czesc, bylbym wdzieczny za krotkie scharakteryzowanie firmy EDI pod kątem kursu i poczynan zarządu. Jestem nowy i byloby to bardzo pomocne, a napewno sa tu osoby znajace spolke bdb.
Co bylo przyczyna zwyzki w sierpniu, bo raczej nie wyniki dzieki
Były spodziewane dobre wyniki ale okazało się ostatecznie, że te dobre wyniki będą za 3 kwartał a nie za 2. W połowie czerwca został oddany do użytku nowy blok mieszkalny i myślę, że sprzedaż tych mieszkań a co za tym idzie związane z tym zyski pojawią się w trzecim kwartale. Tak czy inaczej przy każdej spółce warto analizować poprzednie lata aby dobrze ulokować swój kapitał. Jeśli spółka ED Invest do tej pory nie zawiodła swoich akcjonariuszy odnośnie wysokości corocznej dywidendy to jest duża szansa, że tak pozostanie. Wyskok ceny przed opublikowaniem wyników w sierpniu nie jest winą niczyją tylko akcjonariuszy, nie wykluczone, że to się powtórzy. Dlatego warto patrzeć nie tylko na dobre wyniki spółki i na 10 mln akcji odłożone na koncie 34 mln zł ale warto wziąć pod uwagę promocyjną cenę i możliwość zawitania tu spekuły. Warto kupić i poczekać wg mnie. Ja tak zrobiłem choć mam niewiele akcji ale tej spółce zaufałem. Mam nadzieję na 100% zysku w przeciągu roku.
Wyniki za trzy kwartały wg mnie ok. Spółka zmniejsza zobowiązania i powiększa rezerwy finansowe a to może tylko cieszyć. Zobaczymy co przyniesie 4 kwartał bo te wyniki będą decydujące dla wysokości wypłaconej dywidendy za 2021 rok. Po 3 kwartałach zadeklarowana dywidenda to 0,11 zł na akcję ale może WZA dorzuci coś z rezerw finansowych spółki aby wyrównać koszty inflacji i coś nad to. Jak czytamy w sprawozdaniu:"Przychody ze sprzedaży osiągane przez Spółkę ED Invest S.A podlegają sezonowym wahaniom
charakterystycznym dla branży budowlanej. Z uwagi na uwarunkowania technologiczne
większość prac budowlanych prowadzona jest w okresie kwiecień - listopad, a ze względu na
organizowane targi mieszkaniowe zwiększona sprzedaż mieszkań obserwowana jest w okresie od
lutego do kwietnia oraz od września do listopada. Zainteresowanie sprzedażą nieznacznie słabnie
w okresie urlopowym, tj. w czerwcu, lipcu i sierpniu". Symptomów do złych prognoz nie widzę. Powodzenia. :)
Proponuję nie sugerować się, że dziś ogólnie GPW na czerwono i jest korekta
na spółkach nieco za wysoko wycenionych. Lepiej skupić się na czytaniu wyników finansowych i robić swoje aby przypadkiem w wilczym pędzie nie pozbyć się dobrych akcji. Trzeba umieć analizować i odsiewać ziarna od plew... Wyniki EDI są dobre. Pozdrawiam myślących. Miłego dnia. :)