• Czekam na 15 zł Autor: ~abc [85.221.153.*]
    bo na razie sypanie akcjami i trend spadkowy od końca lipca, tyle czekałem , to jeszcze kilkanaście dni poczekam ;-)
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~ferdek [188.146.145.*]
    ja czekam na 16
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~niko [188.121.5.*]
    moze byc ciezko
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~harnas [213.134.170.*]
    nie sadze ze sie doczekacie :)
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~abc [85.221.153.*]
    mamy fałszywą podbitkę i sruuuu, lecimy na 15 zl
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~DannySon [212.244.198.*]
    Gdyby to była podbitka to nie byłby to jeden strzał tylko systematyczne podbieranie na wyższych poziomach. Ostatnio podobny był mechanizm, ktoś skupił 1000 akcji, po czym kurs obsuwał się przy braku zainteresowania.
    Teraz podobnie, jeden strzał zebranie ustawionych akcji.

Ktoś po zbiera systematycznie akcje od niecierpliwych i maruderów, nie podbijając kursu. FF bardzo mały więc i obrót mały, dlatego taki mechanizm ktoś przyjął.
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~Trykot [5.173.155.*]
    No z gieldy zdejmą i tyle
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~DannySon [89.206.58.*]
    Do zdjęcia z giełdy potrzebne jest 95% akcji oraz głosów na WZA. Wraz z Lisapaly EFF ma ciut powyżej 95%. Pytanie czy Lisapaly odsprzeda swoje ~7.5%, jeśli tak to po jakiej cenie. Aktualna cena w mojej ocenie jest niedowartościowana w stosunku do sytuacji na rynku, głównie cen niklu. Spółka może zrobić >1mld obrotu a zysk może sięgnąć ~50mln, podczas gdy spółka aktualnie wyceniana jest na 100mln. Tutaj 50PLN powinno być już, ale widać, że kurs jest pilnowany.
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~Lato [31.61.165.*]
    Mógłbyś napisać dokładnie, jak przeprowadziłeś te wyliczenia? Będę bardzo wdzięczny.
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~DannySon [212.244.198.*]
    Zakładam, że chodzi Tobie skąd wziąłem prognozę zysku oraz wartość akcji.
    Jeśli chodzi o zysk, to bazuje jedynie na kalkulacjach, że za 2KW osiągnęli ~8mln PLN z działalności operacyjne, kiedy kurs m.in. niklu był niższy. Zakładając wyższy kurs niklu w 3KW od tego w 2KW o ~15%, przyjmuję szacunek na poziomie ~30mln. Są to dość konserwatywne wyceny, a sądzę że mogą zaskoczyć wynikami bardziej na plus.
    Zostawmy jednak te 30mln, przy założeniu wartości wskaźnika C/Z dla spółek surowcowych na poziomie C/Z =7-9, to mi wychodzi ~220-270mln PLN potencjalnej kapitalizacji, czyli ~35-45PLN. Dodajmy do tego ogólny trend na niklu i innych surowcach i mamy perspektywę 50PLN/akcja. Wycena na poziomie 300mln - przy spółce, która ma szansę generować przychody na poziomie 800-1.000mln PLN - tak to sobie liczę :)

A Ty jakie masz przemyślenia?
    Spółka jeszcze nie wydobywa rudy niklu, więc w przychodach i zyskach jest z kopalni 0 zł. Czytałeś wycenę koncesji z dawnego memorandum Prime Minerals?
    Hermirasd Lisapaly ma te akcje lub nie. Tam była jakaś dziwna akcja z unieważnieniem ich sprzedaży, a jak się skończyła, to nie wiem.
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~DannySon [37.47.252.*]
    Wiem, że nie ma jeszcze kopalń i to pieśń przyszłości. Bazuję jedynie na aktualnej działalności handlowej. Skoro w 2KW byli w stanie zrobić 7.5mln zysku ze sprzedaży, to w kolejnych miesiącach powinni przynajmniej powtórzyć ten wynik, a ja uważam, że wyraźnie go poprawią.
    Co do akcji Lisapaly bazuję jedynie na info ze stooq.pl. Jeśli dane są prawdziwe i wciąż posiada te akcje, to on gra decydującą rolę w kwestii ewentualnego wyjścia z giełdy - musi być 95% do przepchnięcia wyjścia i ogłoszenia wezwania.
    Według Bankiera te 7.7% akcji ma SCP Selen...
    Wynik teraz może być gorszy choćby przez lockdown w Malezji, ale i tak kluczowa jest umowa z nowym wspólnikiem do kopalni...

• Re: Czekam na 15 zł Autor: ~Gesiu [89.64.56.*]
    Wreszcie coś drgnęło
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~DannySon [37.47.215.*]
    Tylko nie w tą stronę :/
    Przy niskim FF niestety jednego dnia może być +15% kolejnego -15%.
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: ~abc [85.221.153.*]
    już od 16 zacząłem lekko skubać, widać ze takich amatorów promocji jest coraz wiecej, batony S na 16 zł wiszą coraz krócej ;-)
  • Re: Czekam na 15 zł Autor: jarada74 [80.49.150.*]
    hmm. powróciłem po 2 latach...
    Kopalnia niklu ruszy - podpisali przecież umowę z miejscową spółką - to im wreszcie otworzy możliwość działania, bo cały czas Indonezja trzyma łape na swoich surowcach (nie oceniam czy to dobrze czy źle - wiem tylko że dawny Prime własnie dlatego zrobił odpis bo nie mieli możliwości eksportu wydobytej rudy) - teraz bedą mogli wreszcie ruszyc - co prawda tylko na rynek indonezyjsski do tamtejszych hut - ale inwestycja juz nie jest warta zero po tym odpisie.

Radze zwrócic uwage na to co sie dzieje z ceną niklu.
    Też powoli dokupuję i czekam na świetne info ze spółki o pracach przygotowawczych do bezposredniego wydobycia. Juz kiedyś ruszyli z kruszywem wapienia w tamtej lokalizacji. Z rudą niklu powinno iść szybciutko. Swego czasu mocno tutaj kiedys wtopiłem - jest szansa na odkucie :)))
[x]
EMTASIA -17,65% 33,90 2022-07-25 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.