Ponton napisał(a): > Po upadku chińskiego evergrna
Ponton a doczytałeś ??? Chińczycy negocjują z funduszami zmianę terminów spłat obligacji cześć już się zgodziła ponadto rząd chiński dodaje pieniędzy do systemu by podwyższyć płynność na rynkach bankowych. Jak doczytasz coś więcej to nam tu napisz ale nie kłam bo niby po co ?
Niekontrolowany upadek Evergrande ma potencjał, by stać się zarzewiem kryzysu finansowego w Chinach i za granicą. Pekin ma jednak narzędzia pozwalające uniknąć powtórki Lehman Brothers. Na razie władze wciąż otwarcie nie interweniują, starając się wymusić zmianę modelu gospodarczego Państwa Środka. Ostatecznie to stabilność pozostaje priorytetem Xi Jinpinga, więc zapewne wkrótce zarządzi on największą restrukturyzację w historii ChRL.
Chiński deweloper poinformował, że zawarł porozumienie z niektórymi obligatariuszami, które oddala widmo jego bankructwa. Bank centralny Chin na wszelki wypadek wspomaga płynnością krajowy system finansowy. Spółka córka China Evergrande, firma Hengda, poinformowała dziś nad ranem, że wynegocjowała z obligatariuszami nowy plan spłaty odsetek od swoich obligacji denominowanych w juanie, zapadających w 2025 r. Porozumienie dotyczy spłaty odsetek w wysokości 36 mln USD, która powinna zostać dokonana jutro. To oddala nieco widmo bankructwa całej grupy China Evergrande. „Wszyscy inwestorzy, którzy kupili i trzymali nasze obligacje przed 22 września 2021 otrzymają odsetki” – obiecała spółka Hengda. Warto jednak podkreślić, że jutro przypada wypłata blisko 84 mln USD odsetek od obligacji dolarowych. W przyszłym tygodniu deweloper ma do zapłacenia 47,5 mln USD odsetek. Są porozumienia, są zastrzyki płynnościowe “Ten komunikat uspokaja znacząco sytuację wokół Evergrande w krótkim terminie. Jednak by kurz opadł całkowicie, rynek musi zobaczyć spłaty kolejnych odsetek oraz plan restrukturyzacji długu, który trzyma się kupy” – stwierdził Gary Dugan, prezes Global CIO Office w rozmowie z agencją Bloomberg.
Kr :) Brachu nie wysiadłem :) Nawet jak kółkowałem wcześniej zawsze tylko częścią akcji. Przecież tu pociąg odjeżdża niespodziewanie. Od kilku miesięcy nie było żadnych kółeczek, ale teraz nie mogłem się powstrzymać ;)
Taki juz to naród , najpier cfaniakuje ze ohoho a po czasie okazuje się ze sypeł wyzej, a hojraczy i wyzywa od panikarzy:) tak samo jak B pisal ze wariaty oddaja teraz a pozniej sypał
Dawno już tu nie robiłem kółek. ale fakt ciężko tu zrobić kółko większa liczbą akcji bo się może okazać ze zostaje się bez ... Spodziewał się ktoś infa o fabryce baterii ??? nikt ... czekaliśmy owszem na drugie info o wygraniu przetargu na remont wagonów ale tu może być info niespodzianka.. i się akcji nie dogoni.. dołki są coraz wyżej a korekty jakieś takie coraz płytsze...
Dnia 2021-09-24 o godz. 16:43 ~Ponton napisał(a): > Kr ktos sie jednak spodziewał infa o bateri jak kupil 2-3x po 30-40k:)
Tak tu masz racje co najmniej dwa razy szły sobie takie zakupy raz na 48k i za drugim razem 44k wcześniej tez mówiliśmy ze sa takie pakiety po kilkanaście tys wymiatające akcje w górę. Ale pewno sporo osób negocjowało to porozumienie... dwie firmy polskie
Ktoś właśnie zmierzył zlecenia na sprzedaży do 5,40 jest ledwo 33k na sprzedaży