Polacy przewidują znaczny wzrost cen nieruchomości [Badanie] publikacja 2021-07-27 15:09
Polacy przewidują, że najbliższe miesiące przyniosą znaczny wzrost cen zakupu lub wynajmu nieruchomości. 17 proc. planujących zakup chce kupić nieruchomość w celach inwestycyjnych - wynika z opublikowanego we wtorek badania przeprowadzonego przez Grupę ING. Z badania "Finanse i nieruchomości" wynika, że prawie połowa (48,3 proc.) Polaków posiada dom lub mieszkanie, które nie są obciążone kredytem hipotecznym, jednak osoby młode, które planują zakup nieruchomości, decydują się na kredyt.
"Polacy przewidują, że najbliższe miesiące przyniosą znaczny wzrost cen zakupu lub wynajmu nieruchomości" - czytamy w raporcie z badania, z którego wynika również, iż "80 proc. twierdzi, że zakup będzie droższy, z kolei przy wynajmie wzrost cen przewiduje 72 proc." ankietowanych.
"17 proc. planujących zakup chce kupić nieruchomość w celach inwestycyjnych, aby mieć dodatkowy dochód i zabezpieczenie na emeryturę. Co piąty planujący zakup chce zmienić miejsce zamieszkania i zamieszkać w lepszym" - czytamy w raporcie.
Podwyżki cen mieszkań w ofertach nie odpuszczają. Kolejne granice padły Wynajmujący zmienili kurs na podwyżki. Drożeją zwłaszcza duże mieszkania Rynkowy renesans mieszkań z wielkiej płyty. Drożeją szybciej od nowszych lokali i kamienic 8 tys. zł na rękę – banki pożyczą nawet 900 tys. zł na mieszkanie
Kredytem hipotecznym częściej nie są obciążone nieruchomości własne lub wspólne należące do osób starszych i będących w związkach małżeńskich. Osoby młodsze i w wieku średnim, decydując się na zakup domu lub mieszkania, musiały zaciągnąć kredyt - wynika z ankiety. Jedna trzecia ankietowanych uważa, że comiesięczne raty są łatwe do spłacenia" - czytamy w raporcie. "Spośród badanych niewiele osób w ciągu ostatniego roku zdecydowało się na przedterminową spłatę kredytu hipotecznego, chociaż opcja ta jest rozważana" - wskazano i dodano, że prawdopodobnie ma to związek z opłatami, którymi obciążona jest wcześniejsza spłata kredytu. Wcześniejszą spłatę w ciągu najbliższych 12 miesięcy rozważa 35 proc. ankietowanych - podano.
Z badania wynika, że ponad 60 proc. Polaków trudno jest w domu wygodnie uczyć się, czy pracować. Według 28 proc. badanych ważniejsza pod wpływem lockdownu stała się przestrzeń zewnętrzna przy domu taka jak balkon, czy ogród. Ze zmiany systemu pracy na zdalną wynika z kolei, iż zdaniem 27,3 proc. ważniejsze niż przed pandemią, jest posiadanie w domu dobrego połączenia internetowego.
"12,8 proc. osób planujących kupno nieruchomości wskazało, że istotne jest dla nich, aby była energooszczędna" - podano w raporcie. "Co więcej, energooszczędny projekt jest także dla 15,7 proc. badanych ważniejszy teraz, niż był przed COVID-19" - dodano.
Badanie zrealizowała Grupa ING wraz z partnerami takimi, jak Deloitte, Dimension Data, CEPR, Dell/EMC i Amazon Web Services. Prowadzone było w ośmiu krajach (Polska, Niemcy, Rumunia, Hiszpania, Holandia, Austria, Turcja i Belgia) na reprezentatywnej próbie respondentów. Wykonała je firma IPSOS w maju 2021 r.
Chyba do mnie pijesz to pozwolę sobie przypomnieć..
1. Ty pisałeś mocne kupuj przy prawie 7 PLN
2. Skończyło się zjazdem do 4,40 chwilę potem
3. Powtórzę to co już pisałem.. wskaźniki AT na takich małopłynnych spółkach jak Wikana to sobie można między bajki włożyć, bo nie mają w zasadzie absolutnie żadnego znaczenia o czym zresztą sam się trochę przekonales (patrz punkt 1.)
4. Tutaj karty rozdaje fundusz B. Jak będą chcieli podbić pod wyniki to znowu podbija, jak nie będą chcieli to nie podbija.
5. Już nawet nie bede wspominał że większość tych wskaźników to za pewne efekt podbitki w ostatnich dniach przez tych dwóch dżentelmenów o zupełnie nieznanych i niespotkanych do tej pory na tym forum nickach i którzy wczoraj w sąsiednim wątku starali się rozkręcić zainteresowanie, ale zapal na dalsze "pakowanie do wora" i dalsze dyskusje im szybko osłabł.
