• Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: tofi12 [95.40.14.*]
    Po latach posuchy nadszedł rok w którym właściciele mogą dobrze zarobić nie tracąc kontroli nad spółką . Do końca roku został czas który może poprawić wyniki półroczne o około 50 mil ( za drugie półrocze to chyba rozsądna cena) wobec czego zysk za rok będzie oscylował w granicach 160 -170 mil . W ostatnich latach wartość dywidendy to około 2 mil rocznie przy zyskach około 16 mil rocznie czyli właściciele zostawiali około 15 mil na rozwój i kapitał zapasowy .Zakładając że w tym roku kończą inwestycję i potrzeba na to trochę kasy wobec czego żeby nie zadłużać firmy i jednocześnie zakładając że przyszły rok przyniesie również zyski już nie takie jak w tym roku ale zakładając około 40 mil to właściciele mogą się zdecydować na przeznaczenie około 120 mil na dywidendę zostawiając w kasie około 50 mil co nigdy nie miało miejsca bo nie było takich zysków .Nie zdziwił bym się jak dywidenda będzie powyżej 6 zł co przy obecnej cenie akcji jest rewelacją . Czy kurs wzrośnie czy spadnie tego nie wiem ale chciałbym taką dywidendę odebrać dlatego mam zakupiony pakiecik i jeszcze dokupię .Jak cena spadnie będę szczęśliwy bo można taniej kupić jak wzrośnie też będę szczęśliwy bo przy takiej dywidendzie to jeszcze niski kurs i też dokupię , reszta musi sama przemyśleć co się może wydarzyć. Natomiast jeżeli właściciele podejmą decyzję że 15 mil zysku jak co roku wystarczy żeby pozostało w firmie to na wypłatę może być przeznaczonych nawet 150 mil jeżeli zyski za 3 i 4 kw nie zawiodą . Przy takiej dywidendzie nie drenują spółki jednocześnie mając w swoich portfelach gotówkę na ewentualne dokapitalizowanie w trudniejszych czasach
    Pozdrawiam
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ~xyz [84.40.215.*]
    Dnia 2021-08-22 o godz. 16:39 tofi12 napisał(a):
    > Po latach posuchy nadszedł rok w którym właściciele mogą dobrze zarobić nie tracąc kontroli nad spółką . Do końca roku został czas który może poprawić wyniki półroczne o około 50 mil ( za drugie półrocze to chyba rozsądna cena) wobec czego zysk za rok będzie oscylował w granicach 160 -170 mil . W ostatnich latach wartość dywidendy to około 2 mil rocznie przy zyskach około 16 mil rocznie czyli właściciele zostawiali około 15 mil na rozwój i kapitał zapasowy .Zakładając że w tym roku kończą inwestycję i potrzeba na to trochę kasy wobec czego żeby nie zadłużać firmy i jednocześnie zakładając że przyszły rok przyniesie również zyski już nie takie jak w tym roku ale zakładając około 40 mil to właściciele mogą się zdecydować na przeznaczenie około 120 mil na dywidendę zostawiając w kasie około 50 mil co nigdy nie miało miejsca bo nie było takich zysków .Nie zdziwił bym się jak dywidenda będzie powyżej 6 zł co przy obecnej cenie akcji jest rewelacją . Czy kurs wzrośnie czy spadnie tego nie wiem ale chciałbym taką dywidendę odebrać dlatego mam zakupiony pakiecik i jeszcze dokupię .Jak cena spadnie będę szczęśliwy bo można taniej kupić jak wzrośnie też będę szczęśliwy bo przy takiej dywidendzie to jeszcze niski kurs i też dokupię , reszta musi sama przemyśleć co się może wydarzyć. Natomiast jeżeli właściciele podejmą decyzję że 15 mil zysku jak co roku wystarczy żeby pozostało w firmie to na wypłatę może być przeznaczonych nawet 150 mil jeżeli zyski za 3 i 4 kw nie zawiodą . Przy takiej dywidendzie nie drenują spółki jednocześnie mając w swoich portfelach gotówkę na ewentualne dokapitalizowanie w trudniejszych czasach
    > Pozdrawiam

