• przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~rumun [83.20.220.*]
    Tam był Querkus. Zasypał podaż po rekordowym Q1 2020. Sypali od 11 zł by zejść do minimun 6,80. Mieli duzo wiecej akcji niz fund ma u nas. Na forum byla panika tylko ja dziekowalem fundowi ze dobra spolke pozwala tak tanio kupić. Fundy sypiac akcjami nie patrza na przyszłość ale na pokazanie wyniku klientowi. Tam byli zarobieni i mimo perspektyw XTB wywalali akcje. Oni żyją z marży swoich klientów a fund ktory zarabia przyciagnie ich wiecej.

Na Bowim Przy 8 zł Value Fiz zszedł nad próg czyli do 5,5% ktore to zaraportowali. Sprzedali w ulice 400 tysi akcji bo wtedy był popyt po wynikach. Teraz sypią od 13 zł i bardzo dobrze bo nie dosc ze sie tanio mozna obkupic w dobre akcje to jeszcze zwiekszają FF.

Zresztą czy to nie przypadek ze wtedy pojawiła sie na forum postać Scaner, wypchneli 400 tysi papiera i dziwnym trafem Scaner znowu pojawił sie przy 13 zł?

Jestem tylko ciekaw czy tym razem wypchna cały papier co mają czy zostawia sobie na zasypanie popytu po wynikach.
    Od 7 sesji czyli ceny 13 zł przemieliło sie 1,4 miliona akcji. Jesli polowa to drobni i kolkowicze to 700 tysi wywalili a mieli 1,15
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~ZBIGNIEW [89.74.164.*]
    w punkt ze scanerem, dzisiaj go nie ma więc spadków nie będzie
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~sg [83.8.135.*]
    zdarzają się jeszcze sensowne wpisy na forum-jestem naprawdę zdziwiony.
    pzdr rumuna

• Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~Free [78.8.172.*]
    Niestety takie estymacje co do liczby akcji nie mają za bardzo sensu. Nawet przyjmowanie, że wszystkie duże pakiety były ich może być założeniem na wyrost, bo ktoś mógł się po prostu wystraszyć i ciął straty albo ratował zysk. Paradoksalnie im kto więcej ma pieniędzy w jednej spółce tym bardziej jest strachliwy. Przerabiałem to kilka lat temu i teraz ze zdywersyfikowanym portfelem czuję się o wiele bardziej komfortowo i takie niespodziewane spadki wykorzystuję do dokupywania.
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~Zorro [37.47.56.*]
    Wszystkie stalowe 20 lipca runęły
    Może to zrobić każdy kto ma akcje "sporej ilości"
    Wszędzie i w koło tylko Stal idzie w kosmos a akcje tych spółek nagle w dół
    Moje zdanie jest takie żeby ustalić niższy start i zebrać trochę od płochliwych
    Na razie to publikacją danych ale już niedługo raporty do tego czasu powolne zbieranie
    Wzrost cen stali do końca roku niezagrożony - prof. Modzelewski o rynku mieszkań i popycie w budowlance jak również drogi, kolej itp
    Tylko jeden przykład od jesieni 2020 do dzisiaj profile stalowe zamknięte x10 do góry , dziękuję
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~rumun [83.20.220.*]
    Zgadzam sie ze co do sypacza to tylko moje domysly i mogl to zrobic kazdy, ale badzmy realistami, ze nikt z duzym portfelem kto umie liczyć nie zadowoli sie 50% zysku. Byloby to nielogiczne. Jedynie fundusz stac na takie sypanie. To jedyna logiczna przeslanka do przeceny przez dwie sesje po 10% na Bowim. Napewno tez duzo wystraszonych i lekko zarobionych dolaczylo. Pocieszjacy jest fakt ze powyzej 10 zł od 21 czerwca zmienilo juz wlasciciela 3,7 miliona akcji

Sezon wynikow w pelni. Wszyscy wiemy ze stalowe bija swoje rekordy a stal nie jest produktem sezonowym jak chocby rękawiczki. Doskonalym przykładem rozwoju jest grupa Kęty i ich wzorowy wykres

Popieram tez dywersyfikacje i max 20% calego kapitalu w jednej spolce.
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~sg [83.8.135.*]
    w punkt
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~xyz [31.183.172.*]
    jeśli szukamy analogii do XTB to na Bowim sypanie funduszu jak na XTB było o okolicach 8 zł w maju/czerwcu a nie teraz. Gdyby nie wyniki Stalprofil dziś zaliczylibyśmy okolice 9 zł bo inwestorzy głupa nie są i drugi raz nie daliby się się ograć jak na XTB
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~Free [87.105.67.*]
    Nie wiem skąd masz dane co robi fund, ale z tego co widziałem po wolumenie na tych poziomach 7-8 zł, to na pewno nie wyszedł z wszystkich akcji, które posiadasz, więc nie siej tutaj dezinformacji w tym zakresie. Niewielu ludzi stać na zasypywanie ciągle akcjami po kilka tysięcy sztuk, w dodatku jak się zapowiada świetny raport, co zresztą sam paradoksalnie przyznałeś w swoim poście (sic!). Już sam nie wiem jaka logika kierujesz się przy tworzeniu swoich postów, ale lepiej ja sobie dobrze przemyśl.

