• windykacja Autor: evel210 [87.105.73.*]
    spłaciłam w LUKAS BANK kredyt w marcu 2004 roku. Teraz dowiedziałam się, że po spłacie miałam niewielkie zadłużenie z tytułu nieterminoego spłacania rat. Obecnie jak sama się dowiedziałam zadłużenie wynosi 700 zł. Do tej pory ikt z banku w żadensposób nie informował mnie o jakimkolwiek zadłużeniu. Gdybym wiedziała to zpewnością tych kilka złotych bym spłaciła. Chcę się dowiedzieć przez ile lat bank ma prawo dochodzić takich zaległości? Bo moim zdaniem to celowo jest odwlekane przez ileś lat aby wg mnie niesłusznie dochodzić roszczeń.
  • Re: windykacja Autor: grzegorz_dziubka [62.87.149.*]
    w odpowiedzi na Pani pytanie...
    w pierwszej kolejności proponuje uda sie do banku i pokazać wszelkie dowody wpłaty i upewnić sie ze bank nie wysyłał żadnych zawiadomień. Procedura banków w takich sytuacjach wygląda następująco: bank wysyła najpierw monity ( koszt ok 15 zł za sztukę), następnie pracownik banku dzwoni do zadłużonej osoby ( koszt ok 15 zł) jeśli to nie przynosi skutków w postaci spłaty zadłużenia pracownik banku udaje sie do klienta ( koszt ok 50zł). ł. Co do przedawnienia takich roszczeń to zgodnie z art. 118 Kodeksu Cywilnego termin przedawnienia dla roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej wynosi lat 3. Bieg przedawnienia rozpoczyna sie od dnia kiedy świadczenie stało sie wymagalne. Prawdopodobnie to 700zł to jest kara umowna za nieterminową spłatę kredytu, i jej przedawnienie powinno być liczone od dnia jej wymagalność.