Podaje ceny minimalne wg puds. Tyle teorii. Widać lekki spadek cen w Q3 rzędu 5-10% choć zależy od produktu. Zestawiając z początkiem roku i tak jest inna półka cenowa i 2021 będzie rekordowy czy tego ktoś chce czy nie. Jeśli chodzi o handel rzeczywisty to jest różnie mam ostatnią ofertę na dwuteownik HEB200 z dwóch miejsc. Jedna cena normalna 4600PLN/t druga cena z kosmosu 6670PLN/t także rozrzut jest spory pomiedzy dystrybutorami.
Dnia 2021-08-26 o godz. 10:06 ~kwiat_jabloni napisał(a): > czesc spadku cen zostanie przerzucona na klienta koncowego > przy duzym popycie nie bedzie z tym problemu
Podstawa handlu przy galopujących w górę cenach to zmniejszanie magazynu, żeby nie zostać z dużym magazynem na górce. Obecnie magazyny dystrybutorów świecą pustkami, bo budowlanka kupuje na zapas, więc analitycy i część forumowiczów całkowicie się mylą uważając, że Bowim będzie musiał oddać część zaksięgowanych w IIQ zysków. Wręcz przeciwnie, jeśli ceny stali na rynkach by spadały, to przy pustych magazynach mogą kupować coraz tańszą stal i jeszcze długo utrzymywać wysokie ceny sprzedaży dla swoich klientów.
czy aby napewno?? dzialajac tak jak opisales w krotkim czasie wyprzedales magazyn, jestes bezpieczny -niegrozny ci spadek ceny, ale nie masz czym handlowac. a klienci z budowlanki, przmyslu itp chca kupowac bo ich nie interesuja twoje rozterki dlatego madry dystrubutor stali rozsadnie uzupelnia stany magazynowe tak by miec pelny asortyment a spadek marz nadrobic wzrostem sprzedazy
Dnia 2021-08-26 o godz. 11:14 ~kwiat_jabloni napisał(a): > czy aby napewno?? > dzialajac tak jak opisales w krotkim czasie wyprzedales magazyn, jestes bezpieczny -niegrozny ci spadek ceny, > ale nie masz czym handlowac. > a klienci z budowlanki, przmyslu itp chca kupowac bo ich nie interesuja twoje rozterki > dlatego madry dystrubutor stali rozsadnie uzupelnia stany magazynowe > tak by miec pelny asortyment > a spadek marz nadrobic wzrostem sprzedazy >
Oczywiście najlepiej to optymalizować i trzymać rękę na pulsie, czyli trochę zejść z magazynu zapewniając sobie odpowiednią ilość towaru, przynajmniej tego z najwyższymi marżami. Zarówno w jednym jak i w drugim modelu Bowim będzie zarabiał niezależnie od ruchów cenowych.
i tego sie trzymamy za lipiec zyski z marz (na poziomie podobnym do maj-czerwiec) wrzesien to pewnie juz ze zwiekszonych obrotow a sierpien po na pol ogolnie 3q pomiedzy 1q i2q - przy czym wg mnie blizej 2q
Generalnie wydaje sie, ze wszystko ponizej 10 to promocja dekady. Bez wiekszej pomocy Bowim powiniec byc po 30 do konca roku, a jak ktos zapragnie sie przy tej okazji wzbogacic i umiejetne zagra wiekszym kapitalem to 100 tez nie powinna nikogo zdziwic.
Dnia 2021-08-26 o godz. 15:03 ~Beret napisał(a): > Spółka spada już wiele dni a tu ciagle jakiś dziwny optymizm. Skąd się wam to bierze?
A jak ty niby chcesz inaczej zarobić poważne pieniądze? No chyba, że wolisz kupować drogo i sprzedawać jeszcze drożej. Im niższa cena zakupu, tym większa stopa zwrotu. Dzisiaj sobie spokojnie skubię pakieciki po 500 sztuk tuż poniżej 10,00. Jak dla mnie bajka.
Ja prędzej bym zadał takie pytanie na Dino. Spółka rośnie wiele miesięcy, a tam jakiś dziwny optymizm, że będzie nadal rosła przy przegrzanych wskaźnikach i braku perspektyw na dynamiczną poprawę wyników usprawiedliwiającą takie wzrosty. Skąd to im się bierze?
Dnia 2021-08-26 o godz. 15:32 ~Jaro_Kato napisał(a): > Arthurius,ostatnio częsciej udzielasz się tutaj niż na Astarcie:) Czyżbyś znalazł kolejną perłę?J
Na Astarcie świetne wyniki za kolejne kwartały i systematyczna ich poprawa przez najbliższe kilka lat jeż już w zasadzie przesądzona, więc trochę rzadziej tam zaglądam. Trzymam pakiet i obserwuję. Dokupię Astarty, jeśli będzie korekta (jak zwykle im większa byłaby skala korekty tym więcej bym dokupił) ale na razie się nie zanosi. Natomiast Bowim dopiero analizuję, ale już teraz widzę, że oprócz rewelacyjnych, wręcz niespotykanych wskaźników, firma ma również poukładany biznes i świetne perspektywy, nawet w przypadku spadku cen stali i wyrobów stalowych.
sam prezes w wywiadzie po Q2 mówil o utrzymywaniu minimalnych stanów magazynowych, po to zeby nie ugotowac sie z towarem przy spadajacych cenach. Sam kurs Bowim to fenomen. Buffet by sie za glowe zlapal jakby przesledzil raporty i perspektywy Bowima bo by nie uwierzyl ze to tak tanio lata. W naszym grajdole wszyscy mysla ze stal to gumowe rekawiczki i wynik jest jednorazowy. Ja o kurs 50 zł jestem spokojny bo nie jestem tygodniowym inwestorem. Moja srednia to 4,52 i z samej dywidendy w przyszlym roku bede te akcje miał prawie za darmo.
Fajnie by bylo jakby Bowim pochlonoł do struktur pare hurtowni albo jakąś hute. Kasy bedzie miał sporo
a ja zrobilem zdjecie cen puds z 25 tygodnia Blacha GW st35 (blacha gorocowalcowana) cena minimalna 6044 cena maksymalna 6280 .....czyli jak dobrze licze ceny spadly ok. 5% od gorki (ok.300PLN)
Pret zebrowany fi 12mm cena minimalna 4220 ..... obecna cena 4142 czyli spadek o 78 PLN cena maksymalna 4364 obecna cena 4278 czyli spadek o 86 PLN ....reasumujac spadki cen na precie ok. 2% od szczytu
Nie mam zdjecia cen profilu HEB ale to chyba nie problem bo to zdaje sie ze akurat nawet podrozalo xD. Osobiscie obstawiam wynik na poziomie 40 milionow za Q3
https://www.pb.pl/wzrost-cen-stali-w-europie-wyhamowal-1125728 idealny artykuł dla spekulantów i cierpliwych zbieraczy, no to leszcze obesssrane dzisiaj wywalanko hehehe