coś mi tu nie pasuje w tej analizie dziwne, ze oni w ogóle nie zakładają wzrostu zysku netto na przestrzeni lat, nie zakładają wzrostu aktywów, zakładają stały spadek marż, źle policzyli wartość kontraktu gsm, nie biorą pod uwagę, żadnej zmiennej, jaka może ważyć na wynikach. tak jakby liczyli tylko to co jest, a każdy inny element rozwoju firmy jest topiony w spadających marżach. wygląda tak jakby w ich mniemaniu spółka rozwijała się bez sensu, bo do niczego by to nie prowadziło wystarczy spojrzeć na zakładany bilans by stwierdzić, ze coś jest nie tak z tą rekomendacją. w ich założeniach będą rosły przychody, ale zysk będzie spadał przez dwa lata by w 2023 osiągnąć poziom z 2020. kompletnie bez sensu są te wyliczenia. wg ich wyliczeń w 2020 ze 194 mln był zysk 29 mln netto, w 2021 z 220 mln będzie 20 mln, w 2022 z 338mln będzie 23 mln netto, a w 2023 z 417 mln przychodów wrócimy do 29 mln netto zysku - tyle co w 2020 roku, który był rokiem przebudowy firmy. z dupy ta rekomendacja.
rekomendacja pod wyciąganie akcji takich bzdur jakie tam są wpisane to dawno nie czytałem jakkolwiek sam opis wydarzeń jest spójny, to wyliczenia jakie są w dalszej części to stek absurdów
wychodzi na to, że analityk zakłada 50% spadek marży na gsm, nie podając powodu takiego wyliczenia, choć sam projekt wchodzi w finalne rozliczenie i jak dotąd trzymał marżę. Jeżeli rozliczą w tym roku 160 mln z tego kontraktu, to zysk z tej części powinien oscylować w okolicach 50 mln zł za 2021 rok
mi też tak się zdaje, i wątpie że mBank ma jakąś większą wiedzę na temat sytuacji w spółce. Aczkolwiek maja doświadczenie w wycenianiu ale uchodzą tu za jakiś bardzo ostrożnych. Trzeba pamiętać też że analitycy mają rację w około 50 %. Kurs pokisi się troche, może do wyników a potem pewnie znowu zaczniemy spokojną jazdę na północ ( kontrakty, wyniki, itp). No chyba że nie bo np - blokada środków z UE, nowe wyższe podatki itp itd
1. Wyniki pokażą co z zyskami w ostatnim czasie
2. Marza na GSM dziś jest zapewne niższa niż jak podpisywali kontrakt, bo dopiero w ostatnim czasie ceny robocizny i Mat Bud znacząco wzrosły - nie wiadomo tez czy pozbud mogl renegocjować stawki …
W raporcie przyjęto kilka założeń, które mogą wpływają no wycenę. Przede wszystkim przyjęto spadki marż, co patrząc na resztę budowlanki i ich wyników, jest raczej odwrotne. Spółki budowlane zanotowały rewelacyjne wyniki w 2q. Przyjęto brak rozwoju segmentu deweloperskiego, założono niski zysk z OZE i Wagonów, co w zasadzie poddawałoby pod wątpliwość sens takiego przedsięwzięcia. Najbardziej jednak uderza założenia spadku marż na GSM. Dokładnie przeczytałem ten raport. Gdyby tak miał potoczyć się los spółki to nie wierzę, że Raubo by w to wchodził. To by oznaczało stagnację i wchodzenie w nierentowne biznesy. Bardzo ostrożnie podchodziłbym do wyliczeń tam zawartych i do decyzji inwestycyjnych z tym związanych.
nie od dzis wiadomo ze rekomendacje mbanku sa o kant tylka rozbic, wiec ja to traktuje jako antywskaznik. Mowia sprzedawac, to trzeba sie interesowac czy przypadkiem nie kupic, mowia kupowac, lepiej uciekac.
to może być przyczyna relatywnie taniej rekomendacji: "w wycenie zakładamy 10% dyskonto za ryzyko corparate governance, opisane w części dotyczącej głównych ryzyk."
ich, dyskonta, bonusy i szacunki, są uznaniowe. są bo są. nie ma zadnego uzasadnienia, co do obniżki marż, przeliczników procentowych, dyskont itp. to wszystko jest wyciągnięte z czapki i na tej podstawie są podane wartości. kompletna sufitologia.
po faktach i wynikach poznamy co się dzieje w POZ może jednak podpiszą przed wynikami ten mniejszy przetarg z PKP, potem pokażą dobre zyski w wynikach z II kw ... i będzie się dalej działo
inna ciekawa rzecz w tej wycenie. w miarę upływu lat w prognozie rośnie proporcja przychodów z tytułu OZE. Do tego stopnia, że za kilka lat Pozbud będzie się zajmował przede wszystkim OZE. A ja do tej pory byłem przekonany, że kupiłem akcje spółki produkującej okna. Ponadto zniknie całkowicie działalność deweloperska.
Jeden ciekawy konetarz z reko swiadczacy ze stolarka faktycznie rusza dobrze z kopyta "Pozbud już w 3Q’21 w związku ze zwiększeniem kontraktacji uruchomił drugązmianęw zakładzie w Słonawach na wybranych wydziałach produkcyjnych. "