Spokojnie czekając na wyniki za I półrocze za dwa tygodnie możemy pokusić się o przewidywania-rozważania ile to zysku wykaże Marvipol za I półrocze.Na mój nos powinno być jakieś 30 milionów zysku netto,A wasze opinie?
Niestety obraz spółki na giełdzie przedstawia się znacznie gorzej od jej działalności, kolejne sesje swigu na + tu ratowany jest wynik sztucznie na koniec sesji. Całkowity brak zainteresowania, kontrakty na 100mln zł (dla MRV) przeszły bez żadnej reakcji, szkoda jakieś śmieci śmiesznych komunikatach rosną dziesiątki % ( Airwaymedix - otrzymali pożyczkę wzrost 10% :)
3) Liczba wydanych mieszkań i lokali usługowych w II kwartale 2021 roku: 23 szt.
4) Wartość wydanych mieszkań i lokali usługowych w II kwartale 2021 roku: 23,1 mln zł
Wow chcecie tu mieć wyższy zysk netto niż przychody z oddanych mieszkań szacunek !!!
RO`E 18%, czyli wszystko zgodnie z planem, Kolejna dywidenda przed nami. Nikt nie potrzebuje by kurs dalej rósł, skoro Aktualne C/WK wynosi 0,72. Śpieszą się tylko spekulanci.
Z nudów w oczekiwaniu na wyniki półroczne czytam wykres.A tam widać że kupili 300 000 akcji po 7 a potem wykres ,,pojechał,, do 11zł.Plus 4 zł.Teraz 300 000 kupili po prawie 9 zł.Plus 4 zł to daje 13 zł.to i tak wiele mniej niż powinna być wycena spółki która ciągle wykazuje ZYSKI i płaci SOWITĄ 10 % dywidendę.To najlepszego.
Nie wiem pod co rośnie.. obserwuje go sobie bo już dawno sprzedałem i od czasu do czasu zaglądam. Rosnie bo ktoś uważa że wyniki będą dobre ? może i będą choć z tak niskimi przychodami z mieszkań to łatwo nie będzie. Ja tam na razie w niego nie wchodzę. Pożyjemy zobaczymy jak mu pójdzie dalej.
Zyski z magazynów ujmowane są na bieżąco w ramach postępu prac a cena sprzedaży jest znana już dużo wcześniej bo są umowy przedwstępne. Wiec owszem tak dojdzie jakiś zysk z magazynów. Nie nie będzie to kwota za jeden cały sprzedany magazyn bo to większość z tego jest już dawno zaksięgowana w przychodach zgodnie z postępem prac.
Rośnie, ponieważ kapitalizacja jest wciąż o 150 milionów poniżej wartości księgowej, podczas gdy powinna być co najmniej o 150 milionów powyżej tej wartości, co wynika ze wskaźników i zysków. Jest to najbardziej niedowartościowana spółka tej branży na GPW. Nic więcej nie trzeba już tłumaczyć...
Edinvest jest przewartościowany o co najmniej jedną trzecią, zaś zakres działalności oraz umocowania biznesowe są zbyt skromne i jedno płaszczyznowe, by jego wczorajszy nagły "skok" tłumaczyło coś więcej oprócz spekulacyjnej gry, od której Marvipol na szczęście wydaje się być wolny...
Umowa sprzedaży i 2 umowy przedwstępne to dla Marvipolu około 170 mln zł. Patrzę na zaangażowanie finansowe w magazyny (kapitał i pożyczki) na prezentacji z czerwca, a tam 130 mln zł. Ja tu widzę spore zyski w II i III kw.
I jest 29 mln zł zysku netto, 34 mln zł z działalności operacyjnej, w tym 30 mln zł z magazynów. Na II półrocze mają już sprzedane lokale za 245 mln zł (głównie DwieMotlawy i W). To będzie ponad 60 mln zł z działalności operacyjnej. Jak magazyny pokryją chociaż koszty zarzadu, to szykuje 50 mln zł netto, a nie wiadomo jeszcze jak rozlicza Uniq Tower (choć to pewnie w I kw 2022) .
I mimo małej liczby przekazanych mieszkań dało się rade wypracować magazynowy zysk.
Oczywiście pozytywne zaskoczenie musi skutkować na bananie spadkiem kursu - norma.