• Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: biokopia [80.51.199.*]
    Witam.
    Chciałabym rozpocząć przygodę z funduszami. Mam do dyspozycji 20 tys. zł. i chciałabym zainwestować w fundusze Arka tylko jeszcze nie wiem w który fundusz oferowany przez ARKę. Proszę doradźcie mi w jaki fundusz lepiej zainwestować. Biorę pod uwagę takie rodzaje funduszy: arka BZ WBK Akcji, arka BZ WBK Akcji środkowej i wschodniej Europy, i arka rozwoju nowej Europy. Ten ostatni fundusz jest nowy i zastanawiam się czy warto w niego zainwestować(teraz nie ma w tym funduszu opłaty dystrybucyjnej) czy może zainwestować w któryś z funduszy akcyjnych oferowanych przez arkę. Proszę poradźcie mi co mam zrobić. Zastanawiam się kiedy kupić jednostki funduszu. Kiedy może być najlepszy moment. Obecnie można zaobserwować spadek wartości jednostek funduszy arka, ale czy jest to już korekta? Jak myślicie? kiedy warto zainwestować? czy jeszcze w tym roku czy może poczekać i zainwestować na początku nowego roku? Proszę o pomoc.
    Mam jeszcze jedno pytanie: Czy fundusz arka rozwoju nowej Europy ma przyszłość i ile może wypracować zysku w skali roku? Warto w niego wejść? Jak myślicie?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~fro [212.76.54.*]
    witaj
    mam dokladnie ten sam dylemat i taka sama kwote i tez mysle o arce ;)
    na pooczatku tez chcialem wszystko w arke wrzucic na 2 fundusze na akcji i zrownowarzony , po polowie ale po zastanowieniu i po analizie ostatnich wynikow postanowilem tak 10 tys na arke na akcji a 10 tys do ING na akcji Parasolowy czyli taki ktory mozna w razie gorszego czasu przekonwertowac bez utraty zysku (podatki belki) na jakis inny stabilny fundusz z akcjami roznie jest raz lepiej raz gorzej i lepiej sie zabezpieczyc , a arka niestety nie ma parasolowych funduszy , co do funduszu rozwoju nowej europy mysle ze warto wykupic za minimalna kwote 1000 i zobaczyc co sie bedzie dzialo ;) a plusem jest brak oplaty dystrybucyjnej a jak bedzie spadal mozna go 1 stycznia przekonwertowac za darmoszke na np zrownowarzony i mamy zrownowazony bez oplaty dystrybucyjnej ;) no ja tak to widze jak masz jakies jeszcze lepsze pomysly albo znasz lepsze fundusze to pisz ;)))
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: biokopia [80.51.199.*]
    Dnia 2007-11-17 o godz. 11:24 ~fro napisał(a):
    > witaj
    mam dokladnie ten sam dylemat i taka sama kwote i tez
    > mysle o arce ;)
    na pooczatku tez chcialem wszystko w arke
    > wrzucic na 2 fundusze na akcji i zrownowarzony , po polowie
    > ale po zastanowieniu i po analizie ostatnich wynikow
    > postanowilem tak 10 tys na arke na akcji a 10 tys do ING na
    > akcji Parasolowy czyli taki ktory mozna w razie gorszego
    > czasu przekonwertowac bez utraty zysku (podatki belki) na
    > jakis inny stabilny fundusz z akcjami roznie jest raz
    > lepiej raz gorzej i lepiej sie zabezpieczyc , a arka
    > niestety nie ma parasolowych funduszy , co do funduszu
    > rozwoju nowej europy mysle ze warto wykupic za minimalna
    > kwote 1000 i zobaczyc co sie bedzie dzialo ;) a plusem jest
    > brak oplaty dystrybucyjnej a jak bedzie spadal mozna go 1
    > stycznia przekonwertowac za darmoszke na np zrownowarzony i
    > mamy zrownowazony bez oplaty dystrybucyjnej ;) no ja tak
    > to widze jak masz jakies jeszcze lepsze pomysly albo znasz
    > lepsze fundusze to pisz ;)))

witaj
    dzięki za odpowiedż. ja myślę zainwestować 8000 w fundusz arki rozwoju nowej europy a 12 ooo w fundusz arka srodkowej i wschodniej europy, ale chciałabym poznać opinię innych osób na forum. może ktoś mi coś doradzi. a jak myślisz kiedy warto kupić jednostki i czy na przestrzeni 1-2 lat mam szanse zarobić więcej niż na lokacie bankowej?

> witaj
    dzięki za odpowiedż. ja myślę zainwestować 8000 w
    > fundusz arki rozwoju nowej europy a 12 ooo w fundusz arka
    > srodkowej i wschodniej europy, ale chciałabym poznać opinię
    > innych osób na forum. może ktoś mi coś doradzi. a jak
    > myślisz kiedy warto kupić jednostki i czy na przestrzeni
    > 1-2 lat mam szanse zarobić więcej niż na lokacie bankowej

hmmmmmm na lokacie bezpieczie a 1 rok to mysle ze za malo na zyski wieksze niz z lokaty a ryzyko realnej straty na f.akcyjnych bardzo duze , jak na razie nowej europy od powstania ciagle spada ,
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~greg [77.253.241.*]
    wpadnijcie na gg 3411914 porozmawiamy o funduszach z mojego punktu widzenia

zapraszam
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~Tedi [79.185.39.*]
    Witaj biokopia > Jeżeli masz zdrowe nerwy i nie przerażają Cie spadki takie jak ostatnio po -10% w ciągu tygodnia to teraz śmiało można zainwestować. Nasza GPW dla WIG-20 jest na poziomie z marca - kwietnia 2007r czyli ci co zainwestowali wtedy sa w granicach zerowego dochodu lub nawet na minusach zależnie od funduszu. Zakładając że jest teraz nadzieja na wzrosty po tak silnych spadkach jest to dobry czas na inwestycje. Oczywiście ci którzy mają słabe nerwy i myśleli że za 6 miesięcy zarobią +50% szczególnie na misiach zostali brutalnie zweryfikowani przez GPW i albo są w miejscu początku inwestycji albo już na stracie mniejszej lub większej. Dobrym rozwiązaniem są fundusze parasolowe to prawda. Jeśli jednak chcecie zainwestować to polecam fundusze oparte na WIG 20. Można także część kapitału zainwestować w fundusze inwestujące poza RP tzw. Europę wschodzącą . Wybór tych jest bardzo duży i to ty musisz go dokonać > co wybierasz. Powodzenia
    Dnia 2007-11-17 o godz. 18:44 ~Tedi napisał(a):
    > Witaj biokopia > Jeżeli masz zdrowe nerwy i nie
    > przerażają Cie spadki takie jak ostatnio po -10% w ciągu
    > tygodnia to teraz śmiało można zainwestować. Nasza GPW dla
    > WIG-20 jest na poziomie z marca - kwietnia 2007r czyli ci
    > co zainwestowali wtedy sa w granicach zerowego dochodu lub
    > nawet na minusach zależnie od funduszu. Zakładając że jest
    > teraz nadzieja na wzrosty po tak silnych spadkach jest to
    > dobry czas na inwestycje. Oczywiście ci którzy mają słabe
    > nerwy i myśleli że za 6 miesięcy zarobią +50% szczególnie
    > na misiach zostali brutalnie zweryfikowani przez GPW i albo
    > są w miejscu początku inwestycji albo już na stracie
    > mniejszej lub większej. Dobrym rozwiązaniem są fundusze
    > parasolowe to prawda. Jeśli jednak chcecie zainwestować to
    > polecam fundusze oparte na WIG 20. Można także część
    > kapitału zainwestować w fundusze inwestujące poza RP tzw.
    > Europę wschodzącą . Wybór tych jest bardzo duży i to ty
    > musisz go dokonać > co wybierasz. Powodzenia

teraz to już sama nie wiem i boję się zainwestować jak sobie poczytałam co mi wszyscy piszą... mam mętlik w głowie.. pomóżcie proszę.
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~maniek [83.23.252.*]
    czekaj do wiosny - maj . Kwitną jabłonie, trawa się zieleni, przyroda budzi się do życia, a wraz z nią GPW.
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~Jan [83.27.160.*]
    poczekaj na razie nie kupuj i patrz na sytuacje na giełdach co bedzie bo jak bedzie kiepsko to bedziesz wyłacznie dawcą kapitału jednostki Arki jeszcze dobrze stoją ale problem jest w czym innym ze jest rzeź na spółkach w których są głównymi akcjonariuszami i jest tam wyprzedaż b.duża :

Swarzędz ( Boże jak sobie przypomnę jak mnie namawiali w biurze maklerskim DMBZWBK na swarzędza za 1,50 zaklinając sie że w ciągu 4-5 miesięcy będzie kosztował 2 zł !!!!) jak ci ludzie tak mogli robić ??????!!!!!

