Czy rozumiesz sens pp ?
Miałeś 1 akcję .i dalej masz akcję +1 prawo poboru .wpłacisz 1 złotówkę do tego prawa poboru i będziesz miał 1 nową akcję i jedna starą .
A pieniądze są na kontach akcjonariuszy .
Prosze o rzetelna odpowiedz. Mam pp na r-ku. Czy bedzie powiadomienie ,ze trzeba wykupic akcje i do kiedy?Nigdy nie kupowalem na pp dodatkowych akcji.Jak dlugo jeszcze beda pp na naszych r-kach?
Prosze o rzetelna odpowiedz. Mam pp na r-ku. Czy bedzie powiadomienie ,ze trzeba wykupic akcje i do kiedy?Nigdy nie kupowalem na pp dodatkowych akcji.Jak dlugo jeszcze beda pp na naszych r-kach?
Bo był dzień prawa poboru .
Kurs zamknięcia tego dnia dał podstawę do odjecia od tego kursu wartość prawa poboru -wyszło 58 groszy.
I następnego dnia mieliśmy kurs o 58 groszy niższy bo każdy kto miał tego dnia akcje ma na koncie PP o wartości 58 za sztukę. No i akcje .
Teraz czekamy na notowania praw poboru w bliżej nieokreślonej przyszłości.
To jaki to zysk dla akcjonariuszy płacić 1 zł za nowe akcje? Odzyskać 58 groszy na akcji? Totalny bezsens. Zmuszają do ładowania kasy w tego gniota bez gwarancji odzyskania 58 groszy?
Dnia 2021-08-05 o godz. 05:00 ~Jan napisał(a): > To jaki to zysk dla akcjonariuszy płacić 1 zł za nowe akcje? Odzyskać 58 groszy na akcji? Totalny bezsens. Zmuszają do ładowania kasy w tego gniota bez gwarancji odzyskania 58 groszy?
odpowiadam: zabrali 58gr z akcji i jeśli po tyle sprzedasz pp to nic nie stracisz. Jeśli będzie notowane powyżej to sprzedając zyskasz. Jeśli poniżej - stracisz. Cena wykupu PP ma być 1zł. Więc - albo doinwestujesz swój portfel i automatycznie uśrednisz cenę całośći albo nie zrobisz nic (np nie masz kasy na PP) i wtedy tracisz całe 58gr z każdej akcji .
sens - do licha , czy tak trudno zrozumieć że za nową akcję trzeba ZAPŁACIĆ 1 ZL . koniec kropka . prawo poboru do zakupu akcji po 1 zł na start wyznaczono na 58 groszy .
każdy kto miał akcje w dniu odcięcia pp od starych akcji ma je na koncie które dopiero ruszy w dniu notowań pp . na te akcje po 1 zł musi mieć gotówkę na koncie na 2 dni do końca notowań pp a gotówki tyle ile będzie mieć pp żeby objąć te akcje i zajechać do biura maklerskiego , ukłonić się i powiedzieć zwiężle = chcę te akcje które wielmożny pan z kikole herbu garbnik nam łaskawie pozwala objąć .. to że kiedyś je zabrał i śmiał się z nas przy grillu to teraz oddaje i każe złotówkę zapłacić . dzię-ku-je-my .
chyba można tylko chodzi żeby potwierdzić zakup akcji . do sens . czy trudno zrozumieć że kto miał ile akcji w dniu odcięcia pp to ma je na swoim koncie w biurze maklerskim . jeśli nie miałeś wtedy akcji to nie masz pp.
na podstawie przepisów o emisji akcji z prawem poboru. myślałeś pewnie że tak Roman sobie zażyczył ? wpisz w google- emisja akcji z prawem poboru i trochę poczytaj bo już nerw puszcza .
Jakie nerwy, trzeba sobie pomagać :) Miałem pól roku temu możliwość nabycia pp innej spółki, było tak 1 Zapisałem się na pp 2 Ściągnęło mi z konta należność 3 Poczekałem 2 miesiące i były notowane 4 NIE BYŁO ZŁODZIEJSKIEGO MANEWRU ŻE OBNIŻALI KURS O KILKADZIESIĄT GR 5 A tutaj obniżyli i jeszcze 1zł trzeba zapłacić 6 Na co poszła ta kasa, bo z tego wynika żę pp będzie kosztować 1,58 a nie 1 PLN
Wstrząsające ! Ale żeby ściągać z konta za PP ? Niebywałe. A na poważnie - zresetuj się , weź kąpiel , a potem przeczytaj , to co napisałeś jeszcze raz . Jak stwierdzisz , że niechybnie tak było , to radzę dokształcić się w temacie nowych emisji z PP , ale czytając lekturę ze zrozumieniem .
A czego ty nie możesz zrozumieć ?
Ile akcji miałeś 12 lipca ?
Tyle samo masz praw poboru o wartości 58 groszy każda .Każde prawo poboru o wartości 58 groszy zostało odcięte od każdej akcji które miałeś 12 lipca i masz na swoim koncie .W dniu rozpoczęcia notowań praw poboru możesz je sprzedać lub mieć na koncie tyle złotówek ile masz praw poboru żeby objąć nowe akcje .Nowa akcja to wartość 1 zł .
Czytając Ciebie to chyba kupiłeś akcje już po dniu prawa poboru jak szły w górę więc nie masz na koncie praw poboru .
Ile akcji miałeś 12 lipca ? - 12000 W dniu rozpoczęcia notowań praw poboru możesz je sprzedać - czyli mogę je sprzedać za te 58 gr, nie płacąc 1 zł Lub zapłacić jeden zeta za sztukę ( wtedy mam je już normalnie ) i teoretycznie będzie mnie to kosztować 1,58 Jak jest inaczej to się poddaje :)
Tak .tylko na dwa dni przed końcem notowań praw poboru musisz mieć 12 tysięcy na objęcie 12 tysięcy praw poboru i potwierdzić w biurze maklerskim .
Jak nie masz kasy na objęcie nowych akcji to możesz część starych sprzedać bo jak na razie to są droższe od nowych akcji .
A może pp będą droższe ?też możesz sprzedać .
A czy jak otwierasz swoje konto maklerskie to masz ile masz akcji i le masz praw poboru ?
Tyle samo co akcji, nic nie sprzedawałem :) Wiadomo do kiedy jest ostateczny termin zapisu, czy czekamy jeszcze na ten prospekt ? Dziękuje bardzo za pomoc, wielkie dzięki !