Witam Wszystkich, rosną obawy o wzrost zachorowań na covida, Chinole, coraz więcej ograniczeń wprowadzają.... Pisałem o tym kilka tygodni temu,że jeśłi przyjdzie korekta to z Azji, zobaczymy... Jewropa i usiaki poprzedni tydzień zakończyły w maksach, ale obrót tego nie potwierdza, obrót jak na miemieckim flohmarkt....nic czekamy na kolejną świeczkę. Powodzenia Wszystkim:)
2250 na WIG20 zobaczymy do końca tygodnia. Dzisiaj trochę spadli ale widać determinację Grubaska do trzymania wysokich wycen. Spadek Allegro kontruje wzrostem PKN-a i PEKAO. Tradycyjnie sprzedawany jest KGHM. W sumie znowu marazm i remisowa sytuacja.
dla mnie niestety podeszli na moje poziomy ciagle trzymam s ki od 68 zobaczymy czy dadza cos zarobic dodatkowo ski na jsw i miedzi ale tejuz daja zarobic
Witam,
To co wczoraj robili w usa to... Przy średnim wakacyjnym obrocie, bez przerw - wyciąg... Najgorsze jest to że nie ma ani chwili dla miska,.. Widać, że jest jeden duży podmiot, albo grupa, która ma plan i się go trzyma.
Ale io dzisiaj czas na zmianę... Oze choć na chwilkę :)
wczoraj mieisek u nas dałmimo wszystko godziwy zarobek na miedzi i fw20 niestety lekka obsuwa na jsw dzisiaj liczę napowtorkę z tym zemamnadziejeze jsw bedzie grała pierwsze skrzypce wczoraj nie gralem w usa moze dzisiaj cos powalcze ale raczej symbolicznie bo to ostatnio cudaki
Ze wam sie chce naprawde na te Ski grać, na wig20 kierunek od dawna 3000. Tylko nabrać towaru i za pół roku skasowac olbrzymi zysk. Banki trzymane, za rok podniosa stopy to znowu poleca do gory, inflacja ogromna to kghm/jsw tez beda rosnac, CDR mocno uwalony, nowy rok pewnie zaczna sie newsy o wiedzminie4 i tez powrot na 300+. Ciezko znalezc spolke ktora w wig20 miala by spasc w najblizsyzm roku...
Pewnie spadine nie raz, jak to w kazdym wzroscie sa korekty. Ale jakieś bajki z szalonych snow niektorych tutaj jak to spadnie do 1800 albo 1500 to mogą co najwyzej pomarzyc :)
Nici ze spadków. Odbili z lokalnego dołka w górę. Na razie mamy remis na rynkach. U nas możliwy odpał w górę po wynikach KGHM. Dino szaleje dokładając dziennie 1 mld zł do kapitalizacji. Pieniądze na "inwestycje" giełdowe są, problem w tym, kto i po co ich używa.
jesli chodzi o dino to zwrost zrozumiały tyle ile powstało nowych supermarketow Dino w całem Polsce to pelny szacun a nasz bananowiec tak jak PIS chce sie dzisiaj wybic na niezaleznośc od amerykancowzobaczymy czym sie to skonczy
Znowu idą lekko w dół. USA są blisko szczytów ale nie chcą spadać. Powell pilnuje indeksów, jak trochę spadną to podkupuje obligacje rządowe, rentowność spada i po zawodach.
KGHM miał 21 zł zysku na akcję w I półroczu. Roczny zysk może wynieść nawet 40 zł na akcję co przy cenie 186 zł daje P/E = 4,65. Dzisiaj kupowali PKC-em Dino, które ma P/E = 47.
Dolar rośnie a indeksy trochę spadają. Dzisiaj Morgany sporo wydali żeby podbić WIG20 na 2300 w końcówce. Powell z pewnością nie powie, że kończy stymulusy ale że potrzebuje jeszcze kilku dobrych danych o zatrudnieniu żeby podjąć tę decyzję.
