• W oczekiwaniu na impuls Autor: kenobi [195.191.162.*]
    AVE..
    Witam Was moi drodzy inwestorzy. Mam mniej czasu by ostatnio pisać, wrzucam oto porównanie PKPC, Boguśki i JSW (ostatnie 5 lat). Wiecie zapewne, że na tamtych siedzę "grubo" - lada dzień/tydzień "smart money" przybędzie tu gdyż taka jest powszechna mozaika inwestycyjna po rozegraniu surowców. Nigdy historycznie nie było takich rozbieżności, nie chcę Wam tu nabijać spiritus movents entropią portfela, możecie rozważyć lub wzgardzić recepturką - otóż:
    PKPC mocno wzrośnie by dotrzymać kroku sąsiadom. P-stwo tego zdarzenia jest praktycznie 100%-owe. Na JSW i Bogusi stalo się idealnie tak jak pisałem niedawno Blackowi. Serdeczności i zysków - trzymać w trakcie wzrostów! - Jacek

http://akn.pl/pkpc092021.jpg
  • Re: W oczekiwaniu na impuls Autor: ~Ben [5.173.122.*]
    Ok ale jaki będzie impuls do wzrostów jeśli tu w raportach ciągle straty?
  • Re: W oczekiwaniu na impuls Autor: realista7201 [77.255.163.*]
    taki, ze ferma ciagle aktywna. Znaczy sie, jeszcze nie dala rady odkupic
    pozdrawiam serdecznie!
  • Re: W oczekiwaniu na impuls Autor: kenobi [195.191.162.*]
    Mniej więcej drogi nasz Realu.. + niezły raport + przerzucenie zysków z zamykanych, lukratywnych pozycji. Podsumowując - opłacało się opóźniać wzrosty, zbijanie na 16,5 teraz wymagałoby ryzyka nie adekwatnego do beneficjum (hossa potwierdzona). Dziś sam ładnie skupiłem i rośnie portfelik :). Ze spółdzielniami trochę przesadzasz bo wciąż jestem sam, ale niech tam, przymknąłem oko gdyż cele nam się pokrywają..
    raczej w/g brzytwy Ockhama bardziej prawdopodobne jest stare polskie przyslowie "pokorne ciele dwie matki ssie" - czy jak to tam szlo :)
    Ale ze wzgledu na wspolnote celu, nie bede drazyl tematu :) i zalozmy ze to po prostu kosmiczny zbieg okolicznosci.

Milego dnia zycze, Kenobi!
  • Re: W oczekiwaniu na impuls Autor: ~ktoredydowarsa [77.111.245.*]
    kenobi to skoro teraz noga na nogę ,a skończył mi się brown ,to poleć proszę lekturę na weekend. przypadek ,losowość a prawdopodobieństwo. real dołączam i ja mały ,do longów ,no chyba że 39 przebijemy jeszcze w tym roku. nie wykluczam.
    Polecam film - "Sama przeciw wszystkim". Tam gdzie manipulacje są na porządku dziennym, jest błyskotliwa wirtuozka o krok przed konkurencją. Pomaga sobie narzędziami IT, ale przede wszystkim genialnie zarządza ryzykiem. Ot kalka na GPW - liczne d-day'e w filmie, psychologia, rach. ps-twa, warto!
    dzięki ,trailer dobry. obejrzę. widziałeś hazardzistę (2003) z p. seymour hoffmanem? nieodżałowane ,że facet odszedł. był w swoim pokoleniu najdoskonalszym aktorem. ciało grało wszystko co chciał. kameleon. brzydal, pięciu gorszy bym nie dał ,a kiedy pojawia się w kadrze nie wiadomo czemu nie patrzysz na nic innego... :( tak kiedyś grał brando.
    Super, dawno temu oglądałem, więc w weekend do powtórki bo inaczej też na ten film spojrzę teraz..
    ja przy 39 tez juz czesciowo zaczne wychodzic. Mialo byc za 2,5 roku, ale jesli bedzie wczesniej to zamkne przynajmniej polowe pozycji.

