• Dywidenda Autor: ~jo [5.184.95.*]
    Ile zł dywidendy możemy się spodziewać w przyszłym roku?
  • Re: Dywidenda Autor: ~harap1 [195.136.40.*]
    Dnia 2021-09-04 o godz. 08:01 ~jo napisał(a):
    > Ile zł dywidendy możemy się spodziewać w przyszłym roku?

Przy rekordowym zysku, również dywidenda powinna być rekordowa! Moim zdaniem będzie ona na poziomie 9,xx, a może nawet przekroczy 10 zł, wszystko zależy ile uda się spółce zarobić w drugim półroczu, prognozy są w miarę optymistyczne, chociaż z pewnością będzie mniej, niż w pierwszym!
  • Re: Dywidenda Autor: ~Dyllu [37.130.24.*]
    Liczę troche na kolanie więc te szacunki trzeba by zweryfikować ale za zeszły rok wypłacili 3.67 na akcje co było w okolicach 60% zysku osiągniętego w tamtym roku. W pierwszym półroczu mamy ok 247 mln zysku co daje troche ponad 12 zł zysku na akcje a jeżeli wypłacą podobnie co w zeszłym roku czyli 60% zysku to wychodzi około 7.20zł na akcje tylko za pierwsze półrocze.
    Dnia 2021-09-06 o godz. 13:16 ~Dyllu napisał(a):
    > Liczę troche na kolanie więc te szacunki trzeba by zweryfikować ale za zeszły rok wypłacili 3.67 na akcje co było w okolicach 60% zysku osiągniętego w tamtym roku. W pierwszym półroczu mamy ok 247 mln zysku co daje troche ponad 12 zł zysku na akcje a jeżeli wypłacą podobnie co w zeszłym roku czyli 60% zysku to wychodzi około 7.20zł na akcje tylko za pierwsze półrocze.

Trochę się przeliczyłeś, ale byłeś blisko, zysk netto za pierwsze półrocze 2021 wyniósł ok. 8 zł na akcję. W drugim półroczu będzie zapewne trochę gorzej, ale spodziewam się, że z 5,5 zeta zarobią, więc za cały rok powinno wyjść ok 13-14 zł.
    Dywidenda powinna więc być na poziomie ok. 9 - 10 zł. na akcję, ale wszystko zależy od tego jak zadecyduje niemiecki właściciel większościowego pakietu!
    Okey to coś zle policzyłem. Ja tam będę zadowolony z wszystkiego ponad 5zł bo kupuje ta firmę raczej w perspektywie dekady niż miesięcy.
    A i jeszcze fajnie ,że zaznaczyłeś tu głównego niemieckiego akcjonariusza bo to w tej spółce na dłuższą metę może być kluczowe. Ja z rokita jestem od kilku miesięcy ale w podobnych dywidendowych spółkach różnie się kończyło. Np Kruszwica świetna dywidendowa spółka została nie dawno wykupiona przez holenderski bungle dla inwestorów oznaczało to + kilkanaście procent na akcji ale nic więcej. Inna spółka dębica jest drenowana z zysku przez goodyear ciekawy jestem jak tutaj potoczą się losy..
    Ja z Rokitą jestem związany od przeszło 45 lat, a teraz z dywidendy mam co roku dodatkową, dobrą emeryturę!
  • Re:@~harap1 Autor: prof_wiatr [95.49.157.*]
    Dnia 2021-09-06 o godz. 22:06 ~harap1 napisał(a):
    > Ja z Rokitą jestem związany od przeszło 45 lat, a teraz z dywidendy mam co roku dodatkową, dobrą emeryturę!
    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Od 45 lat?, nie rozumiem. Chyba zawodowo?
    Ja mam akcje od 2016r z przerwami.
    Jak na mnie duży pakiet, z samych dywidend miałem brutto miałem (nawet policzyłem 31,26zł brutto).
    I nie zamierzam sprzedawać, Nawet w listopadzie 2020 dobrałem znaczy pakiet.
    To papier na LT, dla wytrwałych, a nie covidowa wydmuszka.

• Re: Dywidenda Autor: ~Glapa [213.156.110.*]
    Tutaj właściciel wypłaca regularnie, nawet jak zarząd się obawia, to pse mówi płacić. Taki model, a tu 10 powinno być.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Mateusz [88.156.165.*]
    A czy potencjalna umowa z Orlenem nie będzie wymagała inwestycji, a tym samym przełoży się na mniejsza dywidendę???
[x]
PCCROKITA 0,60% 67,40 2025-10-16 16:41:26
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.