Skąd ten dzisiejszy wystrzał na dolarze i spadki w USA? Rynek grał pod początek końca stymulosow ? Po decyzji i konferencji Powella lekkie odbicie ale słabe, rynki nie wierzą i grają pod dokręcenie śruby ?
Banowość Bananowca w całej okazałości. Handlarze stoją na rekordowych poziomach po wzroście 3 razy od październikowego dołka a wartościowe spółki spadają. Trochę tłumaczy Grubego osłabienie nastrojów na Zachodzie. Jest ono jednak bardzo małe a wyprzedaż KGHM-a duża. Zobaczymy co na to powiedzą Morgany.
Dnia 2021-08-18 o godz. 10:23 jacek303 napisał(a): > Banowość Bananowca w całej okazałości. Handlarze stoją na rekordowych poziomach po wzroście 3 razy od październikowego dołka a wartościowe spółki spadają. Trochę tłumaczy Grubego osłabienie nastrojów na Zachodzie. Jest ono jednak bardzo małe a wyprzedaż KGHM-a duża. Zobaczymy co na to powiedzą Morgany.
Możesz mi to wytłumaczyć, bo naprawdę nie rozumiem tego zamysłu ? :) Nie ukrywam że mam jakieś akcje PKO, SANPL czy PKN, bo na tle handlarzy wydają się mocno niedowartościowane, tylko co z tego jak te od tygodniu stoją w miejscu a tamte z małymi korektami ciągle rosną ?! :/
SL wyczyszczone, droga północ otwarta. Na pewno dzisiejsze rozegranie jest zaskoczeniem, ale na tym to polega, że gruby musi wywieźć w pole większość. Fundamentalnie KGHM oczywiście nie zasługuje na spadek, podobnie jak JSW na wzrost, ale kto bogatemu zabroni. Imo KGHM jest pretekstem i koniem do dzisiejszej zagrywki. Banki stoją pod oporem gotowe do dalszego ruchu na północ. Spółki paliwowe też powinny iść na północ, imo 2300 będzie wkrótce.
Cena węgla koksowego w Australii utrzymuje się ponad 200$ za tonę. JSW przy cenie głównego produktu na poziomie 800 zł nie dość że spłaci długi ale osiągnie spory zysk. Widać na rynkach sterowanie nastrojami. Raz kupują spółki surowcowe a raz sprzedają. Banki i handlarze o dziwo stoją na wieloletnich szczytach. Do funduszy akcyjnych wciąż płyną miliardy dolarów więc głębokich spadków na Zachodzie teraz nie będzie. U nas widać, że pilnują 2300 na WIG20 i nie chcą puścić wyżej.
Dnia 2021-08-18 o godz. 12:30 jacek303 napisał(a): > (...) Banki i handlarze o dziwo stoją na wieloletnich szczytach.
Prośba aby jednak trzymać poziom i nie pisać nieprawdy, chyba że to zamierzone. Które niby banki są na wieloletnich szczytach? Jeden ING gdzie FF to kilkanaście % więc łatwo sterować, natomiast pozostałe mają sporo do nadrobienia.
Dnia 2021-08-18 o godz. 12:55 jacek303 napisał(a): > PEKAO 103,75 zł poziom ze stycznia 2020 r., PKO BP 40 zł poziom z 2019 r. Dino blisko ATH, LPP blisko ATH. Wystarczy, czy jeszcze jakiś przykład ?
Dla mnie wieloletnie, to faktycznie wieloletni czyli co najmniej kilkuletnie (4-5 i więcej), ale można i tak. Pewnie znajdzie się 5 "prawników", których opiniami się można podeprzeć że 1,5 - 3 lata to też wieloletni okres :-))
Jednak korekta w USA. Spadli ponad 1% po publikacji stenogramów z posiedzenia FED, w którym określono możliwość ograniczenia skupu obligacji już w tym roku. Jutro u nas niższe otwarcie i możliwa głębsza korekta.
wlasnie podomykalem s ki na KGHM i JSW szkoda tych s ek na kontraktach, ale znowu o mały włos mnie nie przekręcili w zasadzie byłem zdecydowany juz na L wczoraj