• Zagadka rozwiązana Autor: ~Basic [31.0.95.*]
    A więc wszystko jasne, dlaczego kurs jest taki a nie inny mimo skupu i dlaczego przez pół roku było sypanie. Duży fund wychodzi i chce puscic wszystko i wie, ze bedzie redukcja, wiec dalej sypie poniżej 2.5, co niektórym może się wydawać irracjonalne... Jak ten smiec wyjdzie to będzie można myslec o wzrostach, ale kiedy to będzie to tylko smiec wie... Pozdro dla wytrwałych
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~rem [37.7.141.*]
    To dlaczego sypie/sypał/ poniżej ceny skupu ? Chyba nie oszaleli ?
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Txy [83.29.150.*]
    Dlaczego cena akcji miała by wybić ponad 2,50 skoro kupują tylko 5% akcji. Gdyby ściągali z giełdy cena dawno by wybiła ponad 2,50. W tym przypadku to jest tylko 5%. Wiec jest ryzyko jeśli ktoś kupi pakiet pod skup to go nie opchnie w całości. Dlatego kurs porusza się pod 2,40 z minimalna premia 0,1 gr na akcje. Jeśli chodzi o nas akcjonariuszy co siedzą na papierze i czekają na lepsza cenę najlepszym rozwiązaniem jest gdy kupia te 5% po 2,5. Wiec nic tylko trzymać kciuki by cena nie wybiła ponad ten pułap. Wtedy nie dość, ze spółka kupi te akcje po najlepszej cenie to jeszcze będzie mniej akcji o 5% w obrocie. Każde wybicie ponad 2,50 to cios dla nas, a plus dla ludzi co kupili akcje tylko pod skup.
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Basic [217.73.179.*]
    To jak wytłumaczysz obecną cenę? Pieniądze leżą na ulicy a ludzie nie chcą podnieść? Sypią, bo chcą oddać więcej niż 5% ... Proste... Nie ma innego wytłumaczenia... Chociaż w zasadzie jest... RN upoważniła zarząd do skupu, ale to czy skup się odbędzie zależy od zarządu... Wiec jak np będą mocne spadki na giełdzie to zarząd może tego skupu nie zrobić..
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Txy [31.0.63.*]
    W Famurze zarząd to rada.
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Basic [37.248.223.*]
    To nie ma znaczenia, zostawili sobie jeszcze formalnie furtkę
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Marek [37.248.138.*]
    Żaden duży fund nie wychodzi - źle interpretujecie info. na stooq dotyczącą aktualizacji akcjonariatu.
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Basic [217.73.179.*]
    To jak wytłumaczyć obecną cenę?
    Po prostu albo rynek się myli albo Ty. Dużo niewiadomych informacji do podjęcia racjonalnych decyzji. Tez pytanie czy to jest dla Ciebie istotne, wszystko zależy od Twojego okresu trzymania tej inwestycji. Jeśli masz zamiar ten papier długoterminowo nie powinieneś się przejmować aktualna cena. Grunt żeby dążyła w przyszłości do Twojego fair value.
    Tutaj pełna zgoda. Jak skończą się machlojki na tym papierze to na pewno będzie dużo więcej warty. Ja pisałem o wytłumaczeniu obecnej ceny pod kątem skupu.
    To Ci wytłumaczyłem wcześniej. Skup Ci nie podniesie kursu ponad cenę nabycia w przypadku zakupu tylko 5% akcji.
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Zibikor [46.204.80.*]
    A jak ty je interpretujesz?
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Marek [31.0.21.*]
    Dnia 2021-08-18 o godz. 15:36 ~Zibikor napisał(a):
    > A jak ty je interpretujesz?

