Odpowiedzią na dobre wyniki, jak zwykle na bananie ,są nieprzeciętnie ,celne strzały, centralnie w samo kakało ,powiedzcie kumy skąd takie kalectwo umysłowe się bierze????,
Wyniki może zakładane w rekomendacji, ale trochę rozczarowujące. Najlepsze przychody w historii. a wynik zysku netto gorszy rok do roku czyli 22,3 mln. Problem w tym, że w III kwartale 2020 - Selena miała 44,3 mln - taki wynik musi poprawić w najbliższym kwartale - czyli 2 razy więcej niż zarobiła obecnie. Dziwna sprawa wynika z faktu, że jest duża inflacja i ogromny popyt, a spółka zarabia mniej rok do roku.
OK jeżeli oni nie potrafią zarobić więcej rok do roku mając najwyższe przychody w historii, to co się stanie jak nawet delikatnie zacznie studzić się hossa w budowlance? Przypominam, że w następnym kwartale muszą zarobić 2 razy tyle co obecnie ..
Te akcje 1,5 miesiąca temu były w granicach 20,5-20,8 - nikt wtedy ich nie kupował - obroty były znikome. Ktoś wyciągnął kurs do 28zł i nagle wszyscy zaczęli kupować - bo taka dobra cena. Dziwny był ten nagły wzrost ceny - jak widać zysk w kwartale II rok do roku jest niższy. Dziwne ...
umówmy się, ze koniunktura koniunkturą, ale ceny surowców zwariowały. A dlaczego MUSZĄ zarobić? Raczej czy 3Q bedzie słaby, ze względu na utrzymujące sie, wysokie ceny.
Dali reko na 40 i wywalaja po 27? Gdybym byl fundem, to Jakbym dał reko na 40 pod wywałkę, to cchialbym przynajmniej po 30 puscic.
umówmy się, ze koniunktura koniunkturą, ale ceny surowców zwariowały. A dlaczego MUSZĄ zarobić? Raczej czy 3Q bedzie słaby, ze względu na utrzymujące sie, wysokie ceny.
Dali reko na 40 i wywalaja po 27? Gdybym byl fundem, to Jakbym dał reko na 40 pod wywałkę, to cchialbym przynajmniej po 30 puscic. _______________________________
Tych od rekomendacji i ich zleceniodawców rozumiem. Ciężko mi pojąć ten optymizm na forum. Przecież spółka ogłosiła sukces brzmiący - "narobiliśmy się więcej (najwyższa sprzedaż w historii), a zarobiliśmy mniej" - patrzymy z optymizmem w przyszłość.
Co by nie mówić jak by nie narzekać akcje są i tak niedowartościowane _____________________________
Niedowartościowane w stosunku do czego?
Jeżeli spółka powtórzy obecny wynik w III kwartale to wskaźnik C/Z będzie w okolicach 9-9,5 - czyli takie sobie. A i tak powtórzenie tego wyniku wg tego co mówi prezes w wywiadzie będzie traktowane jako sukces Prognozy na przyszłość są faktycznie świetlane ... Ja nie potrafię zrozumieć jak oni przy powszechnej inflacji - mogli zarobić mniej. Sami napisali, że marża poleciała na p....
jedna z najtańszych fundamentalnie dobrych spólek rozwija sie na 100 rynkach,zielony ład i super perspektywy na 2lata ____________________________________________
Ta spółka ma te "fundamenty" od 1,5 miesiąca. Jak pisałem wcześniej, gdy kosztowała 20,5-20,8 - to tych fundamentów nie miała. Można było kupić dowolną ilość akcji, a nikt tego nie robił. Teraz 1,5 miesiąca później - jest droższa o 30% i nagle zyskała fundamenty - wiele osób piszę, że będzie dokupowało.
Gdzie tu fundamenty, gdzie spółka przyznała, że przy mega popycie - generowała dużo niższa marżę?
Człowieku naucz się czytać dobrze raporty-po wzroście 30% musi się trochę skorygować by dalej iść up-tfi chce kupić to i miesza zabierając ulicy te 300-1000 akcji
Człowieku naucz się czytać dobrze raporty-po wzroście 30% musi się trochę skorygować by dalej iść up-tfi chce kupić to i miesza zabierając ulicy te 300-1000 akcji ____________
Raport chyba lepiej przeczytałem niż ty. Wzrost 30% dotyczy całego pierwszego półrocza. I kwartał był faktycznie dobry i po nim cena podskoczyła do 24zł za walor - te wyniki są już w cenie. Obecne wyniki, które komentujemy czyli za II kwartał 2021 - to tu spółka ogłosiła gorsze wyniki rok do roku. Radziłbym czytać coś więcej niż tylko tytuł artykułu.
Powiedzcie kumy z ręką na sercu i tylko z jednym palcem w d>>>,co wam się w tej spółce nie podoba, że tak ostro dajecie sobie w s>>>,na czczo i bez znieczulenia?????
