• Wyniki za pierwsze półrocze Autor: ~Rafał [31.0.123.*]
    Jaki przewidujecie wynik za pierwsze półrocze?
    Czy otrzymanie dywidendy 1,5 mln w maju od spółki Viamind wpłynie na wynik?
    Moje przewidywania: Czyli 4,2 mln za 1Q + 4,5 mln za 2Q + 1,5 mln z dywidendy = 10,2 mln w pierwszym półroczu. Co daje ok 3 zł na akcję.
    Myślę że to i tak za ostrożne prognozy
  • Re: Wyniki za pierwsze półrocze Autor: ~Tomasz [31.14.250.*]
    Ponad półtora miliona mniej niż założyłeś, więc nie wiem czy tak konserwatywnie :)
  • Re: Wyniki za pierwsze półrocze Autor: ~Rafał [188.147.38.*]
    Rozczrowało Soon Energy, osiągnął stratę za I półrocze wysokości 1 965,19 zł, w porównaniu do 2 109 271,60 zł zysku w ubiegłym roku. Spółka tłumaczy że drugie półrocze powinno być lepsze.
    "W ramach spółki stowarzyszonej Soon Energy Sp. o.o. drugie półrocze, to okres, w którym realizowane są zawarte we wcześniejszym czasie projekty inwestycyjne związane z energią odnawialną. Drugie półrocze tradycyjnie jest w tej branży znacząco lepsze niż we wcześniejszych okresach, co daje przesłanki do założenia poprawy wyniku końcowego. Epidemia koronawirusa ma mniejszy wpływ na działalność tej spółki w związku z czym nie jest ona tak zależna od jej skutków. Największe zagrożenie stanowi tu jednak ograniczenie dostępności komponentów z Chin, gdyż jest to główny dostawca infrastruktury do budowy instalacji fotowoltaicznych."
  • Re: Wyniki za pierwsze półrocze Autor: ~noo [5.172.233.*]
    W 2Q zysk netto 4 mln 239 tyś.
    Lepiej w porównaniu do ubiegłego roku zapowiada się sprzedaż produktów Apple.
    "Tradycyjnie w drugim półroczu największe znaczenie dla osiągniętych wyników, będzie miała oferta premierowych produktów oraz dostępność zaprezentowanego asortymentu Apple. W ubiegłym roku premiera była przesunięta w czasie i rozłożona na raty, co skróciło okres dostępności w sprzedażytych produktów. W tym roku premiera planowana jest na połowę września i zakłada się, że po kilku tygodnia będzie już można ruszyć ze sprzedaż fizyczną tych produktów w posiadanych kanałach
    sprzedaży."
  • Re: Wyniki za pierwsze półrocze Autor: ~Marek [194.224.106.*]
    Ja znowu jestem pozytywnie zaskoczony. Polecam zestawić wynik z 2Q 2019. 2020 nie nadaje się do porozumienia. Były tarcze, obniżki kosztów najmu i to wszystko w 2Q. Kurs się podwoił ale mi raczej chodzi o fundamenty i czy firma się rozwija.
  • Re: Wyniki za pierwsze półrocze Autor: ~ede [185.58.49.*]
    4 - 5 mln zysku kwartalnie dałoby około 16-20 mln zysku rocznie ,
    c/z przy obecnej cenie to 7,5 do 9,5 . przy 30 zł c/z spadnie do okolic 6 czy to dużo czy mało ? zeszły rok był zaburzony pandemią
  • Re: Wyniki za pierwsze półrocze Autor: leshek1990 [37.47.140.*]
    Spółka wypłaca co roku około 75% zysku na dywidendę. Do tej pory zarobili 2,26zl/ akcje. Przed nimi raporty za najlepsze sprzedażowo kwartały + premiera iPhona. W 3 i 4 q 2020 i 2019 zarabiali podobnie - około 2,7zl. Zakładając, że nie będzie gorzej można optymistycznie liczyć 3,75, a 3 zł dywidendy lekka ręką. Chyba że coś się wydarzy.
    Przy obecnym kursie to jakieś 7,5-10 %.
    Cena akacji jest atrakcyjna. Każda obsuwa to dodatkowa promocja.
[x]
EUROTEL 1,60% 28,55 2026-05-29 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.