AT jest tylko jednym z narzędzi, którymi często posługują się inwestorzy grający na "krótki dystans" ale nie zawsze to narzędzie przynosi oczekiwane korzyści, natomiast nie można całkiem zignorować wszystkich sygnałów wskazujących kierunek przyrostu cen akcji danej spółki. Trzeba koniecznie mieć dostateczną wiedzę odnośnie skuteczności działań biznesowych danej spółki w dalszej perspektywie, szczególnie w powiązaniu z danym segmentem na szerokim rynku, aby skuteczność tego narzędzia była lepsza. Obecnie mamy trend wzrostowy, dlatego możemy zaobserwować cykliczne wybicia w górę z kolejnymi korektami, więc teraz wracamy to wzrostów po dość męczącej korekcie na niskim wolumenie, dlatego bardziej prawdopodobny wydaje się scenariusz wybicia powyżej 6 zł, a nawet powyżej ceny z ostatniego szczytu, niż powrót do dalszej korekty, czyli jest szansa na ruch nawet powyżej 7 zł. Chciałbym, aby atak na 7 zł. został potwierdzony obrotami, co potwierdziłoby obecny trend oraz dało sygnał do dalszych wzrostów ( 10 -11 zł.). Faktem jest, iż orkiestra zagra jak zechce dyrygent, ale nuty są już rozpisane dla całej orkiestry, więc warto czasami popatrzeć w zapis aby łatwiej przewidzieć ruchy dyrygenta, który musi tak poprowadzić orkiestrę aby wszyscy muzycy dobrze wykonali swoje zadanie. Posłuchajmy jak nam zagra ta orkiestra, mam nadzieję, ze muzycy nie będą fałszowali ? Oby.
Dnia 2021-09-01 o godz. 08:11 ~obywatel-M napisał(a): > nie można całkiem zignorować wszystkich sygnałów wskazujących kierunek przyrostu cen akcji danej spółki.
No tak tylko trzeba miec na uwadze ze na spolkach o malej plynnosci I niskim obrocie tymi wskaznikami bardzo łatwo manipulować I zamiast sygnalem do tego ze warto kupowac często stają się zwykłą pułapką. O czym dobitnie przekonaliscie się we wspomnianej juz przez mnie sytuacji kilka miesiecy temu gdzie za sygnałami MOCNE KUPUJ zamiast dalszych wzrostow był spory zjazd.
No od pierwszego "MOCNE KUPUJ" to jakieś 40% a od tego ostatniego "MOCNE KUPUJ" to już jakieś 15%... no rzeczywiście nic sie nie wydarzyło i wszystko gra. Gratuluję dobrego nastroju. ps. Staram sie ostatnio nie udzielać, żeby nie prowokować do głupich pyskówek i opinii że nie mam akcji I naganiam, ale widzę że Ty nie możesz wytrzymać bez zaczepek? To frustracja czy zwykła wrodzona ludzka złośliwość?
Frustracje to raczej ty miales jak sprzedalea a kurs poszybowal haha i naganiales na spadki tylko niby taki ''merytoryczne' znam twoje wpisy od lat galileuszku :)moze ktos nowy na forum przyjmie te rady "tuczciwego i dobrego wujka' ps. Powiem ci lepiej nic niepisz bo wtedy kurs idzie do gory haha a i z korzyscia dla tego forum.
pfff... to ja moze przypomne twoja slowa... "z wykresu wychodzą mi dalsze wzrosty" po czym w ciagu kilku tygiodni kurs zjechal kilkadziesiat procent pokazujac kto mial racje. To juz moze lepiej dla innych jak ty nie bedziesz nic wiecej pisal. Generalnie to faktycznie szkoda klawiatury na ciebie bo ja tez znam twoje wpisy od lat i tak jak kiedys nie miales nic madrego do powiedzenia wylewajac jedynie gorzkie zale i frustracje jak kurs dolowal tak i teraz nie masz nic madrego do powiedzenia.. nic, absolutnie nic!
Powszechnie przyjmuje się, że analiza fundamentalna powinna odpowiedzieć na pytanie: Co kupić? A z kolei analiza techniczna ma udzielić odpowiedzi na dwa pytania: kiedy kupić i kiedy sprzedać.
Dnia 2021-08-31 o godz. 23:58 ~Gallileo napisał(a): > 5. Już nawet nie bede wspominał że większość tych wskaźników to za pewne efekt podbitki w ostatnich dniach przez tych dwóch dżentelmenów o zupełnie nieznanych i niespotkanych do tej pory na tym forum nickach i którzy wczoraj w sąsiednim wątku starali się rozkręcić zainteresowanie, ale zapal na dalsze "pakowanie do wora" i dalsze dyskusje im szybko osłabł.
na tej spółce i na tym forum niema o czym dyskutować , dyskusja na forach internetowych jak i dyskusje polityczne sięgnęły dna i od tego dna się nie odbiją już nigdy ponieważ dno dnem pozostanie , dlatego ja wyłączyłem się z takowych , czytam owszem aby wyrobić sobie opinie na temat dyskutujących wedle potrzeby i upodobania własnego
Generalnie masz rację. Sam też dokładasz swą cegiełkę od czasu do czasu. Tak jest na wszystkich forach. Naganianie w jedną i drugą stronę. A co można na dziś powiedzieć o spółce? Wycena jest droga, trend wzrostowy na nieruchomościach zachowany, Jakie są niebezpieczeństwa? Wzrost stóp procentowych, podatek katastralny i wojna hybrydowa na wschodniej flance. Nikt z Was nie będzie tu rozdawał kart . Decyzje odnośnie Wikany zapadną wyżej. Coś Miśśśś tu cicho siedzi :) A może zmienił niick? Ostatnio oglądałem wywiad z zarządzającym portfelem funduszu, który ma większość na Wikanie . Wrzucę potem. Norbi wyluzuj trochę i bierz przyklad z Obywatela. Naganiacz z niego dobry ale fason trzyma :)