Czy może mi ktoś racjonalnie wyjaśnić, dlaczego dokonano transferu tak cennych akcji na rzecz Pana Raubo? Jaki interes mieli zbywający te znaczne pakiety, w obecnej sytuacji spółki ? Może błędnie analizuję, ale w ESPI nie podano cen transakcyjnych, proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie, a skoro tak to jakie one były ?
Pan Wika-Czarnowski prowadzi swoją firmę Zalu (produkcja bram i ogrodzeń).
Pan Wika-Czarnowski oraz Pan Zieliński (o ile nie przekręciłem nazwiska) od dawna nie mieli nic wspólnego ze spółką. Ten pierwszy pełnił funkcję w radzie nadzorczej. To są byli współpracownicy starego zarządu a zarazem synów założyciela - Tadeusza i Romana Andrzejaków.
Raubo zainwestował pieniądze i ich wykupił. Proste.
Nic nie jest takie proste jak piszesz Kolego. Skoro spółka jest świetna, a wiele na to wskazuje że tak jest, to jaki interes mają ci dwaj Panowie aby to sprzedać na tym poziomie ??? Rozumiem, że zgodnie z przepisami Pan Raubo nie musi informować o zmianach do 33 % po przekroczeniu 25 %, ale co 2 % i tak już musi. Więc po co oni mu to sprzedali na tym poziomie ?? Zachęcam do merytorycznej dyskusji.
Sprzedali bo chcieli odejść ze spółki już dawno pewnie by to zrobili Rok temu jakby mogli z Andrzejkami ale z jakiegoś powodu byli w spółce o rok dłużej. To było odwrotne przejęcie ponad rok temu Agnes przejmował cały Pozbud, przejmował a przy przejęciu ktoś przejmujący kupuje firmę a ktoś sprzedający sprzedaje. Na tym generalnie polega przejęcie firmy.
Nie bardzo mogę się zgodzić :) Nikt nie sprzedaje czegoś dobrego, mając taką wiedzę od środka. Ja przyjmuję hipotezę, że dlatego nie podano ceny transakcyjnej bo może byli dogadani na innych poziomach, ale to tylko hipoteza :)
Ale firma stała się dobra dopiero po przejęciu, a przed przejęciem nie była aż tak dobra i chcieli się jej pozbyć. Widać mieli umowę, że teraz dopiero będzie przekazanie. Może dopiero była kasa na to albo coś.
Myślę że cena była godziwa dlatego zdecydowali się sprzedać i gdyby chcieli tyle akcji upchnac w rynek nie zyskaliby na tym tyle uwalając kurs co na sprzedaży Panu Raubo, proste i logiczne
Pan R...mega się zna na OZE ja tam upatruje mega kontraktów. A wykup musiał nastąpić taka była umowa. CO do wartości firmy to jak wszystko ruszy to i cena będzie około 12 zł.
Naprawdę nie wiecie co to jest przejęcie firmy ? Rok temu Andrzejkowe uzgodnili sprzedaż Pozbudu całego a nie tylko ich pakietu teraz odbył się ostatni etap tego przejęcia Jedni chcieli wyjść z biznesu drudzy do niego wejść. To było uzgadniane w 2020 r.
Realista ma rację. Nie jest to ani proste ani logiczne. Brak podania ceny przejęcia dużego pakietu akcji rodzi wątpliwości. I więcej jest za tym, aby mieć wątpliwości, że ta cena była istotnie niższa (czyli Realista) niż wyższa (Idolek i Kolo "myślę", że cena była godziwa" - czyli myślenie życzeniowe).
Przecież dobrze wam Zakar i Idolek tłumacza w 2020 roku uzgodniono sprzedaż firmy Pozbud całej cześć transakcji został wykonana w 2020 r. Sprzedawali Andrzejakowie prezesowi Fojtowi a druga cześć została sprzedana teraz Raubo kupił resztę akcji od Wika -Czarnowskiego. Tak trudno to zrozumieć ze było odwrotne przejęcie i zmienili się właściciele w firmie ? Odszedł stary zarząd i starzy akcjonariusze przyszli nowi i utworzyli własny zarząd. Sprzedaż obecna została uzgodniona dawno temu w 2020 r. Czego tu nie rozumiecie ?
To nie jest rozmowa o niczym tylko o powaznym transferze akcji, więc nie deprecjonuj tego. Tu nie chodzi o ferment, tylko o logiczne uzasadnienie. Przy odpowiedniej płynności mogliby to pakować w rynek bez problemu, ujawniając zejścia poniżej progów, a tak nad wszystkim czuwa Raubo i on z takim pakietem może z kursem robić co tylko chce.
Niech Raubo czuwa nad kursem - to nie problem dla nas ;) Rozumiem, że chcielibyśmy wiedzieć za ile kupił, ale się nie dowiemy ... widać tak mogli sobie tą transakcję dopiąć, żeby nie podawać ceny. Ryzyko musimy oszacować sami, ale niżej 4zł nie spadnie w najbliższym czasie, bo nie ma podstaw, a Raubo czuwa nad kursem ;) W górę pójdzie wtedy jak Raubo będzie uważał - zależnie od układanki, którą układa ...