Zresztą znam Ciebie z Mercatora, swego czasu przyszedłeś tam przy 300-330 zł pisać jaka to zła spółka i nagle przestałeś się pojawiać jak spadło na 270, a potem kontynuowało nurkowanie do 220 zł. Zakładam, ze dostałeś tam mocno po łapach i nie wyszło kółeczko, no ale jak to mówią karma wraca do człowieka. Tutaj też wyskoczyłeś jak filip konopi w okresie najgorszych spadków od wielu miesięcy, więc można sobie dośpiewać o co ci chodzi z tym sianiem paniki.

• Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~Zorro [37.47.56.*]
    Wszyscy tylko jedno fund sypie itd itp no i co niech sypie dla mnie ważne jest jedno ktoś to odebrał i też chcę zarobić a patrząc na perspektywy stali pewno mu się to uda
    Osobiście uważam że żadenfund tu nie sypał , tam też nie wszyscy są deb ilami jak wiedzą l o co kaman
    I to nie jest sezonówka
    Polski Ład dopiero wchodzi
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~xyz [185.84.24.*]
    to nie jest zarejestrowany nick, mylisz mnie z kimś innym... no i gratuluje pamięci na tyle wątków dziennie tworzonych na Mercator pamiętasz autorów, super pamięć :)
    dobrze pamiętam XTB, bo brałem w tym udział kupując, na forum bankiera nawet jeszcze przy 28 zł niektórzy pisali jaki ten fund głupi że sprzedawał tanio i kupowali dalej zamiast realizować ładny zysk, a potem okazało się że średnia jest wyższa niż cena za która mogą sprzedać...
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~Free [87.105.67.*]
    Ok, ale tutaj nie jesteśmy jeszcze zdecydowanie na poziomie 28 zł na XTB, więc porównanie nietrafione. Z tego co pamiętam fund sypał tam tez na o wiele niższym poziomie i raczej w tym doszukiwałbym się analogii;)

Tam ludzie żyli przeszłością i spodziewali się rekordu w kolejnym raporcie, którego nie było. Tutaj poprawienie albo powtórzenie wyników za I kwartał jest więcej niż prawdopodobne, a trzeci kwartał na razie tez wygląda dość obiecująco, więc jest pod co jeszcze grać.

Zresztą jeżeli uważasz, ze jest za wysoko, to ustaw się niżej i czekaj. Zawsze mnie bawi, gdy ktoś chce dobrać i jeszcze na korekcie pisze takie defetystyczne teksty. Przecież na pierwszy rzut oka widać o co ci chodzi. Ostrzegać to można jak wzrosty sa dynamiczne, np. przy 13 zł widać było że szykuje się korekta bo za szybko poszło zbyt wysoko. Teraz zacznie się pewnie już trochę wolniejsza gra pod raporty, bo ci co chcą dobrać przed nim teraz maja świetną okazję dzięki fundowi i z niej korzystają.
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~xyz [185.84.24.*]
    ehhhh widzę że i tak nie zrozumiesz, albo rozumiesz ale nie chcesz tego pokazac bo wysoko wisisz... Jaki zatem wg ciebie będzie scenariusz w najbliższych dniach? Kurs będzie szedł do góry a po publikacji wyników ludzie rzucą się do zakupów i zrobią + xx%? Gdzie tu element zaskoczenia? Kto to kupi? Przecież wszyscy wiedzą że wyniki za 2 kwartał bedą świetne tylko pytanie co dalej ...
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~Maciek [37.47.205.*]
    W momencie ogłoszenia wyników za 2 kwartał będzie sporo informacji o koniunkturze w 3 kwartale.Te wiadomości zdecedują czy kurs będzie wzrastał czy spadnie.
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~martin [91.225.134.*]
    elementem zaskoczenie będzie poziom wyników za 2 kwa.. bo świtne to pojęcie względne.. 35mln.. są swietne.. i sporo wyżej też są świetne..
  • Re: przerabialem wyjscie funda na XTB. Autor: ~CEOkrachu [46.134.92.*]
    Ja ostrożnie podejdę do tego, bo przychód w Q1 był 400mln. Stalprodukt zanotował 20% wzrost sprzedaży na co wpływa wzrost cen po prostu i uwaga dwukrotnie wyższy współczynnik na marzy. Wiec zestawiając to do Bowim -> założenie zysku 30mln netto to wynik nader słaby. Uważam ze bedzie wyżej niż 450mln przychodu za Q2 i zysk powyżej 50 mln netto.
[x]
BOWIM 1,44% 8,46 2026-05-29 16:39:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.