>>>>>>>> TDJ Equity, NN, Aviva... mają cały czas ten sam udział w akcjonariacie. W pozycji "ostatnia zmiana" jest informacja o zmianie dotyczącej ilości akcji nawet, jeśli było to dawno. Jest to ostatnia zmiana. 13 sierpnia informacja była aktualizowana (odświeżana) bez względu na to, czy tam teraz doszło do zmiany, czy nie. Po prostu, co jakiś czas to odświeżają.
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Robinson [5.173.148.*]
    Kto kupuje w długim okresie nie powinien w przyszłości narzekać, tak to widzę.
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: zibikor [89.229.131.*]
    ale z informacji wcześniejszych w aviva zmian nie było a teraz są, TDJ stoi w miejscu aviva sprzedaje kupuje tfi nationale nederlanden
    Wszystko już jest jasne, wychodzi Aviva, pod nia jest skup, ale ma dwa razy więcej akcji niz skup, wiec caly czas beda tez sypać, dlatego irracjonalna cena, bo w skupie wszystkiego nie puszcza, zwłaszcza ze będzie redukcja duza. Ale dla osób inwestujących w ta spolke to dobrze, skup przyspieszy wyjscie frajerów, a jak juz wyjda cena na pewno pójdzie w górę, wiec w perspektywie pol roku spokojnie się zarobi na tej spolce, ale obecna cena moze się jeszcze obniżać, zależy jaki będzie popyt na sypanie Avivy... Na dłużej trzeba tu kase utopic, ale ja szczerze przyznam, ze mam tu 70% swoich środków... Bardzo ryzykownie, ale wierzę w ta spolke... Kontrakt do USA to wielka rzecz, wiem co mówię, bo pracowałem tam wiele lat temu w eksporcie i wiem jak było ciężko się przebić na ten rynek...
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: zibikor [89.229.131.*]
    ja zagrałem bardziej ryzykownie, wsadziłem 100% kapitału pomimo wiedzy, że tak się nie robi. Ale tutaj 4zł to jak w mordę komuś dać, musi być;)
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Leszczyk [89.64.64.*]
    Skąd info że wychodzi Aviva? W czerwcu mieli 9.66% i teraz po wza tyle samo
    421 tys mają mnie wg stooq, więc skąd różnica
    No to teraz zgłupiałem, na biznes radarze nic się nie zmieniło aktualizacja z 17 sierpnia, po h.. na stooqu pokazują że mają mniej , co za go..
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Leszczyk [213.134.177.*]
    Ludzie przecież to jest pole "ostatnia zmiana" ale nie jest powiedziane kiedy to było. To zmiana z fawien dawna, nie chce mi się szukać, ale jeszcze rok temu na wza 29.06.2020 aviva posiadała dokładnie tyle samo akcji 9,66%. Żadna Aviva nic nie sprzedaje, dajecie się wkręcać, prwnie jeszcze się na skup zapiszecie :)
  • Re: Zagadka rozwiązana Autor: fizol [5.173.113.*]
    Dnia 2021-08-18 o godz. 22:40 zibikor napisał(a):
    > Ale tutaj 4zł to jak w mordę komuś dać, musi być;)

... żebyś sam sobie nie musiał dać :-).

• Re: Zagadka rozwiązana Autor: ~Nowy [5.173.20.*]
    Ja wsadziłem 60%. Prawda jest taka że wytrzepią nas wszystkich. Będzie redukcja skupu przy cenie 2,5 bo każdy z nas marzy tylko o tym by wyjść przynajmniej na zero. Nie oszukujmy się ze są tu sami długoterminowi inwestorzy, tacy tu nie zagladają. My jesteśmy małe uklejki. Kurs ruszy gdy osiągną cel i gdy pokażą rozsądne wyniki. Daliśmy się ponieść emocjom, zamiast teraz dobierać na niższych poziomach. Pozdrawiam akcjonariuszy
    Moim zdaniem sa 3 opcje. 1. Zarzad nie zrobi skupu 2. Jak sytuacja na rynku będzie bardzo zła, zrobią NWZA i obniża cenę skupu 3. Będzie skup z dużą redukcją, a chce wyjść np Aviva i 5 % nie wystarczy, dlatego poza skupem i tak muszą się pozbyć dużej ilości akcji.
    No pomyslcie racjonalnie, jak wytłumaczyć obecną cenę, masz pewne ok 7% i nikt nie bierze...
  • Re:SKUP MA BYĆ PO ! 1,9 ZETA ! Autor: ~yu [46.134.0.*]
    poczekajcie a jeszcze sobie te akcje kupicie poniżej 1 zł !
  • Re:SKUP MA BYĆ PO ! 1,9 ZETA ! Autor: ~rem [77.115.115.*]
    Po co głośno o tym mówisz ? Wszyscy wiemy że spadnie poniżej 1 zł i spokojnie czekamy
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [5.173.182.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
[x]
GRENEVIA 0,00% 3,27 2026-03-09 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.