Zarząd Eurosnack S.A. informuje, że według wstępnych wyliczeń Spółka w sierpniu 2021 roku zrealizowała przychody na poziomie ok. 6 938 309,83 zł, co stanowi 113,89% wartości przychodów osiągniętych w sierpniu 2020 roku (wyniosły 6 091 906,56 zł).
Jednocześnie według wstępnych wyliczeń w całym okresie od stycznia do sierpień 2021 r. przychody Spółki wyniosły ok. 51 032 402,84 zł netto, co stanowi 130,69 % przychodów osiągniętych w analogicznym okresie 2020 roku (wyniosły 39 049 584,83 zł).
Kogo ściągnąć z giełdy? Jakie transakcje były zawierane. Obroty całkowicie zamarły mimo wzrostu przychodów i zysków od kilku kwartałów. Spółka robi się już bardzo tania C/Z poniżej 9. Po raporcie za 3q spadnie poniżej 8. Ciekawe jak przychody we wrześniu. Powyżej 7mln by mnie bardzo ucieszyło.
To poczytaj jakie były ostatnie transakcje zawierane, jest coś takiego jak kupno luz sprzedaż poza rynkiem :) dobre miesiące były, lecz tak samo niska była baza, wydaje mi się, że kończy się im już możliwość wzrostu
Dnia 2021-10-13 o godz. 18:13 ~Jacuś napisał(a): > To poczytaj jakie były ostatnie transakcje zawierane, jest coś takiego jak kupno luz sprzedaż poza rynkiem :) dobre miesiące były, lecz tak samo niska była baza, wydaje mi się, że kończy się im już możliwość wzrostu
A z tym bym akurat polemizował, chyba że inaczej patrzymy na możliwość wzrostu ;) Zgodzę się z tym, że niska baza była przez co łatwiej było wykazać np 20/30/40% gwałtowny wzrost. Jednak jako osoba, która w rzeczywistości również pracuje w zarządzaniu strukturami sprzedaży ze swojego doświadczenia widzę, że często niezależnie od bazy cele sprzedażowe wyznacza się zakładając i wymagając wzrostów, jeśli dany zespół handlowców/kierownik uważa że dotarł do sufitu to nowe osoby przychodzą i są w stanie te wzrosty generować. W firmie, w której pracuję, mimo że wydawało się że dotarliśmy do sufitu i nic się nie zmieniało jeśli chodzi o pozycję na rynkach, portfolio produktowe, ceny itd tak czy inaczej kwartalny wzrost 10% był czymś co długookresowo udawało się dowozić. W przypadku Eurosnacka uważam, że te 5-10% rok do roku jest spokojnie w zasięgu. Z informacji, które mamy nie znając nawet szczegółów z wewnątrz firmy to zdroworozsądkowo - konsumpcja w Polsce rośnie, najbiedniejsi są dotowani z państwowego rozdawnictwa i te pieniądze lecą najczęściej od razu w rynek. Nie mówię, że każde 500+ idzie na eurosnackowe Chrupcie ale jednak łatwiej w takich warunkach o klientów :) Śmiechem żartem to również rozwój Dino i kolejne nowe sklepy pomagają zapewne w jakimś stopniu w poprawianiu wyników Eurosnacka. Tak więc ja o wzrosty sprzedaży w ciągu kilku lat jestem raczej spokojny, bardziej smuci mnie perspektywa zdjęcia spółki z giełdy - jeśli do tego dojdzie to szkoda, fajna opcja pod dywidendy zaczynała się robić :/
Bardzo zdroworozsądkowo się Panowie wypowiedzieliście. Jest bardzo fajny potencjał do wzrostu jest spółką zostanie na giełdzie i ciągle będzie zwiększać dywidendę, ale jeśli nie spróbują zrobić czegoś więcej, tak jak SFD np, to nie będzie możliwości zrobienia poważnego biznesu, wszystko w rękach zarządu :)
Dnia 2021-10-13 o godz. 16:57 ~John napisał(a): > Kogo ściągnąć z giełdy? Jakie transakcje były zawierane. Obroty całkowicie zamarły mimo wzrostu przychodów i zysków od kilku kwartałów. Spółka robi się już bardzo tania C/Z poniżej 9. Po raporcie za 3q spadnie poniżej 8. Ciekawe jak przychody we wrześniu. Powyżej 7mln by mnie bardzo ucieszyło.
Spółka obiektywnie jest bardzo tania, to fakt. Szczególnie uwzględniając potencjalną dywidendę za 2021 - o ile do tej dywidendy doczekamy bo tak naprawdę też mi po głowie chodzi scenariusz ze zdjęciem z giełdy, po emisji akcji serii M FF spada chyba do około 6% (jeśli dobrze wczoraj rzuciłem okiem na szybko). Chcąc zdejmować z giełdy to kurs minimalny w wezwaniu to ~ 1,25 na tą chwilę więc nawet teraz jest jeszcze przestrzeń do szybkiego zarobku 10%, zakładając że faktycznie w ten sposób zechcą to rozegrać.