• Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Wafelek [176.221.122.*]
    Ze strony Pelion (głównego akcjonariusza Pharmeny). z datą 10 stycznia 2007 - 14 lat temu !!!

Pierwszy polski lek w Stanach Zjednoczonych

Jeżeli badania odniosą sukces jest szansa, że będzie to pierwszy lek na bazie polskiej myśli naukowej, zarejestrowany w USA. Badania prowadzi firma Pharmena North America Inc. (PNAI), w oparciu o umowę licencyjną łódzkiej spółki Pharmena.

Pieniądze na przeprowadzenie badań zostały pozyskane w listopadzie 2006 roku.
    Znany amerykański fundusz Domain Associates, L.L.C, zainwestował w Pharmenę North America
    4 miliony USD, obejmując tym samym 44,44% jej udziałów. Pozostali udziałowcy to:

łódzka firma Pharmena (24.06%);
    Krantz & Bender Holding (15.25%);
    kadra zarządzająca (16.25%).

Fundusz Domain Associates jest jednym z największych tego typu na świecie. Od lat specjalizuje się w inwestowaniu w młode, obiecujące przedsiębiorstwa działające w segmentach farmaceutycznym i usług medycznych. Od momentu powstania, w 1985 roku, aż do dzisiaj, uczestniczył w rozwoju i sukcesie ponad 180 firm. Dzisiaj zarządza aktywami 1,4 miliarda dolarów - firm funkcjonujących, tylko i wyłącznie, w sektorze ochrony zdrowia. Strategia amerykańskiego inwestora polega na poszukiwaniu zaawansowanych technologicznie spółek, o dużym potencjale wzrostu, które tworzą produkty i usługi mogące zaspokoić potrzeby szerokiego rynku. Fundusz, zwykle jako jeden z pierwszych wspiera dynamiczne firmy. Po zainwestowaniu kapitału Domain Associates doradza zarządowi firmy przy podejmowaniu strategicznych decyzji.

„Badania w USA nie byłyby możliwe, gdyby nie praca polskich naukowców, głównie profesora Jerzego Gębickiego. Właścicielem patentu na lek jest łódzka spółka Pharmena, która udostępniła know-how, założonej w sierpniu 2005 roku, Pharmenie North America. Umowa licencyjna w oparciu o patent łódzkiej firmy pozwala na przeprowadzenie na terytorium USA i Kanady badań i ewentualną komercjalizację leku” – mówi Jacek Szwajcowski, prezes Polskiej Grupy Farmaceutycznej, która jest znaczącym udziałowcem (47,64%) łódzkiej firmy Pharmena.
    „Badania kliniczne nad innowacyjnym lekiem to duże wyzwanie. Przyszły sukces Pharmeny North America może otworzyć zupełnie nowy rozdział dla polskich naukowców zajmujących się badaniem innowacyjnych leków. Nie słyszałem dotychczas o tym, żeby jakikolwiek innowacyjny lek, stworzony przez polskich naukowców, został zarejestrowany w Stanach Zjednoczonych, na które przypada około 50 %światowego rynku farmaceutycznego” – prognozuje prezes Szwajcowski.

„Pharmena posiada międzynarodową ochronę patentową dotyczącą zastosowania badanej cząsteczki w medycynie. Pilotażowe badania, które prowadzono na pacjentach w Polsce, zostaną teraz powtórzone w USA i Kanadzie według tamtejszych standardów. My udostępniliśmy licencję,
    a dzięki pieniądzom amerykańskiego inwestora będzie można sfinansować dalsze badania. To ważne, gdyż kosz takich badań klinicznych jest bardzo duży. Poniesienie takich wydatków jest jednak niezbędne, ponieważ urząd rejestrujący leki w USA wymaga przeprowadzenia badań według procedur amerykańskich. Natomiast, jeżeli uda się rejestracja na rynku, który jest najbardziej wymagający na świecie, to powtórna rejestracja, w innych krajach, nie powinna być problemem” – podsumowuje Konrad Palka, prezes Pharmeny –„Na razie Pharmena, czerpie zyski z udzielonej umowy licencyjnej. Jeżeli badania wypadną pomyślnie i dojdzie do komercjalizacji leku, to również będziemy partycypować w zyskach jako akcjonariusze Pharmena North America.

• Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Sputnik [46.204.53.*]
    - można takie rzeczy bezkarnie publikować?
    - można publikować artykuły sponsorowane w tzw. mediach branżowych??
    ... widocznie można (-?!) a PELION jest pierwszym beneficjentem wzlotów i upadków PHARMENY (!)

• Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Stefan [89.64.83.*]
    No cóż. Amerykański Inwestor sprzedał już dawno Pharmenie swoje udziały i zapewnił sobie jeszcze 76mln zapłaty w razie gdyby jednak udało się magiczną cząsteczkę cudownie skomercjalizować:-)))
    A na pokładzie został Pelion, albo raczej to Pelion ma na pokładzie taki fantastyczny wehikuł:-)
    Interes się więc tu kręci, pomimo ujemnych kapitałów własnych.
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Wafelek [176.221.122.*]
    interesującej jest to: "Na razie Pharmena, czerpie zyski z udzielonej umowy licencyjnej".
    Właścicielem patentu na lek jest Pharmena, umowę udostępniła know-how założonej w sierpniu 2005 roku Pharmenie North America Inc.
    To Pharmena North America (założona przez Pharmenę) zapłaciła polskiej Pharmenie kasę za know-how.
    ciekawe.

• Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Stefan [89.64.83.*]
    Dnia 2021-07-29 o godz. 20:54 ~Wafelek napisał(a):
    > interesującej jest to: "Na razie Pharmena, czerpie zyski z udzielonej umowy licencyjnej".
    > Właścicielem patentu na lek jest Pharmena, umowę udostępniła know-how założonej w sierpniu 2005 roku Pharmenie North America Inc.
    > To Pharmena North America (założona przez Pharmenę) zapłaciła polskiej Pharmenie kasę za know-how.
    > ciekawe.
    >

Faktycznie ciekawe. Wygląda na to, że Pharmena pl płaciła Pharmenie us by ta płaciła za korzystanie z patentów Pharmenie pl:-)))
    Genialne!!!

A tak z czystej ciekawości czy nie zbliża się przypadkiem termin podniesienia kapitału w Cortria? Wszak prawdopodobnie potrzeba kapitału na bieżącą działalność operacyjną Cortrii (opłaty patentowe, obsługa prawna, patentowa).
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Wafelek [176.221.125.*]
    Ostanio Pharmena dokonała podwyższenia kapitału o 300.000 USD (poprzez emisję 3.000 nowych akcji) w spółce zależnej Cortria Corporation (USA) w dniu 21 stycznia 2019 r.
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Wafelek [176.221.124.*]
    wczoraj zaprezentowałem rewelacyjny artukuł sprzed 11 lat. teraz odświeżam coś równie ekscytującego sprzed lat 14-tu.
    czytać to co na górze i myśleć.
    zawsze jest prawdopodobieństwo, że za jakieś 10 lat z rozbawieniem będziemy czytać artykuły sponsorowane (lub nie sponsorowane) o sukcesach 1-MNA w walce z COVID-19.
    cieszyłbym się jeśli choćby kilku nowych akcjonariuszy Pharmeny zainteresowałoby się głębiej spółką. zalecam czytanie wstecz komunikatów spółki i logiczne łączenie faktów. naprawdę to ciekawe.
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Nowak [31.0.45.*]
    Majstersztyk biotechnologii finansowej! Ktoś tutaj słusznie niedawno napisał, że tą spółką powinien się zainteresować Rząd Polski!!!
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~TomTom [46.148.148.*]
    O spółce Mabion też tak pisali. Ważne że suplementacja 1MNA pomaga w long covid co potwierdziły badania. Popatrz na wykres Mabionu i na newsy z zeszłego roku. Z Pharmeną będzie podobnie.
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Nowak [31.0.32.*]
    Badania niczego nie potwierdziły, ale artykuły i owszem
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~TakToWidzę [89.151.47.*]
    "Wstępne badania potwierdziły skuteczność" myślę, że bezpodstawnie nikt by tego nie napisał
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Wafelek [176.221.124.*]
    "Wstępne badania potwierdziły skuteczność". Jeśli są wstępne, to i chyba są ostateczne. Poczekajmy na nie. Jeśli sie doczekamy.
    Tak samo jest z etapami badań nad lekami - są pierwsze etapy a później cisza. W większości od lat.
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Wafelek [185.210.219.*]
    ciekawe czy pozbycie się rentownej działalności dermo i przypływ gotówki zachęci zarząd do podwyższenia kapitału w spółce zależnej Cortria Corporation (USA). to ona zajmuje się profesjonalnymi badaniami właściwości 1-MNA w USA.
     według zarządu rekomendowane jest prowadzenie badań w USA, gdyż kliniki w USA dysponują największą bazą potencjalnych pacjentów oraz posiadają niezbędny wysoce specjalistyczny sprzęt badawczy. Przeprowadzenie badań w USA będzie zatem szybsze niż w innym kraju bądź krajach. Ponadto, jest to jeden z kluczowych rynków dla przemysłu farmaceutycznego, więc przeprowadzenie badań na tym rynku będzie dodatkowym atutem w rozmowach w sprawie komercjalizacji tego projektu.  

a dla nowych akcjonariuszy pytanie: ile Pharmena już wpompowała dolarów w Cortrię? po prawidłowej odpowiedzi kolejne pytanie: czy te 40 milionów złotych (około 10 milionów $) wystarczy na kolejne miarodajne badania?
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Rychu [31.0.44.*]
    Potrzebne jest jeszcze 90 milinów dolców aby dokończyć tylko jeden projekt
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Wafelek [176.221.122.*]
    Rychu, a skąd to info o 90 milionach baksów?
    aktualizuję - info o pierwszym polskim leku Pharmeny w USA pojawiło się już 16 lat temu. a leku nadal nie ma : )
  • Re: Akcjonariusze - prawie się posikałem ze śmiechu. Serio - nieludzkie. Autor: ~Wafelek [176.221.125.*]
    to elektryzujące wyobraźnię inwestorów info zostało opublikowane 18 lat temu : )
[x]
PHARMENA -1,37% 3,60 2025-09-12 16:38:07
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.