• I po raporcie - moim zdaniem dobrym Autor: ~Realnie [37.225.45.*]
    A dlaczego dobrym, to w kilku zdaniach poniżej postaram się wskazać. Oczywiście jest to ocena subiektywna ale sądzę, że reprezentuję większość tego forum.

Rozpocznę od najmniej istotnej pozycji w podanych w piątek danych tj. aktywa trwałe.
    Nie stanowią one istotnej pozycji pod względem wyceny Spółki jednak nie można nie zauważyć wzrostu ich wartości o ok. 37.000 zł do kwoty 202.000 zł.

Kolejna pozycja, która zasługuje na uwagę to aktywa obrotowe. W tej części raport wykazuje wzrost o ok 440.000 zł do kwoty 2.457.000 zł. Są to już wartości istotnie, i to na plus, wpływające na wartość wyceny Spółki. W tej pozycji najistotniejsze są należności krótkoterminowe, które wzrosły o ponad 150% do kwoty 2.130.000 zł. Pozycja ta wskazuje, że w przyszłości znacznie zwiększy się w Spółce wartość środków pieniężnych.

W konsekwencji fajnie wyglądają łącznie aktywa EC2, które wzrosły o wartość ponad 480.00 zł do kwoty prawie 2.660.000 zł

Nie można nie zauważyć znacznego, o ponad 65% wzrostu przychodów tj. o wartość 1.620.000 zł, do kwoty 3.174.000 zł

Zysk może wydawać się pozycją niesatysfakcjonującą. Jednak jest to wynikiem większych kosztów. A wzrost kosztów jest związany moim zdaniem z realizowanymi działaniami Spółki, co przyniesie w przyszłości wymierny efekt finansowy, w postaci zwiększenia przychodów i najprawdopodobniej również zysku. Innymi słowy, żeby wyciągnąć dobrą kasę to trzeba najpierw ją wyłożyć.

Również istotne jest, że Spółka cały czas zwiększ zatrudnienie na umowę o pracę. W piątkowym raporcie wskazała 10 osób zatrudnionych na pełny etat. W raporcie za I kwartał było to 9 osób zatrudnionych w ty wymiarze i formie. Natomiast za IV kwartał 2020 r. wskazała 7 osób zatrudnionych w pełnym wymiarze.

To tak kilka pozytywnych słów na temat opublikowanego przez EC2 raportu za II kwartał br.
    Moim zdaniem jest ok i kurs raczej będzie zmierzał na północ, a w szczególności jak pojawią się informacje o realizowanych zadaniach na rzecz podmiotów z USA. A jak można wyczytać z raportu Spółka jest już do tego przygotowana.

To czekamy na dobre informacje i raczej pewny wzrost kursu, czego sobie i Wam życzę :-).
  • Re: I po raporcie - moim zdaniem dobrym Autor: ~leszcz [91.207.69.*]
    Bardzo rzetelna analiza raportu. Zawsze można szukać dziury w całym, czepiać się niskiego zysku netto, ale każdy kto chociaż trochę zna rynek start upów wie, że kluczowy jest wzrost przychodów świadczący o rozwoju spółki. Wykazywanie wysokich zysków w tej fazie rozwoju mogłoby świadczyć o stagnacji i braku pomysłu na dalszy rozwój. Oczywiście zawsze można chcieć więcej, ale niewiele jestem w stanie wskazać spółek z podobnie niską kapitalizacją poprawiających przychody o blisko 70% r/r. Jeżeli ktoś takowe zna to chętnie poznam i podobnie jak na Ec2 zbuduje sobie niedużą pozycje.
  • Re: I po raporcie - moim zdaniem dobrym Autor: aczuk [178.212.47.*]
    Bardzo cenne wasze głosy Panowie, fajnie, że umiecie [szczególnie Realnie] takie detale unaocznić.

Ale realna ocena to nie jest tylko hiphip hura i klepanie po pleckach, ale obok jaskółek także wskazywanie na potencjalne dziury w kadłubie.
    Nie podoba mi się na tym forum, że jak ktoś wysunie wątpliwości, to klaka optymistów go zaraz uciszy - że nie psuj atmosfery, najlepiej sprzedaj i się nie odzywaj. Tak było w osobnym wątku.
    Gdyby optymizm forumowiczów udzielił się rynkowi to kurs testowałby właśnie jakieś 8 zł :P

To nie jest tępy trolling tylko jako stary już załogant w akcjonariacie, zwracam uwagę, że nie podoba mi się pół miliona kosztów na usługach obcych, i nie podoba mi się zamiana kasy na należności. Oby to było tylko chuchanie na zimne, ale trza być czujnym i już.

Skoro Prezes obiecuje lepszą komunikację, to trzymamy Go za słowo. Mocno trzymamy.
  • Re: I po raporcie - moim zdaniem dobrym Autor: ~Realnie [37.225.44.*]
    Nie da się wygenerować większych przychodów bezkosztowo. Chcesz mieć przychody, musisz ponieść koszty. Wzrost przychodu bez dodatkowych kosztów, to moim zdaniem mało realne. Jak sama Spółka wskazuje, korzysta co kwartał z pomocy kilkunastu osób zatrudnionych na umowy cywilnoprawne. To są te koszty, a może również podzleca określone prace. Ale takich szczegółów nie znamy. Będzie zrealizowane zaproszenie do rozmowy akcjonariuszy z władzami Spółki np. poprzez czat, to porusz ten temat może ja nie mam racji i dowiesz się jak jest naprawdę.
    Co do środków pieniężnych to sama Spółka wskazała na przyczyny zmniejszenia ich stanu, ja też powyżej napisałem o tym przy opisie wzrostu należnościach krótkoterminowych.
[x]
SEDIVIO 1,06% 5,72 2025-09-26 15:36:35
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.