Cytat:"TenderHut – technologiczna grupa kapitałowa, prowadząca działalność w trzech liniach biznesowych: outsourcingu, wdrażania systemów laboratoryjnych oraz venture building – w pierwszej połowie 2021 roku wypracowała 28,3 mln zł przychodów ze sprzedaży (+29 proc. r/r), przy 3,9 mln zł EBITDA (+10 proc. r/r) i zysku z działalności operacyjnej na poziomie 3,1 mln zł (+4 proc. r/r). Na osiągnięte wyniki wpłynęły głównie nowe i kontynuowane kontrakty oraz strategia inkubowania i akcelerowania własnych idei w obszarze IT."
Wyniki są bardzo dobre, a mała płynność robi swoje. Gdybyś chciał kupić 2 tyś. akcji, kurs wylądowaľby powyżej 100. Polecam poszukanie w sieci wywiadu, do odsłuchania, z prezesem z lipca tego roku. Rozmowy z Big Pharmą trwają. I wiele innych ciekawych rzeczy :). Ze spółek technologicznych na giełdzie, to jedna z najlepszych pozycji do portfela.
Długoterminowo na pewno tak, ale na teraz? Nieduana emisja kacji (czytaj nikt nie chiał kupić THG w cenie do 62 PLN), zero komentarza zarzadu w tej sprawie (jak tak mozna!), wyniki za q2 mizerne, rynek oczekiwał kolejnej poprawy a tu dupa. Akcje mam kupione ze srednią ok 52 PLN i uwazam ze obecna cena powinna tam zmierzac, czyli 50-52/papier.
Przychody ze sprzedaży +30% r/r to bardzo dobry wynik. Co do emisji - fundy zapewne mocno cisnęły z ceną, a prezes wie najlepiej ile warta jest i będzie w najbliższym czasie spółka i nie chciał rozwadniać się poniżej wartości maksymalnej. I bardzo dobrze. Jak już robić emisję to wycisnąć ile się da, bez starty dla dotychczasowych akcjonariuszy. Mam akcje i cały czas dokupuje, a to że bujnie w jedną czy drugą to głównie wina małego ff. Poczytajcie o spółce i projektach nad którymi pracuje. Tu jest przyszłość
Skoro Prezes wie ile jest warta to pytanie dlaczego w ogóle proponował najpierw cenę 62 w emisji i to miesiąc po debiucie. Moim zdaniem najważniejsze pytanie to kiedy nowa emisja i po ile. Dopóki Zarząd się nie określi to niestety będziemy spadać niżej niż by wynikało z fundamentów co jest dla mnie przykre jako akcjonariusza. Z tego co rozumiem bez emisji nie spółka zrealizuje swoich planów 1000 specjalistów IT do 2025 roku?
No nie, co to za komentarz, że prezes wie najlepiej? Lepiej wie od rynku? No raczej nie..... Prezes każdej spółki pudruje jej kondycję i przyszłość. To chyba logiczne. A potem weryfikuje rynek. W przypadku Tenderhut rynek marzenia zweryfikował burtalnie, stąd właśnie te duże spadki. Akurat reakcja grubych na plan emisji akcji jest najlepsza. Tenderhut okazał się bańką i nikt nie chciał tego kupić po zaproponowanej cenie. Również uważam, że aktualna wartość spółki znajduje się na poziomie, o którym pisał kolega wyżej, czyli 50-52 PLN za akcje. A jak będzie później, to się okaże od wyników negocjacji z kontrahentami i wyników finansowych. Może być bardzo różowo, ale wcale nie musi. Natomiast próba emisji akcji to mega wtopa. Dodruk akcji tuż po debiucie to żenada i bardzo dobrze, że skończyło się tak, jak się skończyło. Pamiętajcie też, że ten dodruk cały czas wisi w powietrzu, duzi inwestorzy też to wiedzą, więc po co kupować po zawyżonej cenie, jak w niedalekiej przyszłości może dojść do rozwodnienia?
Z emisja najwieksza wtopa byla taka, ze najpierw prezio zarzeka sie nie ma potrzeby emisji akcji przy wejsciu na NC (tak tak, pamietam czat ze Strzeleckim), nie mija kilka mc i duup, robimy emisje! A teraz widac jak na dloni cel dzialan, wszystkie wzrosty i dobre informacje przygotowane pod emisje, a po? Slabe wyniki za q2, kiepski lipiec, co dalej? Przypomne tez akcje crowdfundingu dla GROW UPERION, w momencie przeprowadzania zbiorki info bylo jasne, w 2021 GU wchodzi na gielde, zebrali kase (w tym moją, przyznaje ze dalem ciala kupujac gniota) i juz na NC wchodzić nie chcą, opcja wyjscia? Zadna.