Milego dnia. A w sprawie pytania, wars - 3 wagony do przodu :)

real szukam od dawna ,w cargo chyba nie ma. ale sprawdzę :) co do 2.5 roku to kwestia cyklu - hossy na szerokim. może 39 pójdzie dużo szybciej. być może nie ma czasu na zabawy.
    Dzięki, i wzajemnie
    Zysków życzę i cierpliwości
    P.S - Qgen - masz do 26 zł b. bezpieczny wzrost z uwagi na niedowartościowanie akcji i insajderskie famy (ja zacznę sprzedawać od 36+ (może wyżej - zobaczymy)). Boczniak to już przeszłość, wsiadaj za DIV, pomnażaj..
    ---
    Pozdr. J.
  • Re: W oczekiwaniu na impuls Autor: ~delhezi [193.109.244.*]
    Już czas, dobrałem za 50k pln
    Dnia 2021-09-14 o godz. 10:54 ~delhezi napisał(a):
    > Już czas, dobrałem za 50k pln

o rany, wszyscy przestawiliscie wajche? Interesujace. Czy konczycie koleczko? :)
    sorrki sam napisalem, ze nie bede drazyl tematu:)

Milego dnia zycze:)

• Re: W oczekiwaniu na impuls Autor: ~jo [83.26.163.*]
    Witam
    Polecam na wolny czas
    „Wspomnienia gracza giełdowego” to fabularyzowana biografia jednego z najbardziej znanych spekulantów wszech czasów – Jesse’ego Livermore'a. autor EDWIN LEFFVRE

Jesse Livermore działał na rynkach akcji i towarów na początku dwudziestego wieku. Zarabiał i tracił fortuny. W ciągu jednego miesiąca zarobił dziesięć milionów dolarów, co na owe czasy było sumą astronomiczną. Jego koncepcje spekulacji na giełdzie były inspiracją dla kolejnych pokoleń graczy giełdowych i mimo upływu lat nie straciły na wartości. Co więcej, wiele elementów opisywanych w audiobooku zaskakuje świeżością.

tak ,dobra książka. tej z komentarzem nie widziałem ,więc zamawiam. dzięki jo.
  • Re: W oczekiwaniu na impuls Autor: ~gort [85.222.101.*]
    cierpliwi zostaną wynagrodzeni :)
  • impuls Autor: ~black944 [78.11.154.*]
    Dnia 2021-09-14 o godz. 11:01 realista7201 napisał(a):

> o rany, wszyscy przestawiliscie wajche? Interesujace. Czy konczycie koleczko? :)

------------------------------------

jak zwykle korci mnie , ale tym razem trzymam, bo czuję, że to już czas na odbicie

