• Transfer akcji Autor: ~Realista [5.173.240.*]
    Czy może mi ktoś racjonalnie wyjaśnić, dlaczego dokonano transferu tak cennych akcji na rzecz Pana Raubo? Jaki interes mieli zbywający te znaczne pakiety, w obecnej sytuacji spółki ? Może błędnie analizuję, ale w ESPI nie podano cen transakcyjnych, proszę mnie poprawić jeśli jestem w błędzie, a skoro tak to jakie one były ?
  • Re: Transfer akcji Autor: ~B921 [79.110.199.*]
    Pan Wika-Czarnowski prowadzi swoją firmę Zalu (produkcja bram i ogrodzeń).

Pan Wika-Czarnowski oraz Pan Zieliński (o ile nie przekręciłem nazwiska) od dawna nie mieli nic wspólnego ze spółką. Ten pierwszy pełnił funkcję w radzie nadzorczej. To są byli współpracownicy starego zarządu a zarazem synów założyciela - Tadeusza i Romana Andrzejaków.

Raubo zainwestował pieniądze i ich wykupił. Proste.
  • Re: Transfer akcji Autor: ~likon [83.28.224.*]
    dlaczego nie podali za ile ich wykupił?
    gdzie można znaleźć taką informację? przecież powinni poinformować!
  • Re: Transfer akcji Autor: ~Realista [5.173.240.*]
    Nic nie jest takie proste jak piszesz Kolego. Skoro spółka jest świetna, a wiele na to wskazuje że tak jest, to jaki interes mają ci dwaj Panowie aby to sprzedać na tym poziomie ??? Rozumiem, że zgodnie z przepisami Pan Raubo nie musi informować o zmianach do 33 % po przekroczeniu 25 %, ale co 2 % i tak już musi. Więc po co oni mu to sprzedali na tym poziomie ?? Zachęcam do merytorycznej dyskusji.
  • Re: Transfer akcji Autor: ~Zakar [37.47.102.*]
    Sprzedali bo chcieli odejść ze spółki już dawno pewnie by to zrobili Rok temu jakby mogli z Andrzejkami ale z jakiegoś powodu byli w spółce o rok dłużej. To było odwrotne przejęcie ponad rok temu Agnes przejmował cały Pozbud, przejmował a przy przejęciu ktoś przejmujący kupuje firmę a ktoś sprzedający sprzedaje. Na tym generalnie polega przejęcie firmy.
    To naprawdę jest proste :))
    Nie bardzo mogę się zgodzić :) Nikt nie sprzedaje czegoś dobrego, mając taką wiedzę od środka. Ja przyjmuję hipotezę, że dlatego nie podano ceny transakcyjnej bo może byli dogadani na innych poziomach, ale to tylko hipoteza :)
  • Re: Transfer akcji Autor: troll2 [31.60.233.*]
    Ale firma stała się dobra dopiero po przejęciu, a przed przejęciem nie była aż tak dobra i chcieli się jej pozbyć. Widać mieli umowę, że teraz dopiero będzie przekazanie. Może dopiero była kasa na to albo coś.
  • Re: Transfer akcji Autor: ~Idolek [178.235.181.*]
    Realista, a skąd wiesz że na tym poziomie???
    Taka rozmowa o niczym, byle tylko narobić fermentu.
  • Re: Transfer akcji Autor: ~Kolo [91.239.90.*]
    Myślę że cena była godziwa dlatego zdecydowali się sprzedać i gdyby chcieli tyle akcji upchnac w rynek nie zyskaliby na tym tyle uwalając kurs co na sprzedaży Panu Raubo, proste i logiczne
  • Re: Transfer akcji Autor: ~tonik [109.95.169.*]
    Pan R...mega się zna na OZE ja tam upatruje mega kontraktów. A wykup musiał nastąpić taka była umowa. CO do wartości firmy to jak wszystko ruszy to i cena będzie około 12 zł.
    Naprawdę nie wiecie co to jest przejęcie firmy ? Rok temu Andrzejkowe uzgodnili sprzedaż Pozbudu całego a nie tylko ich pakietu teraz odbył się ostatni etap tego przejęcia Jedni chcieli wyjść z biznesu drudzy do niego wejść. To było uzgadniane w 2020 r.
  • Re: Transfer akcji Autor: ~weryfikujący [94.172.184.*]
    Realista ma rację.
    Nie jest to ani proste ani logiczne.
    Brak podania ceny przejęcia dużego pakietu akcji rodzi wątpliwości.
    I więcej jest za tym, aby mieć wątpliwości, że ta cena była istotnie niższa (czyli Realista) niż wyższa (Idolek i Kolo "myślę", że cena była godziwa" - czyli myślenie życzeniowe).

Nie chce wam się dym poszukać no nie ? Wszystko chcecie na tacy ?
    https://www.vipstolarka.pl/aktualnosci/pozbud-sprzedany,924
  • Re: Transfer akcji Autor: ~weryfikujący [94.172.184.*]
    Zakar, a jaki stary kotlet tu podsyłasz, z 2020?
    Przecież nie o to chodzi, tylko o obecny zakup dużego pakietu przez Raubo.
  • Re: Transfer akcji Autor: ~Kr [195.210.60.*]
    Przecież dobrze wam Zakar i Idolek tłumacza w 2020 roku uzgodniono sprzedaż firmy Pozbud całej cześć transakcji został wykonana w 2020 r. Sprzedawali Andrzejakowie prezesowi Fojtowi a druga cześć została sprzedana teraz Raubo kupił resztę akcji od Wika -Czarnowskiego. Tak trudno to zrozumieć ze było odwrotne przejęcie i zmienili się właściciele w firmie ?
    Odszedł stary zarząd i starzy akcjonariusze przyszli nowi i utworzyli własny zarząd.
    Sprzedaż obecna została uzgodniona dawno temu w 2020 r. Czego tu nie rozumiecie ?
    To nie jest rozmowa o niczym tylko o powaznym transferze akcji, więc nie deprecjonuj tego. Tu nie chodzi o ferment, tylko o logiczne uzasadnienie. Przy odpowiedniej płynności mogliby to pakować w rynek bez problemu, ujawniając zejścia poniżej progów, a tak nad wszystkim czuwa Raubo i on z takim pakietem może z kursem robić co tylko chce.
  • Re: Transfer akcji Autor: ~Qbq [178.37.164.*]
    Niech Raubo czuwa nad kursem - to nie problem dla nas ;)
    Rozumiem, że chcielibyśmy wiedzieć za ile kupił, ale się nie dowiemy ... widać tak mogli sobie tą transakcję dopiąć, żeby nie podawać ceny.
    Ryzyko musimy oszacować sami, ale niżej 4zł nie spadnie w najbliższym czasie, bo nie ma podstaw, a Raubo czuwa nad kursem ;)
    W górę pójdzie wtedy jak Raubo będzie uważał - zależnie od układanki, którą układa ...
  • Re: Transfer akcji Autor: ~tonik [109.95.169.*]
    Ludzie do 6 zł spokojnie dojdzie bez istotnych informacji.
[x]
COMPREMUM 14,81% 0,93 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.