• Śmierdzi to skupem Autor: ~marekmcg [80.55.128.*]
    Niestety spółka ma akcjonariat skupiony wokół właścicieli (75% głosów). Nie ma tu funduszu ani mniejszych udziałowców co mieliby wpływ. FF też niskie. Dlatego bardzo łatwo dołować kurs bo fundusze nie są zainteresowane tylko ulica działa.
    Myślę ,że główni udziałowcy wkrótce ogłoszą wezwanie. Mają gotówkę w kasie a niski kurs działa na ich korzyść. Nawet jak coś się zaczyna odbijać to sypną trochę papieru i pozamiatane...
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~Adams [91.123.188.*]
    Nie sądzę że właściciele sprzedają. Taka jest nasza giełda.
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~Rumun [83.20.220.*]
    tez bym oglosil wezwanie jakbym byl wlascicielem. Bowim to kura znoszaca zlote jajka i po co sie dzielic z planktonem. Mam tylko nadzieje ze oglosza chociaz 15 zl sztuka
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~Free [78.8.205.*]
    Bez przesady, dzisiaj to był taki sobie obrót. Były o wiele większe wolumeny miesiąc temu i jakoś nie poszło żadne ESPI o skupowaniu. Jak dla mnie to ulica sypnęła bo jednak nie urosło, a zaczęli mieć nadzieję jak skoczyło na 10,5 - proste.

Coś tak mi się wydawało, że ten wzrost był za szybko jeżeli jeszcze został miesiąc do raportu. Teraz znowu zaczną męczyć przy tych 10 zł, może być jeszcze kilka takich fałszywych wybić, co by pognębić najwytrwalszych.

Najsmutniejsze na naszej polskiej giełdzie jest to, że zawsze każdy myśli jak kogoś zrobić w konia i samemu się tylko nachapać. A tutaj spokojnie można by podbić kurs do 20 zł a nawet wyżej patrząc na wskaźniki i podzielić się zyskiem z drobnymi, którzy wyczuli okazję. Na rynku amerykańskim Bowim spokojnie chodziłby pewnie w okolicach tych 30 zł (i to zdecydowanie nie byłby balon z takimi wskaźnikami, co najwyżej umiarkowanie ryzykowne, bez znajomości marzy w IIIQ). A tutaj jak nie wytrzepią wszystkich do końca to nie dadzą kursowi rosnąć.

Jak patrzę na te wskaźniki i widzę zysk w szacunkach, perspektywy na rynku stali, to rozumiem bardzo dobrze czemu spekula tak się tutaj napaliła. No i też nie ma co mówić, ze zniechęcą akcjonariuszy do waloru. W pewnym momencie jak kurs ruszy, to znajda się na pewno chętni. Pytanie co będzie dalej i czy zostawią już walor w spokoju, czy znowu pognębią go na grę pod IIIQ.
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~Vukooo [31.183.148.*]
    Nie wykluczałbym wezwania na 100% akcji przez obecnych zarządzających (mają razem 64%). Spółka w tym roku może zarobić tyle ile jest obecnie warta na giełdzie. W pół roku zarobili ponad 100 mln, a obecny kap to 200 mln. Cena stali nie spada więc Q3 powinien być mocny.
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~czarodziej [95.160.34.*]
    CDProjekt ma mniejszy zysk niż BOWIM po pierwszym półroczu. BOW jest 100 razy tańszy od CDP
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~Free [78.8.205.*]
    No ok, ale CD Projekt zarobił na Cyberpunku tyle, że im starczy na obecna kapitalizacje na kilka lat, nawet z niewielkimi zyskami. Ich obecne c/z w branży gameingowej jest stosunkowo niskie. Sam bym już tam skubnął kilka akcji pod jakieś kółeczka w perspektywie kilku miesięcy, ale męczą strasznie na tym Bowimie tak, że nawet nie ma minimalnej godziwej wartości po której chce sprzedać pierwszy pakiet, a taniej nie oddam.

Już się tak dałem wyleszczyć na Action i Asbisie. Za szybko sprzedałem przy wzrostach, bo chciałem dokupić Bowim za 11-12 złoty na "promocji" (ironia losu). Teraz będę trzymał się swojego planu.
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~czarodziej [95.160.34.*]
    Kapitalizacja 17 mld, zarobili 60 mln w pol roku. 40 mln to uwolniona rezerwa.
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~Niestety [31.60.4.*]
    Czyli razem ponad 100mln. Więcej niż oczekiwano.
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~Staszek [178.159.167.*]
    Nie widzę innego wytłumaczenia niż skup. Wszystko na to wskazuje
  • @Free Autor: ~RS357 [46.204.50.*]
    Cześć

Dobrze pamiętam z forum .., byłeś może udziałowcem na MRC? :)

Powodzenia!
  • Re: @Free Autor: ~Free [78.8.79.*]
    Robiłem tam kółeczka na początku roku, na szczęście nie zawisłem na haku a nawet cos zarobiłem. Obecnie nie mam waloru, za dużo dziwnych ruchów tam ,no i czekam z ewentualnym wejściem pod kółeczko na spadki po raporcie. Zobaczę czy w ogóle będą i jak głębokie. Może zgra się ze wzrostami na Boiwmie?:)
  • Re: @Free Autor: ~RS357 [46.204.50.*]
    Akurat mnie przez nieco ponad rok udało się na mercu zwiększyc kapitał :).
    Po całkowitej sprzedaży, zakupiłem mały pakiet, ale koniec końców wyszła strata.
    Taka nieplanowana optymalizacja podatkowa.

A na Bowim chyba rzeczywiśćie warto położyć na szali cierpliwość, no kto wie .., a nuż ;)

miłego!
  • Re: Śmierdzi to skupem Autor: ~marekmcg [80.55.128.*]
    No i kolejna przesłanka za skupem. Widzieliście co się działo przed możliwym wybiciem. Nagle z dupy zrzut. Kto normalny przy spółce o takich zyskach tak robi? Niedługo ogłoszą skup po cenie ok 12-13zł że niby średnia z 3 miesięcy powiększona o 20%. Tak było na MOJ i też każdy się pluł o sposób w jaki to zrobili...
[x]
BOWIM 11,11% 8,60 2026-05-13 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.