• Re: impuls Autor: ~Kb [5.173.114.*]
    Tymczasem po paru godzinach...
  • Re: impuls Autor: kenobi [195.191.162.*]
    Cześć Black, witam Cię b. serdecznie, jeżeli chodzi o mnie to wyszedłem rano połową z LWB i pozbierałem prawie 20k PKPC po czym napisałem posta z obrazkiem, zresztą b. czytelnie na nim widać scenariusz . Trochę (6k) sprzedałem od 19,92. Nie wszystko się odkupiło - rozstawiony jestem na obronie już teraz 19+. Wzrosty są pewne, trapy robię co 50gr, zmienią się kroki wkrótce na 80gr+, ale akcji mi stopniowo przybywa i jak kiedyś pisałem dla mnie nie ma znaczenia cena (w zasadnych granicach) bo również będę kupował po 23+. Zyski z Bogusi i BOguSIA, parkuję tu ponieważ rozbieżność historyczna pokrycia wycen jest absurdalna, a przyjmując cel czysto faktograficzny "błędnokołowa" byłaby wiara w mocne przeceny. Aspekty etyczno-społeczne przesuwamy w czasie. Rośnie zainteresowanie BDŻ - koleją Bułgarską przez db cargo (ostrzą sobie zęby). Wszędzie gdzie są długi kolei w EU następują przekształcenia i restrukt. tak by podmioty funkcjonowały na zasadach rynkowych bez subwencji państwowych. Nie wiem jak grecki TrainOse - myślę, że Włosi to pociągną. Długi są niemal wszędzie, a kurs naszego "truchełka" stał w miejscu, również za moją sprawką (tak jak pisałem, 2 m-ce temu dzięki nieruchawym OFE, TFI, SP, dość łatwo tu było zamieszać).
    P.S - czy kółka się opłacają? Moim zdaniem bez automatyzacji i kreowania - zdecydowanie nie i Real ma tu rację, zważ, że ja gram osobiście częścią akcji, ale jestem z tych co potrafią "kontrolować pęczek"
    ---
    Pozdr. Jacek
  • kenobi Autor: ~black944 [78.11.154.*]
    spoko, też potrafię kontrolować pęczek, choć czasami kusi . . .
  • Re: kenobi Autor: kenobi [195.191.162.*]
    Normalny stan - myślenie może być niewystarczające by pokusie się oprzeć. Są takie hipotezy:
    Pierwsza z nich zakłada, że obecność pokusy zaburza procesy poznawcze w sposób sprzyjający zachowaniom impulsywnym.
    Druga hipoteza twierdzi, że pokusy aktywizują procesy poznawcze sprzyjające samokontroli. Gdy myślimy o walce między pragnieniem a wolą oczekujemy, że wola będzie służyć długofalowym celom zaś pragnienie natychmiastowej gratyfikacji. W warunkach niezaspokojenia i pokusy racjonalne myślnie ma słabe szanse – na obu ramionach knuje diabeł.
    ---
    Powodzenia Black, moja żona Cię czytała zdaje się na Aliorze i sobie chwaliła, twierdzi, że nick to od czarnego Porsche 944..
  • Re: kenobi Autor: ~black944 [78.11.154.*]
    Ona ma rację, ale to dawna historia . . .

Pozdrów ją
  • Re: kenobi Autor: ~ktoredydowarsa [77.111.245.*]
    właściwie nie mamy mózgu ,tylko trzy odrębne mózgi. dwa ,gadzi i ssaczy ,najstarsze ,czyli uciekaj lub walcz i wszystkie podstawowe funkcje , reakcje ,emocje ,czytanie otoczenia ,szukanie przyjemności i unikanie nieprzyjemności. i najmłodszy ,kora ,cud bycia człowiekiem ,sztuka ,nauka ,cywilizacja ogólnie i co najważniejsze i w największej opozycji do dwóch pozostałych ,umiejętność myślenia abstrakcyjnego ,tworzenia koncepcji. np. wbrew gadziemu i ssaczemu wchodzenia w zagrożenie w sposób świadomy i dobrowolny. sztuka trudna bo mózg gadzi w sytuacji uciekaj lub walcz (strach lub chciwość) omija w procesie decyzyjnym korę. po prostu. wyklucza ją i możliwość analizy danych i zbudowanie koncepcji. samodzielnie przejmuje kontrolę i momentalnie uruchamia reakcje łańcuchową emocje ,hormony ,enzymy ,impulsy nerwowe etc. wygrać z tym co w człowieku pradawne ,starsze niż nasze dna? not easy.
  • Re: kenobi Autor: ~XX1 [83.29.128.*]
    Kenobi łoooooł. Się na tym etapie rozwoju zawodowego na pewno będzie raczej jak to wygląda na około baniek z tego powodu braku kontaktu ze względu i tak nie ma dywanów w dniu dzisiejszym spotkaniu z NC gdzie jesteście zainteresowani zakupem na pewno będzie raczej jak RekinTechnik Pisze do Pana na aukcji jest napisane napisane nas wielkie dzięki za pomoc.
  • Re: kenobi Autor: ~black944 [78.11.154.*]
    fajnie się czyta stare kawałki - czas zweryfikował wielu piszących
  • czas . . . Autor: ~black944 [10.42.8.*]
    i nadal to robi . . .
  • To prawda . . . Autor: ~black944 [93.159.40.*]
    nadal to robi . . .
[x]
PKPCARGO 1,17% 11,28 2026-07-01 16:26:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać