Może nikt nie chciał sprzedac? Obligacje wykupili przed terminem, zobowiązania gwarancyjne pospłacane. Wygląda to dobrze na moje oko, może czegoś nie widzę
po podjęciu uchwały po skupie nie skupowali bo nie mieli za co. Potem sprzedali biznes windykacyjny do Intrum i większość akcji Pragma Go do EI i za to wykupili obligacje i spłacili zobowiązania z funduszy wierzytelności. Za resztę płacą dywidendę, ale potem nic już w tej spółce nie zostanie, tylko straty..
Przypuszczam, że Ci sami "akcjonariusze" będą za 3 tygodnie - jeśli uchwalą dywidendę- odkupywać "parę" % wyżej... ja dziś dobrałem na zamknięciu po 5.60, bo to mi daje potencjalne 30% dywidendy. Jak to było: giełda to transfer pieniądza od aktywnych do cierpliwych?
Nie widzę tu totolotka. W zdecydowanej większości przypadków rekomendacja zarządu jest klepnięta na wza. A wartość dywidendy determinuje ruch kursu. Ale zgadzam się, że to tylko giełda i wszystko może się zdarzyć, np dzisiejszy ruch jest pewną aberracją.
Chcą sprzedać akcje jak najdrożej, resztę zrzucą w rynek, raczej nikt ratować kursu nie będzie. Skupią w groszówkach i sobie wypłacą dywidendę w wysokości 100 %. Cwaniaki i tyle.