Analizuję sytuację, szykują się świetne wyniki, ale wygląda mi to, że chcą nas wyrugować ze spółki. Jak przekroczą 95% to nas tu nie ma. Wartość godziwa jest tutaj co najmniej 4 złote. Jeśli przymusowy wykup będzie po 2.50 zł to ja idę do sądu. Ostatnio mojemu znajomemu zrobili to samo na JW Construction. Akcjonariusze już się organizują. Poczytajcie sobie tu: http://kancelariacapitalis.pl/ Kancelaria pracuje za premię za sukces. Chodzi tylko o to, żeby więcej osób się zebrało. Im więcej osób, tym taniej to kosztuje.
Czyli brakuje im ok. 300k sztuk. Peanut :( Ale ciekawa sprawa z liczeniem akcji własnych jako posiadanych pośrednio. Nie kojarzę wcześniej squeeze out-ów z taką konfiguracją posiadanych udziałów przez wyciskającego (tzn wliczając akcje własne). Czy to prawnie dopuszczalne?
Chyba jednak nie mogą liczyć akcji własnych bo nie przysługuje z nich prawo głosu. Wygląda że na razie mają tylko 93,74 % głosów. W takim wypadku brakowałoby im cały czas ok. 2 mln akcji :) Piszą chyba specjalnie w komunikacie o 94,78% żeby nas wystraszyć że już po zawodach. Niedoczekanie :)
Chyba tak nie jest, zresztą nie wiem. Zapytaj prawnika. Ja się obawiam, że jeszcze przed dobrymi wynikami może być po zawodach. 300 K zbiorą w 2 tygodnie, może 3. I wtedy good bye
Jak dla ciebie nie ma znaczenia, to im oddaj od razu. W ustawie stoi jak byk, że do squeeze outu potrzeba 95 % głosów! Akcje własne są pozbawione prawa głosu, więc mają na razie tylko 93,8% głosów. To oznacza że muszą zebrać jeszcze 2 mln akcji. W takim tempie jak obecnie, zajmie im to rok. Ciekawe czy będą chcieli tyle czekać?
Głosów czy akcji? Bo w/g oficjalnych danych maja już 95,72% głosów:
Everest TFI poprzez ITR Dori BV i RN Residential BV, kontrolowane przez Amos Luzon Development and Energy Group Ltd. 155 497 643 (94,81%) 155 497 643 (95,72%) 2021-10-08
Nie wiem skąd masz te „oficjalne dane”? Ostatni komunikat ESPI spółki notyfikujący zmianę udziałów pochodzi z 13.10 i mówi o ok. 94,8% udziałów posiadanych bezpośrednio i pośrednio w tym 0,96% akcji własnych bez prawa głosu! https://www.bankier.pl/wiadomosc/RONSON-DEVELOPMENT-SE-Temat-Powiadomienie-od-osoby-blisko-zwiazanej-z-osobami-pelniacymi-obowiazki-zarzadcze-otrzymane-na-podstawie-art-19-ust-1-rozporzadzenia-MAR-8204798.html
bankier robi błędny, trzeba sprawdzać u źródła. można wysłać im maila ostrzegawczego, że jeśli cena przymusowego wykupu będzie niższa niż 3,50 to spotkamy się w sądzie.