A dlaczego dobrym, to w kilku zdaniach poniżej postaram się wskazać. Oczywiście jest to ocena subiektywna ale sądzę, że reprezentuję większość tego forum.
Rozpocznę od najmniej istotnej pozycji w podanych w piątek danych tj. aktywa trwałe. Nie stanowią one istotnej pozycji pod względem wyceny Spółki jednak nie można nie zauważyć wzrostu ich wartości o ok. 37.000 zł do kwoty 202.000 zł.
Kolejna pozycja, która zasługuje na uwagę to aktywa obrotowe. W tej części raport wykazuje wzrost o ok 440.000 zł do kwoty 2.457.000 zł. Są to już wartości istotnie, i to na plus, wpływające na wartość wyceny Spółki. W tej pozycji najistotniejsze są należności krótkoterminowe, które wzrosły o ponad 150% do kwoty 2.130.000 zł. Pozycja ta wskazuje, że w przyszłości znacznie zwiększy się w Spółce wartość środków pieniężnych.
W konsekwencji fajnie wyglądają łącznie aktywa EC2, które wzrosły o wartość ponad 480.00 zł do kwoty prawie 2.660.000 zł
Nie można nie zauważyć znacznego, o ponad 65% wzrostu przychodów tj. o wartość 1.620.000 zł, do kwoty 3.174.000 zł
Zysk może wydawać się pozycją niesatysfakcjonującą. Jednak jest to wynikiem większych kosztów. A wzrost kosztów jest związany moim zdaniem z realizowanymi działaniami Spółki, co przyniesie w przyszłości wymierny efekt finansowy, w postaci zwiększenia przychodów i najprawdopodobniej również zysku. Innymi słowy, żeby wyciągnąć dobrą kasę to trzeba najpierw ją wyłożyć.
Również istotne jest, że Spółka cały czas zwiększ zatrudnienie na umowę o pracę. W piątkowym raporcie wskazała 10 osób zatrudnionych na pełny etat. W raporcie za I kwartał było to 9 osób zatrudnionych w ty wymiarze i formie. Natomiast za IV kwartał 2020 r. wskazała 7 osób zatrudnionych w pełnym wymiarze.
To tak kilka pozytywnych słów na temat opublikowanego przez EC2 raportu za II kwartał br. Moim zdaniem jest ok i kurs raczej będzie zmierzał na północ, a w szczególności jak pojawią się informacje o realizowanych zadaniach na rzecz podmiotów z USA. A jak można wyczytać z raportu Spółka jest już do tego przygotowana.
To czekamy na dobre informacje i raczej pewny wzrost kursu, czego sobie i Wam życzę :-).
Bardzo rzetelna analiza raportu. Zawsze można szukać dziury w całym, czepiać się niskiego zysku netto, ale każdy kto chociaż trochę zna rynek start upów wie, że kluczowy jest wzrost przychodów świadczący o rozwoju spółki. Wykazywanie wysokich zysków w tej fazie rozwoju mogłoby świadczyć o stagnacji i braku pomysłu na dalszy rozwój. Oczywiście zawsze można chcieć więcej, ale niewiele jestem w stanie wskazać spółek z podobnie niską kapitalizacją poprawiających przychody o blisko 70% r/r. Jeżeli ktoś takowe zna to chętnie poznam i podobnie jak na Ec2 zbuduje sobie niedużą pozycje.
Bardzo cenne wasze głosy Panowie, fajnie, że umiecie [szczególnie Realnie] takie detale unaocznić.
Ale realna ocena to nie jest tylko hiphip hura i klepanie po pleckach, ale obok jaskółek także wskazywanie na potencjalne dziury w kadłubie.
Nie podoba mi się na tym forum, że jak ktoś wysunie wątpliwości, to klaka optymistów go zaraz uciszy - że nie psuj atmosfery, najlepiej sprzedaj i się nie odzywaj. Tak było w osobnym wątku.
Gdyby optymizm forumowiczów udzielił się rynkowi to kurs testowałby właśnie jakieś 8 zł :P
To nie jest tępy trolling tylko jako stary już załogant w akcjonariacie, zwracam uwagę, że nie podoba mi się pół miliona kosztów na usługach obcych, i nie podoba mi się zamiana kasy na należności. Oby to było tylko chuchanie na zimne, ale trza być czujnym i już.
Skoro Prezes obiecuje lepszą komunikację, to trzymamy Go za słowo. Mocno trzymamy.
Nie da się wygenerować większych przychodów bezkosztowo. Chcesz mieć przychody, musisz ponieść koszty. Wzrost przychodu bez dodatkowych kosztów, to moim zdaniem mało realne. Jak sama Spółka wskazuje, korzysta co kwartał z pomocy kilkunastu osób zatrudnionych na umowy cywilnoprawne. To są te koszty, a może również podzleca określone prace. Ale takich szczegółów nie znamy. Będzie zrealizowane zaproszenie do rozmowy akcjonariuszy z władzami Spółki np. poprzez czat, to porusz ten temat może ja nie mam racji i dowiesz się jak jest naprawdę. Co do środków pieniężnych to sama Spółka wskazała na przyczyny zmniejszenia ich stanu, ja też powyżej napisałem o tym przy opisie wzrostu należnościach krótkoterminowych.