tez sie nastawiam na 6 PLN dywidendy ;) Pozdrawiam ;)....Moim zdaniem b.ciezko bedzie stracic bo patrz jakby nawet kurs spadl na 8 PLN to jak odetna 6 PLN od tego to kurs spadnie na 2 PLN po odcince czyli 39 milionow kapu a w kasie tak jak piszesz 50 milionow gotowy + ewentualne 40-50 w kolejnym roku....wiec musi po odcince moim zdaniem kurs odbic na minimum 5-6 PLN czyli jestesmy 1-2 PLN na akcji do przodu....tu sie moim zdaniem bedzie bardzo ciezko stracic....oczywiscie zakladajac tak wysoka dywidende o jakiej piszemy ;)
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ceokrachu [5.184.219.*]
    Skąd wy te kwoty dywidendy bierzecie. Spółka ma politykę dywidendowa przeznaczać 15% zysków na dyw. Co nawet przy życzeniowym zysku 170mln zł daje około 1,5zl Max dywidendy za 2021rok. Kapiszi ? Nie dziękujcie ze was na ziemie sprowadzam, spółka zarobiłaby na kursie znacznie więcej pokazując zysk w kapitale obrotowym zastępując kapitał kredytowy podnosząc marże na lata, a nie wypłacając dywidendę odcinająca z kursu i w zasadzie nic w wartości spółki nie zostaje -> to najgorszy scenariusz dla tak młodej spółki bez dywersyfikacji specjalności. Dodajmy do tego umorzenie akcji własnych 2,4mln szt posiadanych przez spółkę i witamy sie z gąską nad 15zl.
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: tofi12 [95.40.14.*]
    przeznaczali 15 % bo zarabiali 15 mil więc w kasie zostawało 13 mil po wypłacie ale zastanów się że teraz też w kasie zostawią 13 mil bo wystarcza , 20 mil niech idzie na inwestycje to jeszcze ile zostaje na dywidendę ???
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ceokrachu [5.184.219.*]
    A bierzesz to skąd ? Czy wymyślasz? Jak sie zmieni polityka dywidendowa to bedzie to ogłoszone. Póki co trzymaj sie faktów. Ceny wyrobów stali sa w korekcie wg puds.pl wiec i kurs Bowim tez. Zmieni sie tam to i na bowimie. Osobiście uważam ze jesień bedzie należała już znów do stali
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ~Niestety [79.110.202.*]
    8zł jest tu kwestią czasu
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ~xxxx [188.146.227.*]
    i kolejne 2 zł za wpis wpadło :)
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ceokrachu [83.17.159.*]
    8 zł uważam za nierealne. Dziś kontrakty na stal ponad 5000+ wiec nie ma perspektyw na spadki
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ~Free [81.168.169.*]
    Osobiście myślę, że szkoda czasu na komentowanie wpisów typu "spadnie do 8 zł" bez żadnego komentarza, bo ich cel jest jeden - utwierdzić ludzi w przekonaniu, że sprzedaż po obecnej cenie jest atrakcyjna. W psychologii takie chwyty wchodzą w zakres tzw. heurystyki zakotwiczenia, polegającej na tym, że podana cena staje się odnośnikiem do wyznaczania orientacyjnych wartości, w których będzie poruszał się kurs.

Jak dla mnie taki wpis oznacza tylko płatnego naganiacza działającego na czyjś rachunek albo osobie która trolluje pod siebie na wielu spółkach i nie ma czasu pisać skomplikowanych postów, dlatego rzuca takie zdania-hasła.

Perspektyw na spadki jest wystarczająco dużo co zresztą widać po kursie. Co było do zarobienia zostało zarobione teraz trzeba ratować sprzedaż przed marżą ujemną...
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ~Free [81.168.169.*]
    Znowu giełdowa nowomowa, mówiąca dużo i nic. Podaj jakieś konkretne dane i wyliczenia (chociażby odnośnie tych marż), a nie rzucasz nic nie znaczącymi ogólnikami.

Ja wiem jedno - sprawdziłem dane finansowe spółki z kilku ostatnich lat i nie widziałem, żeby jakikolwiek kwartał skończyła na minusie niezależnie od wahań kursu stali. Miała jedynie większe lub mniejsze zyski.