Bioton - dawali rekomendację na 3 zł !!!!! też Arka polegla w tym papierze

Radpol - zaklinali sie że 20 zł do konca roku

BBIDEV- też padlo na pysk ,też tam siedzą....

i sprzedają te papiery albo sprzedają je ludzie którzy wiedzą że Arka bedzie musiała z nich wyjsc prędzej niż wcześniej jak ludzie zorientują sie ze ciągu najblizszych 2 lat z giełdy wiele nie wyciagna....
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~de_monik [83.6.150.*]
    Po pierwsze teraz nie moment na inwestowanie w fundusze akcyjne. Po drugie nie radzę wszytkiego inwestować w jedno TFI. Radzę wejść spokojnie w fundusze pieniężne lub obligacyjne, najlepiej te które oferowane są w ra,ach parasoli (Np. Union Investment czy AIG), a potem jak juz sytuacja będzie pweniejsza i stabliniejsza zmienić sobie na agresywniejsze unikając płacenia podatku przy zmianach. Po trzecie nie ulegać reklamom. Ci ci zachwalają teraz akcyjne powinni się mocno zastanowić.
    na funduszach pieniężnych lub obligacyjnych zysk jest taki prawie jak na lokacie
    to lepiej jakas dobra lokatke 5,65 milenium daje na rok w lokacie progresywnej
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~de_monik [213.158.196.*]
    lokaty mają to do siebie, że zamrażają środki. Zerwanie umowy przed czasem skutkuje często potrąceniem wypracoanego zysku. Przy funduszach czegoś takiego nie ma. Poza tym inwestując w te fundusze spod parasoli czy Uniona, aig, allianzu i wielu innych masz otwartą drogę do inwestowania argresywniej i uzyskwania większych zysków bez płacenia podatku.
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~fro [89.171.87.*]
    Arka nie ma zadnego funduszu parasolowego , a nie wszystkie lokaty zamrazaja srodki
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: biokopia [79.187.94.*]
    Dnia 2007-11-19 o godz. 11:54 ~fro napisał(a):
    > Arka nie ma zadnego funduszu parasolowego , a nie wszystkie
    > lokaty zamrazaja srodki

witaj.
    To może polecisz mi jakąś lokatę?
    Bardzo cię proszę i z góry dziękuję.
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~fro [89.171.87.*]
    hmmmm mi sie podoba roczna lokata progresywna w millenium na caly rok jest 5,65% z tym ze mozesz w kazdej chwili wyplacic pieniadze i dostajesz odsetki za kazdy dzien czy miesiac , + jakies bonusy jeszcze z tego co sie orientuje to jedna z lepszych lokat

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Lokata-Progresywna-Plus-nowy-produkt-Banku-Millennium-1451236.html

Dnia 2007-11-21 o godz. 13:30 ~fro napisał(a):
    > hmmmm mi sie podoba roczna lokata progresywna w millenium
    > na caly rok jest 5,65% z tym ze mozesz w kazdej chwili
    > wyplacic pieniadze i dostajesz odsetki za kazdy dzien czy
    > miesiac , + jakies bonusy jeszcze z tego co sie orientuje
    > to jedna z lepszych lokat
    > https://www.bankier.pl/wiadomosc/Lokata-Progresywna-Plus-now
    > y-produkt-Banku-Millennium-1451236.html

wielkie dzieki. może się skuszę. jakbyś jeszcze znalazł coś ciekawego to prosze o wiadomość pa
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~LoLo [212.87.229.*]
    Polecam PKO TFI Parasolowy np zrównoważony. Teraz w dołku stracił tylko ok 2,5%. Bardzo dobrze znosi lekkie zawirowania.
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~Dora rada [87.205.168.*]
    Ja w tym tygodniu po dwóch latach inwestowania w fundusze Arki wycofałam wszystkie środki. Wpłaciłam na lokatę w Getin banku, jest to lokata promocyjna 5,75 - 9 miesięcy.
    Jest to lokata promocyjna trwa do końca tego roku. Myślę że już więcej nie skuszę się na inwestowanie w Arkę.
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~hurry [82.160.23.*]
    ja zainwestowalem w fundusze, ktore polecają na funduszowe.pl, nie wiem czy sa najlepsze, ale przynajmniej nie zaplaciłem opłaty manipulacyjnej.
  • Re: Inwestowanie w fundusze Arka BZ WBK Autor: ~greg [87.205.41.*]
    do dobrej rady

i dobrze takich inwestorow jak ty nei powinni zdala tzrymac od tego tematu