~Opty 2021-09-14 10:10IP 89.64.70.*
"Jedziemy na 50"
Ten pociąg jest pełny takich jak ty co wsiadali do niego z wypiekami na twarzy, licząc na rychły odjazd. Siedzą ciągle sfrustrowani patrząc jak inne sklady odjeżdżają. Wszystkie jajka zjedzone, małpki wypite i czekają nadal. Lata po wagonach taki jeden, uspokaja wszystkich pasażerów i zapewnia, że lokomotywa zaraz ruszy. Jednak jak byście wyjrzeli przez okna to ten pociąg stoi na ślepym torze...
Niestety, kurs kisi się w tym przedziale już bardzo długo, spółka z perspektywą a tu nic, na NC jakby spółka miała takie zamówienia i obroty to kurs by rósł +1000%
Wywaliłem syfa po odcięciu dywidendy i czuję ulgę po roku męczarni na tym gniocie. Ta spółka przespała hossę. Dwie wzięte dywidendy i ledwie na 0. Dramat.
Dnia 2021-09-17 o godz. 19:01 ~aleks napisał(a): > Wywaliłem syfa po odcięciu dywidendy i czuję ulgę po roku męczarni na tym gniocie. Ta spółka przespała hossę. Dwie wzięte dywidendy i ledwie na 0. Dramat.
To kiedy Ty ten Newag kupiłeś, że udało Ci się tak wtopić? We wrześniu 2019 roku był w okolicach 18 zł - czyli wówczas nie - bo byłbyś do przodu. Czyli po przespanej "hossie" od września 2019 do sierpnia 2020? Gdzie w dołkach kowidowych było znów w okolicach 18 zł. Bo nie powiesz mi chyba, że po wzroście z 18 zł kupiłeś w sierpniu 2020 po 27 - bo "panie teraz to już będzie tylko rosło - tyle się kisiło od tych 18 zł".
Jeśli to prawda co napisałeś, że wziąłeś dwie dywidendy (razem 2,50 - minus podatek) i wywaliłeś po odcięciu czyli w okolicach 24 zł - to żeby wyjść na zero to musiałeś kupić po 26-26,50. To nie wiem czym Ty się tu chwalisz - że kupiłeś prawie na górce, przed dywidendą za 2019 rok (sierpień 2020?). No fakt nie było kiedy kupić w okolicy 20 zł, no nie było.
W Twoim przypadku to powinieneś Opatrzności podziękować, że Cię z Twoich niezbyt roztropnych decyzji wyciągnęła chociaż "na zero".
Wszystko fajnie jak się widzi wykres że te 27 zł to był szczyt. 3 i 4 kwartał 2020 były dla spółki świetny, wyniki finansowe super, biznes ciekawy z dużym progiem wejścia, perspektywy jak najbardziej dobre. Równie dobrze mogło tutaj być teraz 80 zł , i już byś nie pisał że kupiłem na szczycie.
Nie twierdzę, że od razu było widać, że te 27 to górka - ale urosło od sierpnia 2019 przez rok ponad 50 %. A jak liczyć od stycznia 2019 to do sierpnia 2020 to było prawie 100%. To chyba powinno dać trochę do myślenia - że prawdopodobieństwo spadków lub chociaż korekty i dłuższej konsolidacji mocno wzrosło. Tym bardziej, ze Newag to spółka dywidendowa jednak.
Więc zastanawia mnie co Cię powstrzymywało, żeby nie kupić po te 18-20 zł czy nawet w tej konsolidacji w okolicach 23 zł? Zwłaszcza po tym spadku kowidowym o prawie 30%.
Jak bym wiedział co kiedy kupić i kiedy sprzedać to bym nie siedział teraz na forum tylko w willi na Hawajach. Mądrzyć się po fakcie to każdy potrafi. Umówmy się że kupując po 27 widziałem jeszcze spory potencjał wzrostowy ale się myliłem.