Jak toś patrzy na 1 okres a nie na perspektywę przyszłości i w ten sposób inwestuje to życzę powodzenia .Ta spółka na rozwiniętej giełdzie (nie na naszym bananie) kosztowała by lekko 50 pln/a .Ale jak mamy takich inwestorów jak mamy to imamy co mamy-ja dokupuje.
Dnia 2021-09-17 o godz. 16:27 ~Fhj napisał(a): > W krotkim okresie ceny surowcow obciazyly wynik ale w dluzszym terminie obciaza klientow, przychody i zyski wzrosna,bez względu na rozchylone poślady, tzw akcjonariuszy.
Nie bardzo rozumiem oburzenia pewnych forumowiczów na słowa rozczarowania dotyczących bieżących wyników. Każdy z nas kupował w ostatnim czasie akcje spółki, które dość sporo urosły osiągając najwyższą cenę w swojej historii - licząc na bardzo dobre wyniki. Ciężko zrozumieć obrażanie się na dzisiejszą wyprzedaż akcji w sytuacji - gdy bardzo dobre te wyniki nie były. Proponuje przeczytać ponownie komunikat spółki, która jest bardzo zadowolona z wyników za II kwartał 2021, które są gorsze od wyników za II kwartał 2020. To pokazuje, że za ambitnie to oni nie myślą w kontekście przyszłości.
Akcjonariusz jest w zupełnie innej sytuacji niż właściciel firmy. Właściciel zarabiając co roku 100 mln zł jest zawsze zadowolony. Dla niego nie musi ten zarobek wzrastać rok do roku. Za rok lub dwa ogłosi wyprowadzenie firmy z giełdy i wtedy zacznie zarabiać więcej. Akcjonariusz w przypadku SELANA zarabia na wzroście akcji - tylko w przypadku wzrostów jej zysków!!! Na dywidendę nie ma co liczyć decyzją właściciela. Dla nas, aby kurs rósł potrzeba poprawy zysków.
Pamiętaj, ze rachunek wyników to tylko Screenshot z obecnej sytuacji. Oceniając spółkę, ttzeba wziąć pod uwagę perspektywy, rozwój, potencjał. teraz ceny surowców były wysokie, ale spokojnie, sytuacja sie w końcu unormuje. Jest tez szansa na skokowy wzrost przychodów, po ewentualnym przejeciu. Maja zapewnione finansowanie nawet na 100mln eur. To sa rzeczy ktore sie wycenia. Zresztą, globalna grupa kapitałowa jest śmiesznie wyceniana, na jakies marne 600mln zl... Na każdej normalnej giełdzie wycena poszlaby w mld.
Pamiętaj, ze rachunek wyników to tylko Screenshot z obecnej sytuacji. Oceniając spółkę, ttzeba wziąć pod uwagę perspektywy, rozwój, potencjał. teraz ceny surowców były wysokie, ale spokojnie, sytuacja sie w końcu unormuje. Jest tez szansa na skokowy wzrost przychodów, po ewentualnym przejeciu. Maja zapewnione finansowanie nawet na 100mln eur. To sa rzeczy ktore sie wycenia. Zresztą, globalna grupa kapitałowa jest śmiesznie wyceniana, na jakies marne 600mln zl... Na każdej normalnej giełdzie wycena poszlaby w mld. ________________________________________________
Analizuje poniższe dane: Zysk ze sprzedaży (pomija on jakiś inne dziwne przychody - wpływające na wynik): Żródło: https://www.biznesradar.pl/raporty-finansowe-rachunek-zyskow-i-strat/SELENA-FM,Y
I kwartał 2020r: 10 835 II kwartał 2020r: 32 063 III kwartał 2020r: 66 505
I kwartał 2021r: 18 092 II kwartał 2021r: 25 484 III kwartał 2021r: ?
Jak widać zysk ze sprzedaży spadł w II kwartale 2021 o 21%!!!! względem II kwartału 2020 - to jest przepaść. W III kwartale 2020 Selena miała zysk 66 505 tys zł. Jak oni zamierzają znaleźć się nawet obok tego wyniku jak marża leży i kwiczy, a zyski spadają rok do roku. Jeżeli III kwartał będzie podobny do tego obecnego to wskaźnik C/Z będzie w okolicy 10. To już na naszej giełdzie neutralny wskaźnik.
Na koniec: Wiem, że firma ma środki finansowe tyle, że robi wszystko, aby ich nie wypłacać akcjonariuszom w ramach dywidendy, a to już pewnie ma jakiś ukryty cel. Jak już pisałem, że drobni akcjonariusze mogą jedynie liczyć na wzrost zysku, który poniesie wycenę. Pomimo ogromnych zysków skumulowanych na koncie firmy - właściciel nie przewiduje wypłaty dywidendy. Smutne to ...
Widać że kolega źle śledzi komunikaty espi-dywidendą to akurat chcą się podzielić-odsyłam do komunikatu o zmianie decyzji o wypłacie dywidendy. Jak cię boli to sprzedaj i się nie mecz -gruby cały czas testuje na figach.a te 28 tys na buy które leżało to na pewno ani Ty ani Twoi koledzy tylko poważny finansowy lub ludzie prezesa.
