spory opór bedzie koło 24 złotych, bo jest trochę osób zawieszonych na tej cenie. A że Krynica nie lubi gwałtownych ruchów zakładam ustabilizowanie się ceny koło właśnie 24 zeta. Powiedzmy, że na 60% stawiam na kurs 24.xx jako kurs w październiku najczęściej spotykany. Do 40 i chyba nawet do 30 raczej w TYM roku nie dojdzie.
1,47 Zakładałem w wariancie pesymistycznym 80gr (wtedy bym pozbywał się powoli papieru), 1 zł uważałem za minimum przyzwoitości. 1,50 uważałem za potencjalnie rewelacyjny wynik biorąc pod uwagę to, że rozbudowa nie zakończona a w zeszłym roku dywidenda była efektem extra zdarzeń. 1,47 to prawie max na co liczyłem. Jako, że mozna szacować (ostrożnościowo) papier jako 10 do 20 razy kwota dywidendy to KVT warte jest 14,70 do 29,40. A że rozbudowa niezakończona, to zdecydowanie blizej tej drugiej wartości, bo jest spora szansa na wzrosty.
No i polityka dywidend - wygląda na to, że spółka bedzie ją wypłacać (w 86% prezesowi :) )
A więc pod to też generalnie mógł rosnąć kurs. Przy takim zastoju po stronie sprzedaży oczekuje że kurs może dopić nawet do 40 PLN - zwłaszcza, jeśli nieznany akcjonariusz, który zwiększa udział i tak myśli o spółce długoterminowo.
Dla mnie piękne info. Krynica Vitamin to inwestycja na longa. Trzymam na lata ! Z samych corocznych dywidend można się cieszyć. A w perspektywie znaczne inwestycje w rozbudowę zakładu.
Mocno optymistyczne te 40 zeta (w tym roku). Dywidenda częściowo z kapitału zapsowego. Z jednej strony oznaczać to może, że za rok będzie mniej (pesymista tak powie) z drugiej- zarząd wie, jakie szanse rozwoju i daje tyle, ile da za rok z samego zysku (to taki bardziej optymistyczny wariant). Dlatego reakcja z kursem moim zdaniem będzie w kierunku północnym ale nie będzie ostrej jazdy (w tym roku).
Graj wyłącznie jako long na spólkach typu ZWC. Tam się niewiele dzieje.
pytanie Na jakiej stronie poświęconej giełdzie i spółce KVT (czylui krynica vitamin) znajduje się od wieluuuuuu godzin następujący napis:
Kalendarium 2021-09-20 Pierwszy dzień notowań bez prawa do zaliczki na poczet przewidywanej dywidendy za rok obrotowy 2021 w wysokości 1,47 zł na akcję.
Podpowiedź na tej stronie jest tez forum wymiany poglądów
Podpowiedż 2 Pierwsza litera strony to "b" ostatnie trzy to "ier"