WNIOSKI? Ciezko zaufac zarządowi, ktory kreci tak jak mu sie w danej chwili podoba, te wnioski wyciagam ze sposobu przeprowadzania emisji oraz po tym co zrobili z Uperionem. Jeszcze czekam na info ze jednak nie przechodza na GPW i bedzie deja vu z GEOTRANS, tylko tego tu brakuje, wycofania sie z planu przejscia na GPW, pod byle pretekstem.
1) jak masz akcje kupione srednio po 52, to co stoi na przeszkodzie zeby sie ich pozbyc zarabiając 10-15%: jak na kilka miesiecy trzymania to chyba niezły zarobek - czy juz hossa tak odbiła, że 10% w kwartał to za mało?
2) popełniasz błąd logiczny >> Tenderhut chciał isc na główny PO tym jak pozyska kase z emisji
jak nie pozyskali nic to po co mają zmieniać rynek notowań? tak sobie aby tylko być na głównym? bez tej kasy i rozwodnienia dodatkowego o akcjonariuszy, którzy mieli wejść na pokład ale NIE WESZLI, to ja nie wiem czy ta spolka w ogole formalne warunki spełnia, zeby przejść na główny (czytaj - niski free float); tak ze PLAN na główny parkiet to oni mogą sobie mieć ale czy giełda ma plan zeby ich tam wpuscic to nie wiem, a to jednak giełda decyduje a nie społka
3) jak nie dostali $ na akwizycje to wiadomo, beda rosnąć wolniej, bo mniejsze akwizycje beda robic (albo rosnąć tylko organicznie - co jest w pytę trudne jak na calym swiecie brakuje programistow); co do tego co mowil prezio Strzelecki to chyba zalezy od kontekstu, ja tam widze w bilansie 8.5 miliona gotówki i 3 miliony kredytów, czyli górkę mają w wysokości 5.5 bani.. no to rozumiem, ze na taką "codzienną" działalność w stylu: cos tam sobie programujemy, rośniemy te 20-30% rok do roku, to tam kasa była i jest; no ale jak się chce robić kilka akwizycji czy tam nawet kilkanaście no to chyba jasne jest ze nie wyczarują XX milionów tylko muszą to zebrać z rynku
Tez jestem zawiedziony, ze nie uplasowali tej emisji ale bez przesady. Jak na standardy NC to jest ciągle dobra RENTOWNA i ROSNĄCA (chociaz tez oczekiwania mialem ze bedzie + 30-40% a nie 10 jak w lipcu) spółka. Pytanie ile warta, ale na szczescie ja tez mam średnio zakup w okolicach takich jak Ty wiec >> patrz punkt 1 - jeszcze margines błędu jest i w plecy na tym nie jesteśmy
Ad.1 Nie interesuje mnie tutaj zysk 2-3 k. Widzę spółkę dużo wyżej, pod warunkiem, że zrealizuje to co zapowiada.
Ad.2 Nie popełniam żadnego błędu logicznego. O wejściu na GPW była mowa zanim weszli na NC(!) emisja akcji nie ma nic wspolnego ze zmianą rynku. Nie bede CI tłumaczył na czy polega roznica parkietow, jest kolosalna. Free float jest ok, a zwiekszenie o pare % tez nie jest problemem, wystarczy kolejna drobna emisja pod przejecie i masz 15% FF. Trybu zmiany parkietu nie bede komentowal, jest jasny i kazda spolka wie co ma zrobic w temacie.
Ad.3 Jak chcesz spełnic zapowiadany plan na najblizsze 5 lat, to przejecie 1 spolki rocznie w tym ci nie pomoze...Mowisz o zbieraniu kapitalu i dalej nie widzisz roznicy miedzy GPW a NC? Jaki powazny gracz zainwestuje w cos na NC? Niektorzy omijaja te g..łukiem.
Nie chodzi o bycie w plecy 5 zloych na akcje. Chodzi o realziacje celow i zalozen, Strzelecki wyglada na mega kumatego, niech wciela co zapowiedzial. Emisja sie nie powiodla w czasie najwiekszej hossy od lat, wiec co nie sprzyja?? NO CO??? Odpowiedz, G...NEW CONNECT, ktory wrocil do marazmu w jakim byl od zawsze, bez zmiany rynku to ja z tej spolki wychodzę.
Jedna rzecz jest dziwna w tych "super wynikach" - rentowność na całej grupie w okolicach 10%. Jak na spółkę IT z ambicjami to mega mało, 3x większy PGS ma rentowność 20%. To dużo mówi o biznesie i sile firmy. NIemniej każdy tutaj widzi wzrost przychodów o 30%. WOW