Ps.zreszta zbuduj taką globalną firmę mając takie środki jak wyceną sel na banie i pogadamy wtedy ile to powinno kosztowac-patrzysz w historie cyferek a nigdy nie robiłeś takich dużych biznesów (pewnie ekonomista)
Widać że kolega źle śledzi komunikaty espi-dywidendą to akurat chcą się podzielić-odsyłam do komunikatu o zmianie decyzji o wypłacie dywidendy ________________________________________
Co siedzi w Głowie Domareckiego,
- kiedyś myślałem ze wezwanie aby ściągnąć spółkę z GPW ,
Teoretycznie mógł by spokojnie wypłacić 4 - 5 zł
Za kasę z dywidendy która w 3/4 trafiła by do niego spokojnie mógł by wykupić resztę akcji a przynajmniej znaczną jej Cześć .
Układało mi się to w całość kiedy ogłoszono skup akcji własnych te skupione nie biorą udziału w wezwaniu i o tyle mniej musiał by kupić .
Mimo wszystko uważam ze spółka powinna mieć wyższa wycenę ,
Nie można określić jej balonem
dokladnie w przeciwiństwie do 2/3 przewymiarowanych spółek na gpw w których siedza tfi i utrzymują balonowe wyceny za pieniądze klientów tfi.Selena jest nadal.b tania i rozwojowa.
Przez większą część lipca - cena akcji oscylowała około 21-22zł po spadku z 24zł. Popytu nie było. Przed wynikami kurs podpompowany w dwa tygodnie kilkoma dużymi zleceniami w okolice 28-29zł. Jako, że "ludzie kupują, gdy inni kupują" - w ostatnich trzech tygodniach duże zakupy (obroty) na rynku. Po ogłoszeniu wyników - kurs bezwładnie zleciał o 6,5%. Jakie były wyniki - niech każdy sam zinterpretuje. Na forum dla niektórych były rewelacyjne ...
To było do judaszowego trzyd-a (prawdopodobnie człowiek Domarackiego lub funduszu chcącego zebrać taniej) -uwaga na kolesia... ______________________
Chłopie weź lekarstwa. Co to za reakcja - być może zapakowałeś się pod korek na szczycie? Nie wiem. Jeżeli uważasz, że akcje mają atrakcyjną wycenę - bierz kredyt pod hipotekę, pożycz od rodziny i znajomych i kupuj. Nie obrażaj innych - każdy na forum ma prawo do swojej opinii - tym bardziej opartej na faktach i liczbach.
proponuje zbagatelizowac niejakiego trzyda nie czyta nawet kominikatów espi -udaje greka ze nie bedzie dywidendy a był komunikat -ucikaj na "tani" mercator i inne takie "dobre"spółki
a dywidenda bedzie bo prezesunio szuka kasy na pewną spółke bio,ale trzydzik patrzy na stare cyferki i mu sie nie zgadza:))) widac ze jestes z noewej covidovej fali infestorów i zupełnie nie wiesz co to inwestycje .
Wojtek, odpowiedz na pytanie - czemu nie kupowałeś, gdy akcje stały po 20 złotych? Co się zmieniło w spółce w ostatnich dwóch miesiącach, że nagle stała się atrakcyjniejsza?
Hej imienniku selą interesuje się od 6 lat przeszedłem już i 10 pln -pakietu nie sprzedaje a gadanie i myślenie że to teraz nagle zainteresowanie jest bzdurą
Jakiś czas temu SelFan - po bardzo dziwnie słabych wynikach kwartalnych - przy rekordowych przychodach - miał następujące przemyślenia: Co siedzi w Głowie Domareckiego, - kiedyś myślałem ze wezwanie aby ściągnąć spółkę z GPW , Teoretycznie mógł by spokojnie wypłacić 4 - 5 zł Za kasę z dywidendy która w 3/4 trafiła by do niego spokojnie mógł by wykupić resztę akcji a przynajmniej znaczną jej Cześć . Układało mi się to w całość kiedy ogłoszono skup akcji własnych te skupione nie biorą udziału w wezwaniu i o tyle mniej musiał by kupić . Mimo wszystko uważam ze spółka powinna mieć wyższa wycenę , Nie można określić jej balonem _______________________________________________________
Wyniki za II kwartał były bardzo dziwnie słabe pomimo super zapowiedzi - kurs natychmiast spadł. Wszyscy zastanawiali się dlaczego wyniki były takie słabe (zysk netto). Dziś już wiemy dlaczego - kurs miał spaść przy rekordowych przychodach. Kosmiczna sztuczka księgowa. Rekordowe przychody oraz niższy zysk rok do roku - przy mega popycie na materiały budowlane.
Dzisiejsze ogłoszenie skupu po 24zł - jest odpowiedzią na Twoje pytania SelFan. Trzeba było coś zrobić, aby zmotywować tłum do sprzedaży ...