• Wypłata dywidendy. Autor: harrytracz [5.173.105.*]
    Jest to możliwe żeby przysłali dywidendę dzień wcześniej? Dostałem dzisiaj przelew z DM mbanku ale nie wiem za co. I albo wcześniej przyszło albo mnie się już dni tygodnia popierniczyły?
  • Re: Wypłata dywidendy. Autor: ~japi [77.254.167.*]
    Wypłata dywidendy 22 września.
  • Re: Wypłata dywidendy. Autor: ~satyryk [193.243.143.*]
    To nie potrafisz chociażby kwoty policzyć czy się zgadza z stanem akcji ? Pomogę Ci.

x- ilość akcji
    2,2zł - kwota dywidendy brutto

x*2,2zł

dla uproszczenia
    powiedzmy że masz 1000akcji.. pff, 10 będzie realniej.

10x2,2zł=22zł Z tego obliczenia wynika że otrzymasz 22zł dywidendy. Teraz idziemy poziom wyżej i trzeba odliczyć podatek 19%
    Najprościej zrobić to tak 22zł * 0,81 = 17,82 zł. Wnioski: Jeżeli otrzymałeś 17,82zł na konto domu maklerskiego to oznacza że otrzymałeś dywidendę z Ferro. Jeżeli wytrwałeś do tego etapu mojego monologu gratuluje, mimo że była to bardzo zwięzła wypowiedź. Równie dobrze możesz przeczytać samo zakończenie bez liczenia, a obliczenia potraktować jako zadanie domowe do zrobienia na 22 września.

Zakończenie
    Nie możliwe że otrzymałeś dywidendę dzień wcześniej bo "dzień wcześniej" jest 21 września. Dzisiaj mamy 9 września. A dywidendę i tak dostaniesz 22 września.

• Re: Wypłata dywidendy. Autor: harrytracz [195.191.163.*]
    Oj satyryku... Nie było tematu, nie doszedłem do siebie po weekendzie jeszcze.
    A tak poważnie to ostatnio sporo sprzedawałem co urosło a mbank jednego potwierdzenia na email mi nie wysłał dlatego nie potrafiłem przypisać jednego z przelewów do zrealizowanego zlecenia. Na kacu wolniej się myśli.
  • Re: Wypłata dywidendy. Autor: ~Marcin [79.188.215.*]
    Obliczony podatek zaokrągla się do pełnych zł, bo się koledze gr mogą nie zgodzić.
[x]
FERRO -0,72% 27,60 2025-12-17 17:04:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.