A jak wyliczyć ile zarobi przy obecnym popycie i przy ewentualnym spadku marży (których wysokości nawet jeszcze nie znamy, bo nie ma raportu)? Ja nie mam takich narzędzi, ty zapewne też nie.
    Ja ci mówię, że już marże lecą na pysk w dystrybucji stali i wiem co mówię dlatego Q3 będzie rozczarowujący. Jedynie co może uratować dystrybucję to dalszy wzrost cen stali ale na razie jest osuwanie się.

To jego głeboka analiza i agumenty :)
    Dnia 2021-08-23 o godz. 11:13 ~xxxx napisał(a):
    > Ja ci mówię, że już marże lecą na pysk w dystrybucji stali i wiem co mówię dlatego Q3 będzie rozczarowujący. Jedynie co może uratować dystrybucję to dalszy wzrost cen stali ale na razie jest osuwanie się.
    >
    > To jego głeboka analiza i agumenty :)

Mądrej głowie dość dwie słowie... ;)
    hahhahhahaha...anonimowy random na forum nagania na spadki i wszyscy mamy mu wierzyc na słowo....hahhahahhhhahhahahhaha
    to, że ty nie masz dostępu do danych to nie znaczy że inni nie mają. Ci co handlują stalą doskonale wiedzą co i jak z marżami.
    hahahaha... dalej lanie wody :) wrzucaj dane jak jestes tak dobrze poinformowany...dwoisz się i troisz zeby wszystkich przekonać jaka tu bedzie katastrofa wystarczy ze pokażesz twarde liczby :)
    nikogo nie zamierzam przekonywać. katastrofy nie będzie bo ten wypracowany do tej pory zysk jest całkiem godziwy ale tylko OSTRZEGAM, że to koniec prosperity na takim poziomie i 13 zł już więcej nie będzie.
    a dane zobaczysz jak przyjdzie pora na takich szaraczków jak ty
    Dobra duszyczko jak dobrze że poświecasz na to swoj cenny czas...zastanawiam się czy nie zgłosić twojej skromnej osoby do jakiejs nagrody...taka postawa wymaga natychmiastowego docenienia :) Jakiś Złoty Dzban czy inny Platynowy Młot :)
    Dnia 2021-08-23 o godz. 11:39 ~xxxx napisał(a):
    > Dobra duszyczko jak dobrze że poświecasz na to swoj cenny czas...zastanawiam się czy nie zgłosić twojej skromnej osoby do jakiejs nagrody...taka postawa wymaga natychmiastowego docenienia :) Jakiś Złoty Dzban czy inny Platynowy Młot :)

Nie rozumiem dlaczego się tak denerwujesz? Przecież skoro jesteś pewien że urośnie to proponuję nóżki na stół, jakiegoś drinka w łapkę albo zimną łomżunie i relax.
    Przy wskaźniku c/z poniżej 2 to co się tu może wydarzyć?
  • Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ~xxx [5.184.113.*]
    :))) Jak obnazysz trolla i ponabijasz się z niego to zarzuci Ci że się denerwujesz :) W następnym poście będzie popiskiwal czemu to nie rośnie :) Znikniesz będzie rosło :) Bez odbioru!
    hehehehe - czyli to ja odpowiadam za to, że Bowimek nie rośnie? I kto tu jest trollem :)
    A ja podejrzewam, że widocznie takich, którzy myślą podobnie jak ja jest więcej niż takich jak ty. Przynajmniej na tą chwilę...

• Re: Dlaczego kurs wzrośnie ! Autor: ~MissAmber [188.146.39.*]
    Jedyny problem to zeby mieli czym handlować. Ceny kosmiczne wszystko idzie na pniu, jedyny problem zeby mieć skąd towar do handlowania. Ceny w pl nie spadaja. Hurtownie były upchane i nie sprzedawały bo windowały cenę, powoli się wyprzedały a nie maja skąd brać towaru i jest kupowanie na wyścigi - znajomy ma ogromna firme produkująca ze stali. Hurtownia obsługująca 3 województwa w centralnej Polsce spekulowała towarem a teraz wieje tam wiatr w magazynach
[x]
BOWIM -1,65% 8,36 2026-05-15 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.