Widzialem już sporo z naszej bananowej Giełdy :) bardziej chodzi mi o to, że zawsze gdy spółka jest tak śmiesznie tania to na long term odbija. Oczywiście nie jestem w stanie oszacować do jakiego momentu spadnie ani kiedy wybije, ale z doświadczenia wiem, że w końcu wybija
Robi się coraz ciekawiej. Myślę że rozwój 4iG przełoży się na rozwój PIT. Tylko patrzeć jak zaczną spływać kontrakty. Teraz jest czas skupu od zniecierpliwionych. Jest dużo niewiadomych i w związku z tym jest możliwość odebrania akcji od słabszych psychicznie.. Ale należy pamiętać że wystarczy jedno konkretne info i o tych poziomach cenowych zapomnimy
Trochę od siebie, umowa ramowa dlaczego będzie pozytywna popatrzcie co wyprawia 4iG na Węgrzech, tłumaczenie translator.
Węgierska firma informatyczna 4iG podpisała wstępne porozumienie z ministrem ds. zarządzania majątkiem narodowym w sprawie nabycia większościowego pakietu udziałów w państwowej spółce infrastruktury telekomunikacyjnej Antenna Hungaria (AH) poprzez podwyższenie kapitału, poinformowała 25 sierpnia spółka notowana na BSE.
Umowa o partnerstwie strategicznym mogłaby stworzyć jeden z wiodących holdingów telekomunikacyjnych w regionie CEE.
4iG przeniesie aktywa telekomunikacyjne ze swojego portfela do Antenna Hungaria, dając jej kontrolę nad spółką po sfinalizowaniu umów przedwstępnych oraz przeprowadzeniu do połowy października due diligence i wyceny aktywów AH.
Dzięki lukratywnym nakazom państwowym 4iG w ciągu kilku lat wyrosło z zapomnienia do wiodącego ITC na Węgrzech, co jest doskonałym przykładem tego, jak nowa elita biznesowa lojalna wobec Orbána wzmocniła swoją kontrolę w głównych sektorach gospodarki.
Najpotężniejszy węgierski oligarcha i przyjaciel Orbana, Lorinc Meszaros, nabył większościowy udział w spółce w 2018 roku za pośrednictwem swojego flagowego holdingu Opus Global, który ma szerokie portfolio biznesowe, od turystyki, rolnictwa, przemysłu po energetykę. Meszaros sprzedał większość udziałów swojemu partnerowi biznesowemu, Gellertowi Jaszaiowi, który był szefem Konzum, firmy, która później połączyła się z Opus.
Jaszai wyznaczył sobie cel, aby 4iG stało się głównym graczem na rynku ICT w regionie CEE i rozpoczął pasmo przejęć.
W czerwcu firma zawarła przedwstępną umowę nabycia 51% akcji SpaceCom, wiodącego izraelskiego operatora stacjonarnej telewizji satelitarnej i dostawcy usług satelitarnych. W tym samym miesiącu sfinalizował przejęcie 75% udziałów w Hungaro DigiTel (HDT), jednym z wiodących operatorów telekomunikacyjnych w regionie.
4iG zawarło wstępne porozumienie z rumuńskim konsorcjum RCS & RDS w sprawie przejęcia węgierskich udziałów Digi Group w marcu. Dzięki tej transakcji firma znalazłaby się w czołówce dostawców usług, ponieważ Digi zajmuje drugie miejsce na rynku telewizji kablowej, telefonii stacjonarnej i Internetu. Cena transakcji wynosi około 100 mld HUF (285 mln euro).
W zeszłym miesiącu firma podpisała niewiążącą umowę przedwstępną z PPF Telecom Group na zakup 100% Telenor Montenegro, wiodącego operatora telefonii komórkowej w kraju.
4iG osiągnął w zeszłym roku rekordowe liczby, ponieważ przychody wzrosły o 39% do 57 mld HUF, a Ebitda o 24% do 5 mld HUF.
4iG podało, że celem transakcji jest „utworzenie przez strony strategicznej spółki świadczącej usługi w zakresie usług telekomunikacyjnych i infrastruktury telekomunikacyjnej, która oprócz konkurencyjnych usług rynkowych, kładzie należyty nacisk na interesy narodowe w branży”.
Antenna Hungaria od dziesięcioleci jest głównym graczem w węgierskim sektorze telekomunikacyjnym. Spółka jest wyłącznym dostawcą krajowej naziemnej telewizji cyfrowej i analogowego radia na Węgrzech. Firma jest właścicielem 25% drugiego co do wielkości operatora komórkowego Telenor w kraju, po nabyciu udziałów od czeskiego PPF.
Po zatwierdzeniu przez organy regulacyjne obejmie 100% udziałów w MVM NET, który jest właścicielem i operatorem rządowej infrastruktury telekomunikacyjnej.
Spółka Skarbu Państwa zajmuje się również zarządzaniem wydarzeniami, transmisją, telekomunikacją, łącznością satelitarną oraz usługami informatycznymi związanymi z telekomunikacją. AH posiada własną, pokaźną infrastrukturę. Miała przychody w wysokości 42 mld HUF w 2020 r. i zysk netto po opodatkowaniu w wysokości 1,5 mld HUF w ubiegłym roku.
Prezes-CEO Zsolt Sarecz powiedział, że konsolidacja może stworzyć gracza, który jest „zdolny do konkurowania z zagranicznymi i międzynarodowymi firmami na krajowym i regionalnym rynku telekomunikacyjnym”.
Przeczytaj w IntelliNews Pro Uzyskaj IntelliNews Pro
raczej miętusowi podziękujcie .w mojej opinii nie będzie na ten moment dużych wzrostów bo trwa coś co ja nazywam alokacją public float ,coś czego nie było obecnie trafia do inwestorów